Olympus Camedia C-5050 Zoom

V listopadu 2002 bude na trh uvedena novinka Olympus Camedia C-5050 Zoom. Jedná se o pětimegový fotoaparát se zoomem ekv. 35-105 mm při f1,8/f2,6 (!!!), slotem na xD, CF, IBM Microdrive (1 GB) a SM, výklopným displejem a konektorem pro externí blesk a to vše v kompaktních rozměrech a elegantním černém designu. Překvapivá je cena, zajímavých 31.990,- Kč, dávající Olympusu C-5050 Zoom výborný poměr cena/výkon.

Olympus C-5050 Zoom

První zajímavostí u této Camedie v černém provedení je vysoce světelný objektiv 7,1–21,3 mm (přepočítáno na ekvivalent kinofilmu 35–105 mm) při f 1,8/f 2,6, konstruovaný z 10 členů v 7 skupinách včetně dvou asférických čoček. Optický zoom je doplněn zoomem digitálním (3,3×). Zaostřování v „super-makro“ režimu je možné již od 3 cm. Dále vás určitě zaujme 4,5 cm TFT LCD obrazovka na zadní straně celokovového těla fotoaparátu se 114 tisíci pixely, kterou je možné naklápět o 90 stupňů nahoru nebo o 20 stupňů dolů. Váha bez akumulátorů a paměťového média je 380 gramů při rozměrech 115×70×80 mm. Fotoaparát má instalován čip o rozměru 1/1,8" CCD s pěti milióny efektivních pixelů, je vybaven funkcí odstraňování šumu při dlouhých expozicích, dále je možné také provést kalibraci CCD – pixel mapping. Kromě vestavěného výkonného blesku s řadou zábleskových režimů (včetně synchronizace s přední nebo zadní závěrkou) je C-5050 Zoom vybaven i sáňkami pro přímé nasazení externího blesku (např. Olympus FL-40).

Olympus C-5050 Zoom

Snímky lze ukládat do formátu JPEG (založeno na novém standardu DCF: Design Rule for Camera File System, Exif 2.2), do bezztrátového TIFFu nebo surového RAW formátu. Fotoaparát podporuje DPOF (Digital Print Order Format). Samozřejmostí je také videovýstup. Data lze ukládat na datová média prostřednictvím dvou kombinovaných slotů – podpora novinky xD karty (více o formátu xD zde), klasické SM karty a zároveň slot na CF karty (podpora CF a Microdrive). Přístroj je dodáván samozřejmě s xD kartou, a to o velikosti 32 MB. Právě použití xD karty u tohoto fotoaparátu bylo oceněno „Křišťálovým diskem“ na letošním Invexu. Fotoaparát může zároveň ukládat data na médium a pořizovat další snímky, zajímavá je schopnost sekvenčního snímání 11 snímků rychlostí 1,7 s./s. nebo 4 snímků rychlostí 3,3 s./s. Data si stáhnete na své PC prostřednictvím USB.
Přístroj je vybaven kompletní sadou manuálních režimů – priorita clony (f 1,8 až f 8), závěrky 4 – 1/1000 sekundy (s mechanickou závěrkou), plně manuální režim, vše doplněné o kreativní režimy „Krajina“, „Portrét“, „Noční scéna“, „Sport“ a „Krajina s portrétem“. Vše je doplněno možností bracketingu a manuální kompenzací expozice po 1/3 EV. Fotoaparát je vybaven více režimy měření expozice, ESP (Elektro Selective Pattern), bodovým měřením a více-bodovým měřením, je možné volit zaostřovací oblast. Můžete si zobrazit histogram v režimu fotografování.
Když porovnáme nabízený výkon s doporučenou cenou 31.990,– Kč včetně DPH, určitě se jedná o fotoaparát, který řádně zamíchá s trhem pětimegových přístrojů – a to vše již od listopadu 2002. Kompletní technické detaily viz databáze fototechniky na FotoAparátu.cz, odkaz zde.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram