• jir
    jir
    04.12.2025 20:58

Sony jsem neměl v ruce, tak se budu ptát ve stylu, že to vidím poprvé a mé myšlenky, jak se to asi ovládá. Ale hlavní trend čeho jsem si všiml, že rozlišení roste a není nutné se ubírat k stacked senzoru a nějak se daří zrychlovat čtení a asi držet rolling shutter v mezích. Taky by mě zajímalo co je pravdy na tom, že rychlost stacked senzoru se neuplatňuje při nahrávání videa (například milisekundy u Nikon Z9 a že údajně dokonce i pre-capture využívá video režim). Tomu ale odporuje zkušenost, že u pre-capture fotek rovněž chybí rolling shutter

Dá se s foťákem něco dělat, když po dofocení dávky se zapisují data na kartu nebo je "zaseklý? - píšete, že čekání je fatální.
    Moc se mi nezamlouvá to spodní kolečko pod PASM, skoro to vypadalo, že se musí ovládat pinzetou ; ani ten způsob volení features pomocí kruhového voliče vedle displeje, působí to na mě jako přehlídka náhodně vybraných funkcí a představa, že omylem si změním burst na tiché snímání při nějakém kritickém focení v rukavicích se mi moc nelíbí.. Jde to nějak customizovat nebo vypnout? Stačí pouhé otočení kolečka nebo v kombinaci s jiným tlačítkem? "zmáčknout kruh a navolit"
    Jak vlastně se chová autofokus AF-C nastavený na AF-ON při snímaní (klasické nebo hlavně té zmíněné pre capture)? Je tam něco nečekaného při zmáčknutí AF-ON? Sleduje to objekt pořád, nebo jen při namáčklé spoušti?

Nerozomím tomu cropu 5% v kombinaci s odšumněním. Proč.

Stalo se, že by ten kruhový volič začal chybně fungovat? Přeskoky, zhoršená citlivost v po směru hodin? Ono to kolečko je dokonce klikací (ve 4 směrech) ? To se mi zdá mechanicky dost delikátní a náchylné na ochození. A1 nebo A9 vypadají díky tom množství koleček náramně steampunkově.
    K závěru : řekl bych, že opět jde o stejný trend, "starší foťáky" kolem 2020 jako ta A7III , Z6 opravdu mají spotřebu velice nízkou, s příchodem stacked a nebo ML-asistované detekce tedy obrazových procesorů kolem 2023, co tohle zvládnou, objektů ty fotáky doslova topí a opět se to utrhává z řetězu, takové foťáky vydrží fotit/natáčet skoro až 2krát kratší dobu podle zevrubného pozorování. - Životnost baterek se vyčerpá i za kratší dobu používání.

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    19.12.2025 14:07

Pre-capture - nahrávání na kartu: zásadní je určitě investovat do vlastní rychlé CF express karty. Já mám jednu typ B pro Canon R5, což je můj nejrychlejší fotoaparát, Sony A7iii CF express nemá a Sony do rychlých fotoaparátů používá CF Express typ A, takže tam moje karta typ B nejde. Rychlá karta zásadně zrychlí nahrávání a čekání. Ale stojí to peníze. Dnes není problém 1TB s rychlostí až 10x větší než běžné CF. To je pro sportovní fotografy. U wildlife je to také samozřejmě výhoda, Já potřebuje hodně karet pro fotoexpedice čistě jako zálohu, neboť netahám počítač. Také záleží na stylu focení. Paměťový buffer je u A7V slušný. Proto se mi to focení na režim pre-shoot líbilo. Já jsem používal úplně běžnou CF kartu kolem s rychlostí kolem 100Mb. Proto jsem ji po chvíli zaplnil. Také jsem nechal defaultně 0,5s, což se může zkrátit a zase se ušetří.

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    19.12.2025 14:16

Ovládání: jak jsem říkal. Hlavně neměnit. Teď už je pro mne Sony vychytaný. A7iii měla ještě dlouhá nepřehledná menu, ale základ je už od té doby víceméně stejný. Když foťák vlastníte, je to jiné, než když testuji a za dva týdny v lepším případě to vracím.

AF-ON je už v defaultu. Pořád ostří i s Pre-capture. Důležité je samozřejmě mít navolenu elektronickou závěrku a sekvenci. jakmile zmačknete spoušt, nahrají se i data před zmačknutí podle nastavení Pre-capture.

• Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    19.12.2025 14:26

Crop díky odšumění je důsledek processing. Jak to počítají, nevím. je zajímavé,
    S tou spotřebou je to dobrá zpráva. A1II nebo A7RV "žerou více". Tady mi baterka ubývala méně. Možná o trochu víc než u A7iii, ale to je fotoaparát, který není není stavěný na super rychlost. Jisté je, že u nových super rychlých fotoaparátů bude trvat, než se jejich rychlost naučíte využívat. Já jsem byl odchován odchován filmem a tak jsem zvyklý fotit ne jeden záběr a čekat. Ale třeba u fotek jako "vzletovky"to je , že často jedinečné okamžiky prošvihnete a to štve.

• jir
    jir
    22.12.2025 14:42

Tady nejspíš je zmíněna taky ta podivnost která pořád zůstává záhadná, proč tak je . https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7-v-review
    """
    There's also a slight caveat to the full-width 4K 60p mode; to actually get full-width recording, you have to turn on a mode called Angle of View Priority, which Sony says turns off in-camera noise reduction. The company claims it doesn't affect dynamic range or oversampling, but we'll have to test it out more once we have a production unit.
    ...
    tabulka rozlišení s poznámkou u 4K60 (u 4k50 ani 30 ne): **1.0 crop only with Angle of View Priority on
    """

No, ono to není na první pohled jasný, ale právě precapture tu je díky tomu, že foťáky mají dostatečně velký paměťový a hlavně rychlý buffer. (v podstatě odpovídající bitratu RAW videa nebo v řádu GB/s). Obojí nebylo možné do nějaké doby. Nikon Z6 měl třetinový buffer než nástupce Z6II (odhad 1500MB), který mimochodem taky nemá precapture.

Viděl jsem třeba bazarovou cenu 4TB CFexpress B za 24000, což je rána, ale pořád to úměrně odpovídá i nižším kapacitám. Karty typu A bohužel jsou speciální pro SONY a bohužel jsou dražší.. Proti tomu SDXC od sandisku 256GB kolem 500 Kč jsou dostatečně rychlé, že běžně na nějaké čekání nenarazím. Aniž bych věděl, že ji v foťáku mám, jsem na to odfotil první neopakovatelné záběry ledňáčka v letu s pre-capture (DX 60fps 19MP) bez známek nějakého zpomalování . Jediné, co na to nejde, je 8K video nebo Pro-res. Stejně pak z toho bylo pěkných 20 fotek ze série 200, protože buď výraz na fotce byl stejný jako na předchozí a nebo zrovna byl za větvemi a nebo nepózoval hezky a po smazání těch podobných zbyde 5.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen(a).

Nové diskuse

Nové komentáře

Nejžhavější diskuse