Druhou novinkou na poli digitálních zrcadlovek, kterou Canon představil ve své letošní jarní kolekci, je model EOS 1100D. Ten se řadí do kategorie přístrojů určených začínajícím fotografům a nahrazuje předchozí verzi EOS 1000D. V následujícím článku se podíváme na tento přístroj podrobněji.

Obrázek č. 1 - Oficiální firemní snímek aparátu Canon EOS 1100D Obrázek č. 2 - Zadní stěna aparátu Canon EOS 1100D

Mechanické provedení

Pokud se na Canon EOS 1100D podíváme blíže, tak je na první pohled vidět, že se jedná o nástupce a vylepšení předchozího modelu EOS 1000D. Jsou si velmi podobné, což ale nijak nepřekvapuje, výrobce se prostě držel osvědčených a vyzkoušených řešení. Pokud se ale podíváme podrobněji, tak je zřejmé, že stejné rozhodně oba bodely nejsou. Nový model má pozměněný design, který působí jaksi uhlazeněji, zaobleněji a také bych řekl, že se mírně zlepšila pohodlnost držení. Na dotek působí trošku plastově, ale to se v této cenové kategorii dalo čekat, prostě daň za nízkou cenu. Naopak výhodou tohoto provedení je velmi nízká hmotnost, která může být výhodou na delších cestách a nebo také pro ty, kterým se prostě jen nechce s sebou vláčet některý z vyšších modelů, které jsou sice sofistikovanější, ale hmotností se v mnoha případech blíží půlce cihly.

Obrázek č. 3 - Horní strana fotoaparátu Canon EOS 1100D Obrázek č. 4 - Levá strana fotoaparátu Canon EOS 1100D
Obrázek č. 5 - Pravá strana fotoaparátu Canon EOS 1100D

Pokud se podíváme na ovládací prvky, tak tady se přece jen několik věcí změnilo. Především fakt, že všechna použitá tlačítka jsou o poznání větší a také změnila svůj tvar a částečně i rozmístění. U předchozí verze byla dvě tlačítka také nahoře nad LCD monitorem. Zde se již všechna usídlila vpravo od něj. Jejich organizační schéma se nijak zvlášť nezměnilo, ale jejich větší velikost i jiný tvar rozhodně pozitivně přispěly k pohodlnějšímu ovládání. Pokud jde o samotný LCD monitor, tak i ten byl mírně vylepšen, současná verze má úhlopříčku 2,7 palce (6,8cm) a rozlišení 270.000 obrazových bodů. Je snad jen škoda, že i tady nebyl použit poměr stran LCD monitoru 3:2 (jako na příklad u modelu EOS 600D) ale zůstal na původním poměru stran 4:3. Vylepšeny byly také antireflexní vrstvy a pozorovací úhly – až 170° vertikálně i horizontálně. Mírného vylepšení se dočkal také hledáček, tvořený zrcátky, který zobrazuje přibližně 95% fotografované scé­ny.

Obrázek č. 6 - Spodní část fotoaparátu Canon EOS 1100D Obrázek č. 7 - Jedna z barevných verzí Canon EOS 1100D

Zajímavým detailem je také fakt, že nová zrcadlovka se bude vyrábět v několika barevných variantách, například ve vínově červené – viz ukázkové produktové foto č.7. Není však zatím jisté, zda se tyto barevné variace budou prodávat také v České republice. Vzhledem k tomu, že ale nebude k dispozici žádný barevně přizpůsobený objektiv, tak tyto barevné verze působí trošku rozpačitě.

Celkově bych tedy hodnotil mechanické provedení i systém ovládání jako dobrý a obvyklý v této cenové kategorii. Fotoaparát se dobře a bezpečně drží a také rozmístění, popis a celkové ovládání jsou velmi intuitivní a vhodně řešené právě pro začínající fotografy, jimž je fotoaparát primárně určen. Přestože je tělo plastové, tak je ještě potřeba zmínit, že všechny důležité prvky, jako je bajonet pro objektiv, patice pro externí systémový blesk, stativový závit i očka pro uchycení popruhu jsou kovové.

Obrázek č. 8 - Snímací čip fotoaparátu Canon EOS 1100D Obrázek č. 8 – Snímací čip fotoaparátu Canon EOS 1100D

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Feanor
    Feanor
    12.04.2011 15:20

    Canon 1100D má pravděpodobně stejný snímač jako 3 roky starý C 450D. Bylo by zajímavé porovnat, jak se změnil obrazový výstup u tohoto nového modelu oproti té starší technologii.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram