Voigtlander i Zeiss uvádí nové širokoúhlé objektivy pro bajonet Sony EF

Německý Zeiss a (dnes již) japonský Voigtländer představili nové objektivy.

Samozřejmě nezávisle na sobě - a několik dní po sobě - ale protože jde o objektivy pro ten samý systém, navíc v obou případech o širokoúhlá skla, shrnujeme novinky obou značek do jednoho článku.

Voigtlander

*Edit 23.2.2016: Cena objektivů má být cca 1000 dolarů za 15mm F4.5 a 1380 dolarů za 10mm F5.6. 12mm F5.6 je zatím stále nenaceněn.

Japonský výrobce optiky Cosina, současný vlastník značky Voigtländer, představil 3 pevné širokoúhlé objektivy pro bajonet Sony FE (fullframe „NEX“). 10mm F5.6 Hyper-Wide-Heliar, 12mm F5.6 Ultra-Wide-Heliar a 15mm F4.5 Super-Wide-Heliar. Všechny disponují pouze manuálním ostřením, nicméně přenášejí data o sobě do fotoaparátu (takže EXIF bude).

Dva „méně“ široké objektivy, 12mm F5.6 a 15mm F4.5, jsou novými verzemi již existujících skel. Voigtländer je vyrábí pro svůj VM bajonet (odpovídá Leica M bajonetu).

Objektiv 10mm F5.6 je zcela nový optický design. Jedná se vlastně vzhledem k ohniskové vzdálenosti a faktu, že nejde o rybí oko, o rekordmana mezi fullframe objektivy: s úhlem záběru 130° je ještě o chlup širší, než dosud rekordní Canon 11–24.

Objektiv je složen ze 13 členů v 10 skupinách, se dvěma členy asférickými.

Zaostří od 0,3m, zacloní na F22 a disponuje 10-lamelovou clonou.

Váha 371g a rozměry 67,8×73,8mm jsou příjemné a může za ně mimojité právě absence autofokusu či stabilizace.

Sluneční clona, jak už to u super-širokáčů bývá, je napevno zabudovaná, což komplikuje použití filtrů.

Další dva objektivy 12mm a 15mm sice nejsou novinky co se týče optické konstrukce, ale nový bajonet, elektronická komunikace s tělem a celkově optimalizace pro bezzrcadlovky novinkami jsou.

Zeiss

Německý výrobce Zeiss (dříve Carl Zeiss) představil další objektiv své řady Loxia pro bezzrcadlovky Sony: Zeiss Loxia 21mm F2.8.


Jedná se opět o manuální objektiv, který ovšem rovněž přenáší EXIF data. Cloní se stejně – kroužkem na objektivu, zajímavostí je možnost přepnout z „klikacího“ otáčení na tiché – kvůli natáčení videa.

Optika sestává z 11 členů v 9 skupinách, jedná se o objektiv typu Distagon.

Objektiv zaostří už na 0.25m.

Potěší jak přítomnost závitu pro filtry a další příslušenství (52mm), tak třeba utěsnění proti vodě a prachu.

www.voigtlaender.com/news.html

www.zeiss.com/…eleases.html

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram