Test digitální zrcadlovky Nikon D5100

Příznivci značky Nikon již delší čas očekávali nástupce přístrojů D300 a D700, ale jako první se překvapivě objevil nástupce Nikonu D5000, a to model D5100. Jde o velmi zajímavý model, který obsahuje stejný, nebo velmi podobný snímací čip, jako velmi úspěšný vyšší typ D7000 a dále byl také vylepšen otočný LCD monitor. Další podrobnosti se dočtete v následujícím článku.

Příslušenství, cena a závěr

Pokud jde o příslušenství, tak si opět neodpustím obvyklou poznámku, že ze všeho nejdůležitější je výběr vhodného objektivu. Někdy je tento výběr dokonce důležitější, jak výběr samotného fotoaparátu. Skoro každý fotograf pak potřebuje především kvalitní základní objektiv, pro běžné univerzální fotografování a právě tohle je jedna ze silných stránek značky Nikon. Model D5100 se bude prodávat v několika setech ale, pokud se pro něj už jednou rozhodnete, tak si vám dovolím rozhodně doporučit set s objektivem AF-S 18–105mm f/3,5–5,6 VR. Jde o opravdu velmi kvalitní základní zoom objektiv, za který se určitě vyplatí si připlatit. Má dostatečný rozsah ohniskových vzdáleností, je vybaven výkonným stabilizátorem obrazu, má velmi dobré optické vlastnosti, je optimalizovaný pro použití s čipem formátu DX, má ultrazvukový motor zaostřování SWM a v ceně je také účinná tvarovaná sluneční clona. Najdete jej na produktovém snímku č.28.
Pokud by někdo pro svoji tvorbu potřeboval také vysoce světelný objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností, tak si ještě dovolím upozornit na novinku v podobě objektivu AF-S 50mm f/1,8 G, který se právě v těchto dnech dostává na náš trh. Jde o kvalitní objektiv s kovovým bajonetem doplněným o gumové utěsnění, výbornými optickými vlastnostmi, ultrazvukovým motorem zaostřování a také u něj naleznete v balení sluneční clonu a také plstěný obal pro bezpečnější přenášení. Kompletní nabídku objektivů pak najdete v každém dobrém obchodu s fototechnikou nebo na stránkách českého zastoupení www.nikon.cz.

Obrázek č. 29 - Nikon D5100 s novým bleskem Nikon SB-700 Obrázek č. 30 - Nikon D5100 s GPS jednotkou Nikon GP-1
Obrázek č. 31 - Nikon D5100 s novým stereofonním mikrofonem Nikon ME-1

Dalším oblíbeným příslušenstvím jsou externí systémové blesky. Tady bych si dovolil upozornit na nejnovější přírůstek v nabídce Nikonu, a sice na model SB-700. Jde o velmi kvalitní systémový blesk, dostatečný pro naprostou většinu využití. Jeho výkyvná a otočná hlava umožňuje odrážené záblesky od okolních stěn či předmětů. Má také vestavěnou vysouvací rozptylku a odraznou destičku. V příslušenství pak najdete rozptylný softbox, sadu nasazovacích filtrů pro specifická zabarvení světla, krytku spoje fotoaparátu a blesku pro použití v náročnějších externích podmínkách, měkké pouzdro a také stojánek, sloužící pro postavení blesku mimo fotoaparát nebo jeho případné umístění na stativ. Jeho aktuální (6/2011) cena se pohybuje cca kolem 8.000,– Kč včetně DPH. Méně nároční fotografové pak mohou sáhnout po malém, ale levném blesku SB-400, který pořídí za necelou polovinu ceny modelu SB-700.
Za zmínku stojí také příslušenství v podobě externí GPS jednotky Nikon GP-1, kterou lze připojit kablíkem přímo k fotoaparátu. Samotnou jednotku je pak možné umístit do sáněk blesku nebo připevnit na popruh. Při fotografování se do dat snímku zaznamenávají také GPS souřadnice, takže pak přesně víte, kde jste kterou fotografii pořídili. Skvělý doplněk zejména pro fotografy cestovatele, jen ta cena (aktuálně něco přes 7.000,– Kč včetně DPH) je opravdu hodně přehnaná a i polovina by byla docela dost. Nikon se tak sám připravuje o jedinečný nápad (většina konkurenčních zrcadlovek neumožňuje přímé připojení GPS jednotky) a dobrovolně tak vyklízí pozice alternativním výrobcům, kteří dovedou prakticky stejnou GPS jednotku vyrobit za zhruba třetinovou cenu.
Novinkou v příslušenství je také nový stereofonní mikrofon Nikon ME-1, který lze také připojit kablíkem přímo k fotoaparátu a výrazně se tak podílí na vyšší kvalitě zvuku, zaznamenávaného současně s videosekvencemi. Jak již bylo zmíněno v předchozí kapitole, byl jím ozvučen zkušební záznam, na něhož je odkaz v tomto článku. Pokud chcete opravdu kvalitní záznam zvuku a budete si svá videa přehrávat například na domácím kině, tak tuto investici rozhodně doporučuji. Kupodivu je cena v tomto případě o poznání přívětivější, aktuálně někde kolem 3.000,– Kč včetně DPH.
Samozřejmostí je pak dnes již možnost dálkového ovládání. V případě Nikonu D5100 je pak asi nejvhodnější volbou bezdrátové infračervené ovládání ML-L3. Pořídíte jej za cenu kolem pětistovky a fotoaparát jím spustíte i na vzdálenost několika metrů (konkrétní vzdálenost záleží na okolních podmínkách ale většinou v pohodě i 10 metrů). Tady stojí za připomínku, že to konečně někoho napadlo a Nikon D5100 má čidlo pro příjem signálu z ovladače na přední i zadní straně fotoaparátu.
Závěrem bych ještě zmínil program Nikon View NX2, který je zdarma ke stažení na stránkách výrobce a také se dodává na přiloženém CD k fotoaparátu. Kromě toho, že slouží jako rychlý a přehledný prohlížeč fotografií, tak je zde také možnost zobrazení dat z GPS jednotky na mapě. Do snímků, které informaci o souřadnicích neobsahují, je možné ji v tomto programu také snadno a rychle přiřadit. Ale hlavně je tu také možnost v tomto programu zpracovat (nebo jak se dnes říká vyvolat) fotografie ve formátu RAW.

Závěrečné shrnutí bude tentokrát opravdu krátké – Nikon D5100 je opravdu vynikajícím přístrojem, který mohu jen doporučit. Je ideální pro začátečníky, jímž je primárně určen a je také pro ně optimalizován maximálně usnadněným ovládáním, integrovanou nápovědou a širokou nabídkou funkcí snadných a na použití jednoduchých funkcí. Vynikající je ale také obrazová kvalita, pro kterou po něm jistě sáhne i nejeden zkušenější fotograf. Vzhledem k malým rozměrům a nízké hmotnosti se ale jistě zalíbí také nejednomu fotografu cestovateli, případně také ženám fotografkám.
Pokud jde o záporné vlastnosti, tak nějaká ta drobná muška na kráse se najde vždycky, ale v tomto případě jsem si lámal hlavu docela dlouho, ale přesto mě nenapadlo nic, co by opravdu stálo za zmínku.

Ještě se podívejme na ceny, Nikon D5100 aktuálně (6/2011) pořídíte přibližně za :

Tělo Nikon D5100 – 15.990,– Kč včetně DPH
Set s objektivem AF-S Nikkor 18–55mm f/3,5–5,6 VR – 18.490,– Kč včetně DPH
Set s objektivem AF-S Nikkor 18–105mm f/3,5–5,6 VR – 20.990,– Kč včetně DPH

Při zakoupení fotoaparátu dostanete zdarma také kupón na několik odborných vyčištění čipu zdarma ve značkovém servisu. Zdánlivě maličkost, ale pokud vezmete v úvahu, že jedno takové vyčištění jinak stojí řádově několik stokorun, tak to zase taková maličkost není ale spíše příjemný dárek na uvítanou od českého zastoupení značky Nikon. Samozřejmě se to však vztahuje pouze na fotoaparáty zakoupené z oficiální české distribuce.

Na stránkách českého zastoupení Nikon CZ s.r.o. najdete další, nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat na své jméno podle výrobního čísla, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Luffer
    Karel Luffer
    16.08.2011 19:07

    Vai..., ano, je to tak jak píšeš, ale viděl jsem fotky na A4..., 18-105 byl o chlup horší než seták...., mohl to být vadný kus??!!

  • Petr Beranek 1
    Petr Beranek 1
    31.08.2011 19:45

    Canon 18-135 je minimalne o dve tridy horsi nez Nikon 18-105 - vzdyt to Canoni sklo od 70mm nahoru neni vubec ostre. 18-105 je proti nemu ostra jako britva.

  • Ali Ježek
    Ali Ježek
    19.09.2011 12:07

    Chtěl jsem se zaptat, jakou paměťovou kartu by bylo nejlepší koupit (nebo lépe řečeno dostačující). Myslím tím z hlediska zápisové rychlosti. Pokud by se občas natáčelo i video. Nevím jakou jakou zapisovací rychlost bych potřeboval.Děkuji za komentář

  • amir
    amir
    17.11.2011 17:01

    Souhlas s Petrem, možná ale ne o dvě třídy, ale o třídu je 18-105 mm výš. Srovnával jsem v obchodem D5100 s mou D90, a musím (trochu k mému smutku) říci, že tenhle menší bratříček je obrazově pokročilejší. Jiný čip je opravdu znát. Je bych teď chtěl poradit - kdo má zkušenosti s Nikkor 16-85 mm. Opravdu se vyplatí pořídít si ho místo 18-105 mm?

  • zast
    zast
    06.07.2012 22:54

    Dobrý den, měl bych dotaz - mám v plámu koupit D5100 v setu: 1) buď s oběktivem -18-105 AF-S DX VR
    a nebo
    2)18-55 AF-S DX VR + 55-200 AF-S VR

    Pro kterou variantu se mám rozhodnout.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram