Ještě tomu není ani rok, co jsme v redakci měli možnost vyzkoušet si tehdy nejnovější model od Canonu v této kategorii, kterým byl EOS 550D a už tu máme jeho dalšího následovníka. Tím je Canon EOS 600D. V následujícím článku se podíváme na tuto novinku podrobněji.

Funkce

Kapitola pojednávající o funkcích fotoaparátu Canon EOS 600D bude poměrně hodně stručná, protože v porovnání s předchozím modelem EOS 550D se toho mnoho nezměnilo. I když něco přeci, vylepšen byl průvodce funkcemi, který především začínajícím fotografům usnadní použití jednotlivých nastavení formou jednoduchých a jasných pokynů a také doplňkových informací přímo na LCD monitoru. Ve většině případů tak není nutno dlouze listovat v manuálu a stačí pouze věnovat pozornost kontextovému menu, které jaksi samo dostatečně (a samozřejmě také v češtině) napovídá při nejasnostech.

Vylepšeny byly také možnosti nastavení parametrů pořizovaných fotografií i videozáznamů. V případě fotografií je k dispozici celá řada nastavení různých redukovaných rozlišení snímků a také jejich poměrů stran. Počínaje obvyklým poměrem 3:2, přes formát 4:3 obvyklejší hlavně u kompaktních fotoaparátů, až po „televizní“ poměr stran 16:9 nebo čtvercový 1:1. Podobné je to u videa, kde je k dispozici také celá řada podobných nastavení. V nabídce samozřejmě nechybí nejvyšší kvalita videosekvencí v plném Full-HD rozlišení, které si nejlépe vychutnáte na kvalitním plazmovém, LCD nebo LED televizoru. Při tomto nastavení na nejvyšší kvalitu videa je však nutno brát v úvahu značnou datovou náročnost takového záznamu. Při dnešních cenách a kapacitách paměťových karet a pevných disků počítačů to však již není žádný problém. Navíc pokud máte k dispozici kvalitní Full-HD televizor, tak to rozhodně stojí za to. Ukázku krátkého zkušebního videa v nejvyšší kvalitě naleznete zde :
Zkušební video v plném rozlišení Full HD : http://www.youtube.com. Originál si můžete stáhnout zde.

Mírného vylepšení se dočkal také systém automatického zaostřování, který obsahuje 9 zaostřovacích bodů. V praktickém nasazení bez problémů stíhá zaostřovat i rychle se pohybující objekty a vypořádá se velmi dobře i s velmi slabým osvětlením. Bez problémů zaostřoval například i při pořizování zkušebních nočních fotografií. Jeden nedostatek však dlouhodobě přetrvává a tím je systém pomocného přisvětlení scény při nedostatku světla, při fotografování velmi tmavých scén. To je realizováno (stejně jako u předchozích modelů) stroboskopickými záblesky vestavěného blesku, což je při fotografování osob velmi nepříjemné. O tomto detailu se již mnohokrát hovořilo a Canon by už konečně mohl toto technické řešení nahradit například vysoce svítivou LED diodou. Bylo by to rozhodně lepší a hlavně pro oči příjemnější řešení.

Pokud jde o rychlost sériového snímání, tak tady je k dispozici maximální hodnota 3,7 snímku za vteřinu, což lze pro tuto kategorii fotoaparátů považovat za dostatečnou hodnotu na běžné fotografování osob i zvířat. O stanovení správné expozice snímků se pak stará dvouvrstvý 63 zónový měřící senzor, převzatý z vyššího, poloprofesionálního modelu Canon EOS 7D.

Další zajímavou novinkou, podstatnou především pro úplné začátečníky, je vylepšení plně automatického režimu fotografování. Dříve byl tento režim označován pouze jako AUTO, nyní je označen jako A+. V praxi to znamená, že fotoaparát si sám vyhodnotí fotografovanou scénu a okolní podmínky a podle toho provede detailní nastavení přístroje. Konkrétně se optimalizuje nastavení automatického zaostřování, jasu, blesku (pokud je potřeba) a také barevného tónování. Podobně také funguje další zcela nová automatická funkce Auto Picture Style (automatický styl obrazu), který na podobných principech optimalizuje nastavení barevného podání výsledných snímků. Pokud však nechcete spoléhat na automatiku, tak si můžete toto nastavení detailně definovat sami, buď pomocí předvoleb pro jednotlivé typy scén a nebo také pomocí ruční korekce.

V případě natáčení videosekvencí je zajímavá nová funkce digitálního zoomu, která funguje na principu ořezu, podobně jako u kompaktních fotoaparátů. Podstatným rozdílem však je, že digitální zrcadlovka disponuje mnohem vyšším rozlišením, než jakým je Full-HD rozlišení natáčeného videa. Takže pokud tuto funkci použijete, tak tím záznam nijak neomezujete a pořád natáčíte v plném Full-HD rozlišení. Jednoduchý a přitom velmi praktický nápad.

Velmi praktická je také funkce integrovaného bezdrátového ovládání externího blesku. Budete-li si chtít zřídit improvizované studio, stačí použít kompatibilní externí blesk, který lze umístit takřka kamkoli. Ten pak již samostatně a zcela bezdrátově komunikuje s tělem fotoaparátu.

Celkově bych nabídku a řešení jednotlivých funkcí hodnotil jako vynikající. Stejně tak jako jejich pochopitelnost a popis v menu. Zejména začínající uživatelé, jímž je fotoaparát primárně určen, to jistě ocení. Pro pokročilejší uživatele samozřejmě nechybí obvyklá nabídka poloautomatických režimů, či režim plně manuálního nastavení.

Obrázek č. 18 - Canon EOS 600D + blesk Canon Speedlite 270 EX II. Obrázek č. 19 - Externí systémový blesk Canon Speedlite 320 EX
Obrázek č. 20 - Canon EOS 600D + přídavný bateriový grip

Příslušenství, cena a závěr

Zcela zásadní otázkou je u digitálních zrcadlovek rozsah, kvalita a celková nabídka možného příslušenství. V tomto ohledu je Canon velmi silný a jakožto největší současný výrobce má v tomto ohledu prakticky bezkonkurenční nabídku veškerého myslitelného příslušenství. K dispozici je nejen rozsáhlá nabídka objektivů, ale také externích systémových blesků a v neposlední řadě také velmi kvalitních fotografických tiskáren. V nabídce najdete vše, od maličkých tiskáren pro tisk pohlednicového formátu, přes vynikající inkoustové tiskárny pro tisky formátů A4 nebo A3+ až po velkoformátová zařízení pro tisk obřích zvětšenin vhodných například pro výstavy. K fotoaparátu Canon EOS 600D existuje také možnost rozšíření o bateriový grip, rozšiřující možnosti napájení a který také disponuje samostatnou spouští pro pohodlnější fotografování na výšku a bezpočet dalšího vybavení a doplňků. Značně rozsáhlou mapu příslušenství najdete na stránkách českého zastoupení výrobce Canon CZ.

Asi nejpodstatnější je však nabídka objektivů. Hlavní otázkou k diskuzi bude zejména výběr nějakého základního objektivu pro běžné fotografování. Základní objektiv EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS je sice do začátků určitě dostačující (vyniká především nízkou hmotností, malými rozměry a skvělou cenou) ale časem se jistě nejeden fotograf začne rozhlížet po něčem lepším. Další alternativou je objektiv EF-S 18–135mm f/3,5–5,6 IS, který je možné zakoupit s EOS 600D v cenově zvýhodněném setu. Asi nejlepší možnou volbou je pak objektiv Canon EF-S 15–85mm f/3,5–5,6 IS USM, který byl také použit při pořizování fotografií v tomto článku. Jeho nevýhodou je však dosti vysoká, řekl bych skoro až přestřelená cena.

Obrázek č. 21 - Canon EOS 600D + část možného příslušenství

Dalším velmi podstatným volitelným příslušenstvím jsou systémové externí blesky. Těch má Canon v nabídce víc než dost, přesto bych se však rád krátce zastavil u dvou nejnovějších modelů, kterými jsou Speedlite 270 EX II a Speedlite 320 EX. První z nich, 270 EX II je vylepšenou verzí nejzákladnějšího a také nejlevnějšího blesku značky Canon. Jeho hlavními výhodami jsou nízká cena, malé rozměry i hmotnost ale dokonce i vertikálně výklopná hlava a také kvalita a nabídka funkcí. I tento nejlevnější blesk totiž podporuje bezdrátové ovládání z těla fotoaparátu Canon EOS 600D a mnohým méně náročným uživatelům bude jistě pro běžné fotografování stačit. Lze jej však použít právě jako externí bezdrátový blesk pro nejrůznější speciální scény, či malé domácí studio. Zajímavá je také funkce dálkové spouště. Pokud máte fotoaparát na stativu a věnujete se umístění a směrování blesku pro nejlepší nasvícení scény, nemusíte se již k fotoaparátu vracet. Můžete blesk držet v požadované poloze prostě jen tak, rukou a závěrku fotoaparátu spustit pomocí blesku. Opět velmi jednoduché a přitom velmi praktické.

Druhou možností je zcela nový externí systémový blesk Speedlite 320 EX, který mě doslova nadchnul jednou malou ale opět velmi praktickou drobností. Kromě obvyklé zábleskové hlavy totiž disponuje malou parabolou s vysoce svítivou LED diodou, která slouží jako trvalé světlo při natáčení videosekvencí v tmavých prostorách. Opravdu skvělý nápad a velký pomocník pro fandy natáčení videa pomocí digitální zrcadlovky. Krom toho je blesk vybaven stejnými funkcemi jako levnější 270 EX II, ale navíc disponuje vyšším výkonem, vertikálně i horizontálně otočnou hlavou a zoomovacím reflektorem. Součástí dodávky je také u obou blesků velmi praktický stojánek pro pohodlnější umístění blesku mimo fotoaparát.

S ohledem na možnosti příslušenství však Canonu stále chybí jedna drobnost – vyvedený datový konektor pro připojení GPS. Je to docela škoda, protože tento druh příslušenství se mezi fotografy postupně těší stále větší oblibě. Problém lze sice obejít spárováním fotografií a zaznamenané trasy pomocí některého z editačních programů, ale není to tak komfortní možnost, jako připojení GPS jednotky přímo k fotoaparátu.

Závěr : Nová digitální zrcadlovka Canon EOS 600D je zjevným nástupcem předchozího modelu EOS 550D a na první pohled se od sebe příliš neliší. Při bližším pohledu je však vylepšení patrné, hlavně s ohledem na řešení LCD monitoru, vylepšenou kvalitu fotografií a také nabídku funkcí. Pokrok sice není nijak přelomový, ale ani zanedbatelný. Příznivá je cena fotoaparátu a velmi atraktivní je nabídka a rozsah volitelného příslušenství. Velmi zajímavé jsou především nové systémové externí blesky.

Hlavní výhody:

  • Obrazová kvalita
  • Cena
  • Rozsah volitelného příslušenství
  • Robustní mechanické provedení
  • Ovládání a nabídka funkcí

Hlavní nevýhody:

  • Přisvětlení automatického zaostřování stroboskopickými záblesky
  • Přemrštěná cena nejatraktivnějšího základního objektivu
  • Nemožnost připojení GPS

Podrobné technické specifikace a další informace najdete na Canon CZ.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jenc
    Jenc
    05.04.2011 11:10

    Ad poměr stran displeje 3:2 - to mi nepřijde jako dobrý nápad. Rád vidím společně s fotkou i nějaké základní údaje, které se právě vejdou do volného pruhu pod fotkou. Takže u 600D budu mít navíc pruhy po stranách :(
    No a cena tohoto těla taky nic moc, jinde si za tu cenu koupím tělo v double-zoom setu + velkou paměťovou kartu :(

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    05.04.2011 14:00

    Jenc: Proc by mely byt pruhy po stranach ?? Fotka je 3:2 a displej je taky 3:2. To jen mozna ta "jina" a levna znacka ma pomer stran jako kompakt, tedy 4:3 .... ;o)

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    05.04.2011 20:12

    Taffey: já ti začínám být z testů DxO stále rozpačitější a přijde mi , že v realitě je až příliš často "všechno jinak" a minimálně se posunou priority. Už u čipu je to sporné, ale jakmile vezmeš celý řetězec, tak je z toho úplná virtuální realita.
    Typicky ta tvoje poznámka, že je podle testu NEX lepší než 60D... NEXe mám, v mnoha ohledech je OK, ale v reálu je zásadní problém značná chromatická aberace obou dodávaných skel, která opravdu vadí (a reálná alternativa není) - přinos o trochu lepšího šumu je vedle toho až směšný. Jak píše Michal, nakonec je rozhodující praxe a osobní preference.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    05.04.2011 20:15

    Jo a ještě rýpnutí - ISO 784 a ISO1121 je rozdíl méně než 1/2EV, pod pojmem "sakra rozdíl" si tedy představuji něco dost jiného:-))

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    08.04.2011 20:03

    Presne tak Tomasi, je potreba to vnimat jako celek. Samotne testy jsou jiste zajimave ale je potreba brat v uvahu radu dalsich aspektu. Napriklad prave tu tebou zminovanou kvalitu a obsahlost prislusenstvi, predevsim objektivu. Kdybych mel volit mezi zminovanym NEXem a 60D, tak bych se nerozmislel ani vterinu a bral 60D - prave z duvodu vnimani jako celku, systemu ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram