AF fázovou detekcí na snímači si u Canonu odbyl svou premiéru v amatérské řadě, objevil se v unikátní 100D, a v DSLR Canon EOS 70D se dostal i do střední třídy. Novinka nabídne ale ještě něco navíc – 19 bodů AF s možností precizního nastavení a wifi. Ohrozí pozici o třídu vyššího modelu 7D?

EOS 70D je dalším pravidelným přírůstkem do desítkové řady zrcadlovek Canon. Ta byla dlouhou dobu koncipována jako „poloprofi“. S modelem 60D ale Canon trochu klesl (i cenově), pravděpodobně aby byl schopen konkurovat Nikonu, ten má totiž modelové řady postavené trochu jinak. Zatímco 60D pro mě osobně byla zklamáním, z novinky 70D jsem naopak nadšený. Přinesla do tohoto segmentu několik zásadních vylepšení převzatých z nižších i vyšších modelů. Bohužel si ale nechala i několik neduhů 60D.

V tomto testu se nebudu věnovat obvyklým funkcím fotoaparátu – samozřejmě že fotí, natáčí video, má režimy P, Av, Tv, M… Zaměřím se hlavně na to, co fotoaparát odlišuje od ostatních. Zde je ale nejprve přehled základních parametrů:

Vlastnosti Canon EOS 70D

  • 20,2 Mpix APS-C CMOS snímač (crop 1,6×)
  • procesor Digic 5+
  • bajonet EF/EF-S
  • 19 křížových AF bodů (citlivost –0,5EV)
  • ISO 100–12800 rozšiřitelné na 25600
  • závěrka 30s – 1/8000s
  • hledáček s 98% pokrytím a 0,95× zvětšením
  • výklopný otočný dotykový 7,7 cm (3,0") displej TFT Clear View II (1040000 bodů)
  • vestavěný blesk GN 12 s pokrytím 17mm, x-sync 1/250s, bezdrátové ovládání externích blesků
  • sériové snímání 7fps
  • FullHD video (MOV s kodekem H.264)
  • wifi
  • utěsnění proti prachu/vlhkosti
  • karta SD/SDHC/SDXC (UHS-I)
  • baterie LP-E6
  • rozměry 139,0 × 104,3 × 78,5 mm
  • hmotnost těla 755g vč. baterie a karty
  • kompletní specifikace na webu Canon

Konstrukce a ovládání

Vzhled EOS 70D vychází z 60D, na omak ale nepůsobí tak plastově a také volič režimů konečně nepřipomíná víčko od PET lahve. Všechna kolečka mají příjemně odlišené jednotlivé kroky výrazným zaseknutím. Displej fotoaparátu je výklopný, otočný a dotykový. Mezi spouští a malým kolečkem přibylo jedno nové tlačítko, které je jistě povědomé majitelům 7D a 5D mkIII. Je to přepínač režimu ostřicích bodů. Oproti 7D se nejmenuje nic neříkajícím názvem M-fn, ale má obrázek.

Naopak z modelu 60D byl převzat horní malý stavový displej a tlačítka nastavení vedle něj. K tomu míří má první výtka. Před 60D bylo obvyklé, že každé tlačítko mělo dvě funkce. Stiskli jste tlačítko, malé kolečko nastavilo jeden parametry, velké kolečko druhý. 60D i 70D mají jednoúčelová tlačítka. Sice přibylo jedno navíc, ale i tak se na tlačítka nevešlo vyvážení bílé. Navíc se nevešlo ani na malý displej. Pokud tedy chcete nastavit nebo zkontrolovat WB, musíte přes velký displej. Ten je otočný a pokud ho máte zavřený… no prostě práce navíc. Sice detail, ale zamrzí.

Druhá výtka je opět spojená s ovládáním převzatým z 60D. Původní velké kolečko na zadní straně fotoaparátu (kompenzace expozice, clona v režimu M) bylo zmenšeno. A co víc, po vzoru nižších řad do něj byly umístěny „šipky“. Jsou osmisměrné a nahrazují původní joystick, který třeba u 7D je. Bohužel celý ovladač je tak malý, že ovládání všech 8 směrů je nepohodlné a v rukavicích prakticky nemožné. Co se týče procházení menu, ani to nevadí, jednodušší je totiž dloubnout prstem druhé ruky do dotykového displeje. Tím budete často řešit i nedostatek tlačítek. Horší je, že na starších fotoaparátech bylo možné joystick použít pro rychlé a pohodlné přepínání ostřicích bodů, k tomu se nový ovladač téměř využít nedá – často jsem si při pokusu přehodit bod kolečkem zkompenzoval expozici a nebo naopak. A ostřicích bodů je 19, takže pohodlný systém přepínání by se hodil.

Naopak nastavení na dotykovém displeji je, pokud máte displej otevřený, opravdu pohodlné. Stiskem Q aktivujete nastavení a už jen dloubete na hodnoty, které chcete změnit. Jen tedy pro změnu jednoho parametru a návrat na hlavní obrazovku musíte dloubnout celkem 4×. Zvolíte jaký parametr změnit, potvrdíte, zvolíte hodnotu, potvrdíte dalším dloubnutím pro návrat. Dvě dloubnutí by bylo možné vynechat – škoda, že je to takto zdlouhavé.

V menu je pak nejlepší kombinovat kolečko pro přechod mezi záložkami a druhou rukou dloubat na jednotlivé položky menu. Je opravdu skvělé, že záložky menu neskrolují, jedna záložka obsahuje maximálně jednu obrazovku položek. Sice je pak více záložek, ale ovládání je celkově přehlednější.

Zcela novou dimenzi získává s dotykovým displejem prohlížení fotografií. Posouvání a zvětšování prsty jako na mobilních telefonech je velmi pohodlné. Samozřejmě lze stále využívat i tlačítka.

Pokud při fotografování raději využíváte hledáček a přecházíte přímo ze starších modelů desítkové řady, budete si chvilku zvykat. Matnice je transmisivní LCD – to znamená, že všechny informace v obrazovém poli se zobrazují jen když jsou potřeba. Také to znamená, že matnice není vyměnitelná, ale kdo z vás někdy měnil matnici? Při ostření se zaostřené body zobrazí (ostatní nejsou vidět) a pokud je tma, osvítí je červené světélko. Bohužel pokud je úplná tma, je poměrně silné a oslní více než staré „svítící body“. Velkou výhodou tohoto hledáčku je interaktivita, informace se mohou průběžně měnit. Máte možnost zapnout pomocnou mřížku, ale třeba i virtuální horizont, byť ve zjednodušené podobě „mocnalevo-ok-mocnapravo“. I tak jsem ho využil, abych se při fotografování u moře hlídal. Pokud na horizontu v hledáčku opravdu záleží, je možné v uživatelských funkcích zapnout na tlačítko náhledu hloubky ostrosti náhled roviny horizontu hledáčku vykreslený ostřicími body.

Jinak se po stránce vzhledu a ovládání žádné další překvapení nekoná. Snad jen že tělo 70D by mělo mít vyšší odolnost proti prachu a vlhkosti než EOS 60D. Ten měl utěsněný jen kryt baterie a karty. Novinka má opět těsnění všude (jako 7D nebo starší modely desítkové řady). Konstrukce je vyrobena z hliníku a polykarbonátové pryskyřice se skleněnými a vodivými vlákny – jinými slovy je to plast, ale je odolný. Podle Canonu tyto plasty vydrží i víc než dřívější hořčíkové konstrukce (protože pruží a neprasknou). Co je na tom pravdy jsem z pochopitelných důvodů nezkoušel.

Canon EOS 70D lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    17.10.2013 07:37

    Test Canon 70D a novej (ospevovanej) Sigmy 18-35 ART:
    https://vimeo.com/77078232

    Autofokus je brutalne hlasny + sa zasekava (11 a 19 sekunda na videu)

  • Jan Dobrovodský
    Jan Dobrovodský
    Autor
    18.10.2013 10:41

    Olda Basák: kompenzaci expozice nastavit lze (i zámek), ISO ne - ostatní věci jako picture style, wb atd. je možné nastavit před startem videa. Byť přiznávám netuším, zda třeba redukce šumu nebo ostrost z picture style má na video vliv.

  • oldabasak
    oldabasak
    18.10.2013 14:41

    Jan Dobrovodský: děkuji. Mě by takové možnosti dohatě stačily, na kvalitní natáčení domácích akcí a cestování je to dostačující.

  • Václav Cháb
    Václav Cháb
    21.10.2013 08:23

    Ano umí i výborné video :-) Ale je to hlavně foťák ! :-)

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    11.11.2013 23:12

    Proc aparat nastavuje clonu sam je podle me jasne. Predejde se tim tomu, ze si fotograf zacloni na clonu pri ktere uz nefunguje autofokus (tzn F/8) a pak zacne pokrikovat ze je to cele rozbite a nefunkcni.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram