Test fotoaparátu Panasonic DMC-G6

Bezzrcadlovka Panasonic Lumix DMC-G6 patří mezi to menší, co na trhu s fotoaparáty v daném segmentu je. Jak je na tom s výbavou a obrazovým výstupem se podíváme v testu.

Panasonic Lumix DMC-G6

Bezzrcadlovka Panasonic Lumix DMC-G6 je další z řady fotoaparátů této koncepce. Lze jej zakoupit v setu s objektivem LUMIX G VARIO 14–42mm/ F3,5–5.6 ASPH. / MEGA O.I.S, který má 52 mm filtrový závit.

Panasonic Lumix DMC-G6

Ovládání fotoaparátu Panasonic Lumix G6

Panasonic Lumix DMC-G6 Horní strana

Patří mezi to menší, co na trhu s fotoaparáty v daném segmentu je. Dobře se drží, především pak menšíma rukama. Veškeré podstatnější funkce mají vlastní tlačítko. K dispozici je pět „mechanických“ programovatelných a další dvě virtuální na LCD. Zbytek běžných nastavení najdeme ve standardním Q.MENU (po stisku tlačítka Q.Menu, které je identické s programovatelným tlačítkem č. 1). A v přehledném menu fotoaparátu najdeme případně zbytek. Přiznávám, že jsem mírně tápal a chování některých nastavení mě překvapovalo. Např. při volbě elektronické závěrky místo mechanické se ve standardním nastavení nijak neukázalo, že ISO je nyní omezené na maximální hodnotu ISO1600. Také expoziční čas je omezen na max. 1 vteřinu. To je dobré vědět, aby vás to nepřekvapilo. Stejně tak s prostředním „ostřícím bodem“ jsem měl problém. Ne a ne ho mít uprostřed :-). Ale to se s dalším pronikáním do nastavení poddalo. Hodně k tomu přispěl dotykový displej. Protože se dalo rychle měnit to, co jsem potřeboval. Z přiložených snímků je rozsah funkcí a umístění ovládacích prvků jistě jasný.

LCD při snímání

Možnosti hlavního voliče režimů jsou také vidět na přiloženém snímku. Jeho chod mě nemile překvapil. Byť se jedná o vzorek, tak už „má svou krabici“ a nečekal bych tak tuhý a „umělohmotný“ chod. Nad spouští je kolébkový volič, který standardně slouží ke kompenzaci expozice. V různých režimech má však i další funkce. Celkově lze hodnotit systém ovládání zprvu jako mírně nepřehledný, po proniknutí do jeho filozofie však jistě změníte názor. Vše bude přesně tak, jak chcete vy a ne jak chce fotoaparát. To hodnotím na výbornou.

Q-Menu

Připojení

Klasické „drátové“ propojení všech možných standardů (USB, AV,HDMI) je nahrazováno v současné době bezdrátovým. G6 disponuje WiFi připojením. Stačí nakonfigurovat a „sypat“ data do PC a to i on line při focení. Také budete moci G6 ovládat pomocí svého chytrého telefonu. Prostě tady jsou u Panasonicu hodně vpředu (osobně patřím ke konzervativním lidem a podobné vymoženosti mě spíše dohánějí, než abych je vyhledával).

Fotoaparát umožňuje nastavit čas expozice od 1/4000 s až do 60s a také režim Bulb (v M režimu). Přepínání mezi volbou clony a času zajišťuje stisk kolečka pod palcem. Ovládání lze celkově hodnotit výborně. Množství funkcí však vyžaduje pročíst manuál. Například nevím, kde a zda vůbec nastavit míru redukce šumu. V menu jsem našel pouze položku redukce šumu pro dlouhé časy. Maximální frekvence snímání je 40 snímků za sekundu. Samozřejmě s elektronickou závěrkou (přepne se na ní automaticky).

LCD, hledáček

LCD - Panasonic Lumix DMC-G6 LCD - Panasonic Lumix DMC-G6 LCD - Panasonic Lumix DMC-G6 LCD - Panasonic Lumix DMC-G6

Hledáček je excelentní. OLED Live View Finder s rozlišením 1,440,000 bodů. Zobrazuje totéž co LCD (s výjimkou toho, co souvisí s dotykovostí LCD). Navíc má dioptrickou korekci v rozsahu +/- 4 dioptrie, což je hodně. Dá se zapnout jeho automatická aktivace, nebo jej nechat přepínat pouze manuálně. Nastavení najdete v menu. Jak je již u Panasonicu zvykem s viděním v šeru si nemusíte dělat starosti. Hledáček „vidí“ více, než vy a náležitě informaci zesílí.

LCD má velikost 3" (poměr stran 3:2) a je tvořen 1 036 000 body. Obraz na něm je vynikající. To platí jak pro barevnou věrnost, tak pro jemnost zobrazení.

Použití obojího vás nadchne. LCD je dotykový a skvěle funguje. Pravda, pro opravdu velké ruce to již nebude, ale to celý koncept bezzrcadlovek také ne. V takovém případě pomůže jistě nějaká (vodivá) tužka.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram