Ještě nedávno byla černá černá, bílá bílá, Alfa byla zrcadlovka a NEX bezzrcadlovka... a pak se vše nějak zamotalo. V dnešním testu se podíváme na nový přírůstek do řady bezzrcadlovek Sony. Model A5000 není, jak by se zdálo z názvu, zrcadlovka ani SLT, ale právě bezzrcadlovka. A je dokonce menší než mnohý NEX.

Zajímavostí je již výše zmíněná páčka zoomu u spouště. Ty se u bezzrcadlovek většinou nevyskytují, objektivem zoomujete ručně. Protože ale A5000 cílí na majitele kompaktů, je setový objektiv E 16–50mm 3.5–5.6/PZ OSS takzvaný Power Zoom, což znamená, že mechaniku zoomu pohání motorek. A jak zoomovat může motorku říkat i tělo. Proto je k dispozici páčka zoomu a můžete mít pocit, že v ruce držíte kompakt. Zoomovat lze samozřejmě také prstencem na objektivu (i tak pohání zoom motorek) a nebo posuvnou ploškou umístěnou na objektivu pod palcem. Motorek je zatraceně silný. Zkoušel jsem objektiv trochu přidržet a klidně zoomoval dál. Také pokud prstencem zoomu otočíte rychle, motorek (bohužel s mírným ale pochopitelným zpožděním) velmi rychle přezoomuje. Rychlost zoomu obou páček je standardní. Pokud zapnete manuální ostření, pak kroužkem objektivu ostříte a pro zoom vám zbudou pouze páčky.

Nedalo mi to a tak jsem otestoval vzájemnou interakci páček a prstence při zoomu: Prioritu zoomu má páčka na objektivu, druhý v pořadí je prstenec a poslední je páčka na samotném fotoaparátu. Aspoň že se ovládací prvky nepřetahují. Páčky je ideální využít pro plynulý zoom u videa, kde by i motorek agresivního zoomu prstencem byl příliš slyšet.

Menu je podobné jako u všech fotoaparátů Sony. Je rozděleno na 6 kategorií: Snímání, Nastavení, Bezdrátové technologie, Aplikace, Přehrávání fotek, Systémové nastavení. Každá kategorie pak může mít několik stránek. V menu Snímání nastavujete vše co se týká pořízení fotografie, v Nastavení jsou volby toho, co fotoaparát zobrazuje na displeji a jak se chovají různé voliče. A5000 je vybaven wifi a NFC a tak je v menu Bezdrátových spojení možnost nastavit přístupové body a spojení se smartphony. Aplikace jsou ve fotoaparátu spíš věcí podivnou, lze sem přes internet doinstalovat různé Sony aplikace. Potěší předinstalovaný program pro ovládání fotoaparátu telefonem, bohužel většina dalších užitečných prográmků (třeba na časosběr) je placená – i když jen v řádu jednotek dolarů. Navíc má vnitřní paměť pro aplikace jen 100 MB. Menu Přehrávání obsahuje několik nastavení týkajících se prohlížení snímků a Systémové nastavení upravuje chování samotného fotoaparátu.

Na jednu zajímavost jsem v menu narazil: je zde volba pro přehrávání 4K výstupu na televizi. Tedy jen statických snímků v tomto rozlišení. To jen pro případ, že by někomu FullHD nestačilo a pošilhával po nové televizi. Bohužel přehrávání fotografií z tohoto fotoaparátu je tak to jediné, co byste ve 4K s takovou televizí v naší střední Evropě mohli dělat.

Hlavní vlastnosti Sony A5000:

  • Snímač CMOS Exmor APS HD 23,5 × 15,6 mm
  • Rozlišení 20,1 MPix
  • Formát RAW, JPG, video AVCHD / MP4 1920×1080/60i
  • Bajonet E-mount
  • Vestavěný blesk (GN4)
  • 3“ TFT LCD 460800 bodů
  • ISO 100–16000 pro snímky, 100–3200 pro video
  • Závěrka 1/4000–30s + Bulb
  • Karta SD/SDHC/SDXC/Memory Stick PRO Duo/XC-HG Duo
  • Rozměry 109,6×62,8×35,7mm
  • Hmotnost 269g s baterií a kartou bez objektivu

Kompletní specifikace na webu Sony

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Picka 1
    Martin Picka 1
    05.02.2014 16:52

    jako kapesni zapisnik jako doplnek k DSLR proc ne.
    Osobne mi nejvic vadi absence hledacku, konkretne v lete na slunicku na displeji nevidim na NEXu skoro nic...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    06.02.2014 18:41

    pokud to má být spojovací článek mezi ILCE-3000 a ILCE-7, tak jsem docela v šoku.. i výrazně levnější ILCE-3000 má hledáček a patici pro blesk... nechápu koncovou skupinu, kdo si toto koupí.. NEX-3 umí to samé a stojí o třetinu méně..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram