Test fotoaparátu Panasonic DMC-G6

Bezzrcadlovka Panasonic Lumix DMC-G6 patří mezi to menší, co na trhu s fotoaparáty v daném segmentu je. Jak je na tom s výbavou a obrazovým výstupem se podíváme v testu.

Další nastavení

Základní obrazovka Menu

Mnoho nastavení míří na „hraní si“ s fotoaparátem. Sem patří kreativní režimy – 19×. Najdeme Expresivní, Retro, Starodávný, Jasné snímky, Low key, Sepie, Dynamický monochromatický, Působivé umění, Vysoká dynamika, Křížový proces, Efekt hračka, …, Draganův efekt, …, Jednobodová barva, Sluneční svit. Vyzkoušejte…

Podstatné je, že lze (samozřejmě) snímat i do formátu RAW, kde některé „barevné“ úpravy odpadají a lze je v případě potřeby nechat na PC.

Ne nezajímavé jsou nastavení pro snímání panoramatických snímků, protože na ně lze aplikovat většinu z výše uvedených filtrů. Panorama lze snímat jak v horizontální, tak vertikální poloze fotoaparátu. Přepínání jsem našel (jen) na LCD, nenašel jsem jej v „klasickém“ menu přístroje. Ale jak jsem psal výše, je spíše výhodou, že se nastavení funkcí přesouvá přímo na dotykové LCD.

Video

Video lze zapnout buď stiskem příslušného tlačítka, nebo spouští v režimu natáčení videa. Tradičně se kompenzace expozice nastavuje stiskem roleru na zadní straně, u G6však i posunem páčky na horní straně vedle spouště. Oba způsoby jasně ukazuje nápověda na LCD. Ukládat (stereo) video lze jak ve formátu AVCHD, tak MP4 a samozřejmě ve FullHD (až 50p). Ukázku AVCHD v maximální kvalitě najdete zde. Většinu filtrů a nastavení pro focení lze aplikovat i pro režim videa. Další informace najdete na www.panasonic.com. Ostření funguje výborně. Užívání zoomu rozhodně nedoporučuji. Je samozřejmě mechanický a ve videu bude travý pohyb objektivu znát.

Další technické informace

Interní blesk se směrným číslem GN 10,5 (pro ISO 160) disponuje všemi možnými režimy. Auto, Auto/Redukce červených očí, Nastavení zapnutí, Nastavení zapnutí/Redukce červených očí, Pomalá Synchr.,Pomalá Synchr./Redukce červených očí, Nastavení vypnutí. Připojit lze i externí blesky. Synchronizační čas s interním bleskem je 1/160s a delší.

Čip Live MOS Sensor je standardu Micro 4/3 o rozměrech 17,3×13 mm. Efektivní rozlišení je cca 16Mpx. Snímat lze v poměru stran 4:3, 3:2, 16:9, 1:1 a jde o výřez z „největšího rozměru“. Ultrazvukový filtr se stará o odstranění nečistot z čipu (čištění lze zapnout v Menu).

Komplet má hmotnost cca půl kilogramu. Rozměry samotného těla jsou cca 122×85×71 mm. Start aparátu je prakticky okamžitý a i ostatní provozní časy nijak neomezují. Na jedno nabití baterie uvádí výrobce výdrž přes 300 snímků. Jde o reálnou hodnotu. Co mě opravdu překvapilo, byla vynikající rychlost ostření.

Podrobnou specifikaci fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-G6 naleznete na www.panasonic.com.

Prohlížení a úpravy při prohlížení

Prohlížení je intuitivní. Především pokud máte nějaké návyky z práce s dotykovým displejem. Tady je vše na výbornou také.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram