Fotoaparát.cz

Canon EOS 600D

Ještě tomu není ani rok, co jsme v redakci měli možnost vyzkoušet si tehdy nejnovější model od Canonu v této kategorii, kterým byl EOS 550D a už tu máme jeho dalšího následovníka. Tím je Canon EOS 600D. V následujícím článku se podíváme na tuto novinku podrobněji.

Obrázek č. 1 - Oficiální firemní snímek aparátu Canon EOS 600D Obrázek č. 2 - Zadní stěna aparátu Canon EOS 600D

Mechanické provedení

Bylo řečeno, Canon v této kategorii fotoaparátů inovuje opravdu často, a tak na první pohled není mezi předchozím a současným modelem žádný zásadní rozdíl. Oba jsou si podobné jako vejce vejci. Při podrobnějším pohledu však zaujme na pohled nejpodstatnější rozdíl, kterým je výklopný a otočný LCD monitor na zadní stěně fotoaparátu. Jde o opravdu kvalitní LCD panel s rozlišením přes milion obrazových bodů a úhlopříčkou 7,7cm, doplněný o vylepšené fluoridové antireflexní vrstvy pro omezení nežádoucích odlesků při prohlížení na slunci. Nejvíc se mi na tomto LCD panelu líbí, že má podobně jako několik novějších modelů Canon poměr stran 3:2, tedy stejně, jako pořizované fotografie, při jejichž prohlížení je tak bezezbytku využita celá plocha monitoru. S tímto řešením přišel Canon jako vůbec první a je až s podivem, že to nikoho nenapadlo dřív a je škoda, že si z tohoto skvělého nápadu (zatím) nevzali příklad také ostatní výrobci digitálních zrcadlovek. Samotné polohování LCD monitoru je řešeno stejně jako u vyššího modelu Canon EOS 60D, tedy kloubem v levé části, na kterém je možné otočit LCD prakticky do jakékoli polohy. Při fotografování v náročnějších podmínkách je také možné otočit LCD dovnitř, tedy směrem k tělu, čímž je dokonale chráněn proti možnému mechanickému poškození.

Obrázek č. 3 - Horní strana fotoaparátu Canon EOS 600D Obrázek č. 4 - Levá strana fotoaparátu Canon EOS 600D
Obrázek č. 5 - Pravá strana fotoaparátu Canon EOS 600D

Jinak na těle fotoaparátu zůstalo vše při původním osvědčeném schématu. Jen některá tlačítka mírně změnila tvar a zvětšila se jejich velikost pro pohodlnější ovládání. Na horní straně fotoaparátu však přibylo jedno tlačítko, které slouží k ovládání (vypínání) displeje. Tradičně mně osobně příliš nevyhovuje provedení hlavního vypínače, ale to je již mnohokrát probrané téma. Také při pohledu do hledáčku neobjevíme nic překvapivého, jeho velikost i světlost je úměrná této kategorii fotoaparátů a matnice pokrývá cca 95% obrazového pole. Příjemným zjištěním je, že displej v hledáčku zobrazuje krom obvyklých informací také údaj o aktuálně nastavené citlivosti ISO.

Samotné tělo fotoaparátu je vyvedeno v obvyklé černé barvě s bílými popisky. Použité materiály jsou kombinací kovových dílů z magnéziové slitiny a dílů z polykarbonátu, vyztuženého skleněnými vlákny. Samozřejmostí je dnes již kovový bajonet pro montáž objektivu, stativový závit, patice pro externí blesk i očka pro upevnění popruhu. Jako celek pak tělo působí dostatečně robustním dojmem a také subjektivní pocit z úchopu je i přes relativně malé rozměry fotoaparátu příjemný. Tělo se dobře a bezpečně drží i ovládá. Ovládací prvky jsou dobře a snadno pochopitelně označené. Samozřejmostí je také lokalizace menu do češtiny. Samotný design menu se drží osvědčeného firemního schématu, barevně odlišeného podle jednotlivých kategorií, takže fotografové, kteří na EOS 600D přejdou z některého ze starších modelů rozhodně nebudou mít s ovládáním žádné potíže.

Celkově lze hodnotit mechanické provedení fotoaparátu, rozmístění ovládacích prvků a také jeho celkový systém ovládání, jako velmi dobré. Jako velmi pozitivní lze hodnotit fakt, že i do této třídy fotoaparátů snad již definitivně proniklo nasazení velmi kvalitních materiálů a snad je již pryč doba, kdy levnější přístroje působily laciným plastovým dojmem.

Obrázek č. 6 - Spodní část fotoaparátu Canon EOS 600D Obrázek č. 7 - Možnost polohování LCD monitoru

Obrazová kvalita

Jak už je u Canonu zvykem, tak i EOS 600D je vybaven snímacím čipem typu CMOS, který pochází z výrobních dílen samotného Canonu. Rozměry čipu jsou 22,3×14,9mm, tedy obvyklý formát APS-C s crop faktorem x1,6. Maximální rozlišení tohoto čipu je 18 milionů obrazových bodů, rozložených do plochy 5184×3456 pixelů. Snímky se ukládají na paměťovou kartu typu SD. Přístroj samozřejmě podporuje také vysokokapacitní verzi karet, označených jako SDHC a také nejnovější verzi karet typu SDXC. Snímky je možné ukládat ve formátech JPEG a RAW, případně také v obou verzích současně, v různých kombinacích rozlišení a komprese. Jedním z nejdůležitějších parametrů je však rozsah citlivosti ISO, který snímací čip umožňuje. V tomto případě je k dispozici rozsah ISO 100 až 6400 a v uživatelských funkcích lze povolit i maximální citlivost ISO 12800. Rozlišení i rozsah dostupných citlivostí jsou tedy naprosto shodné s předchozím modelem EOS 550D.

Nyní se již zaměřím na konkrétní praktické výsledky reálného fotografování v terénu. Všechny použité snímky byly pořízeny při vyresetovaném nastavení fotoaparátu na výchozí tovární úroveň. Navíc byly vypnuty obě funkce redukce pro redukci šumu jak pro vysoké citlivosti ISO, tak i pro dlouhé expozice. Pro první porovnání jsem použil svoji oblíbenou noční testovací scénu. Celkový pohled na ni najdete v plném rozlišení na ukázkovém snímku č.8, který byl pořízen při citlivosti ISO 100. Pro zajímavost jsem opět snímek složil ze dvou stejných polovin, mezi nimiž je jediný rozdíl v nastavení vyvážení bílé barvy. Z výsledku je viditelné, že fotoaparát si v nastavení na automatiku docela dobře poradil s umělým osvětlením. Načervenalý nádech je sice viditelný, ale poměrně mírný. Tedy v obvyklých mezích. Přestože automatika vyvážení bílé funguje uspokojivě, tak doporučuji (stejně jako u všech ostatních digitálních fotoaparátů) důsledně využívat předvolby pro vyvážení bílé barvy, zejména při fotografování do formátu JPG. Pokud budete využívat formát RAW, je možné případné chybné vyvážení bílé nastavit zpětně při zpracování fotografií v grafickém editoru.

Nyní k samotným výsledkům porovnání jednotlivých zkušebních snímků, pořízených při všech dostupných citlivostech ISO. 100% výřezy a jejich srovnání najdete na ukázkovém snímku č.9. Z výsledků je patrné, že kvalita fotografií je velmi vysoká. Kvalita snímků je až do ISO 3200 opravdu velmi dobrá. Při citlivosti ISO 6400 jsou již nárůst šumu, desaturace i ztráta detailů kresby viditelné, nicméně pořád ještě v rozumné míře. Pouze u nejvyšší citlivosti ISO 12800 je již celková degradace fotografie značná a praktická využitelnost této citlivosti je tak velmi omezená.

Obrázek č. 8 - Pohled na celkovou testovací noční scénu při ISO 100 se srovnáním nastavení vyvážení Obrázek č. 9 - 100% výřezy z jednotlivých nočních testovacích snímků pro lepší srovnání

Na ukázkovém snímku č.10 je celková testovací denní scéna, snímek je opět v plném rozlišení, tentokrát však pro zajímavost pořízený při citlivosti ISO 1600. Při detailní prohlídce výsledků je viditelné, že výsledky při denním světle jsou o poznání lepší. To však není nic překvapivého, protože takto se více či méně chovají v podstatě všechny digitální fotoaparáty. Je ale dobré vědět, že při denním fotografování lze bez obav použít o něco vyšší citlivost, oproti snímkům vysloveně nočním. Ale zpět k výsledkům, celkově jsou tedy i denní výsledky velmi dobré.

Obrázek č. 10 - Denní testovací scéna v plném rozlišení při citlivosti ISO 1600 Obrázek č. 11 - 100% výřezy z jednotlivých denních testovacích snímků pro lepší srovnání

Na snímcích č.12 až 17 si pak můžete prohlédnout a stáhnout několik dalších ukázkových fotografií v plném rozlišení a zcela bez úprav. Tak, jak byly pořízeny a uloženy přímo ve fotoaparátu do nevyšší kvality formátu JPEG. I v tomto případě byl fotoaparát vyresetován na tovární nastavení a byly vypnuty funkce na redukci šumu. Všechny snímky byly pořízeny objektivem EF-S 15–85mm f/3,5–5,6 IS USM, který jistě bude jedním z nejžhavějších kandidátů na základní zoom pro tento fotoaparát.

Obrázek č. 12 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 400, čas 1/1000s a clo Obrázek č. 13 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 800, čas 1/250s a clon Obrázek č. 14 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 1600, čas 1/1000s a cl Obrázek č. 15 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 00, čas 1/2500s a clon Obrázek č. 16 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 6400, čas 1/3s a clona Obrázek č. 17 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 6400, čas 1/2000s a cl

Na první pohled by se mohlo zdát, že se vlastně nedostavil žádný pokrok, když původní a současný nejnovější model mají stejné rozlišení i rozsah použitelných citlivostí. Ve skutečnosti tomu tak ale není a když se podívám na výsledné fotografie, tak je zřejmé, že snímací čip ani proces zpracování snímků ve fotoaparátu rozhodně stejné nejsou a nový Canon EOS 600D je zase dalším krokem kupředu. Rozdíl sice není nijak dramatický, nicméně patrný je. Celkově bych proto obrazovou kvalitu tohoto fotoaparátu hodnotil jako vynikající.

Funkce

Kapitola pojednávající o funkcích fotoaparátu Canon EOS 600D bude poměrně hodně stručná, protože v porovnání s předchozím modelem EOS 550D se toho mnoho nezměnilo. I když něco přeci, vylepšen byl průvodce funkcemi, který především začínajícím fotografům usnadní použití jednotlivých nastavení formou jednoduchých a jasných pokynů a také doplňkových informací přímo na LCD monitoru. Ve většině případů tak není nutno dlouze listovat v manuálu a stačí pouze věnovat pozornost kontextovému menu, které jaksi samo dostatečně (a samozřejmě také v češtině) napovídá při nejasnostech.

Vylepšeny byly také možnosti nastavení parametrů pořizovaných fotografií i videozáznamů. V případě fotografií je k dispozici celá řada nastavení různých redukovaných rozlišení snímků a také jejich poměrů stran. Počínaje obvyklým poměrem 3:2, přes formát 4:3 obvyklejší hlavně u kompaktních fotoaparátů, až po „televizní“ poměr stran 16:9 nebo čtvercový 1:1. Podobné je to u videa, kde je k dispozici také celá řada podobných nastavení. V nabídce samozřejmě nechybí nejvyšší kvalita videosekvencí v plném Full-HD rozlišení, které si nejlépe vychutnáte na kvalitním plazmovém, LCD nebo LED televizoru. Při tomto nastavení na nejvyšší kvalitu videa je však nutno brát v úvahu značnou datovou náročnost takového záznamu. Při dnešních cenách a kapacitách paměťových karet a pevných disků počítačů to však již není žádný problém. Navíc pokud máte k dispozici kvalitní Full-HD televizor, tak to rozhodně stojí za to. Ukázku krátkého zkušebního videa v nejvyšší kvalitě naleznete zde :
Zkušební video v plném rozlišení Full HD : http://www.youtube.com. Originál si můžete stáhnout zde.

Mírného vylepšení se dočkal také systém automatického zaostřování, který obsahuje 9 zaostřovacích bodů. V praktickém nasazení bez problémů stíhá zaostřovat i rychle se pohybující objekty a vypořádá se velmi dobře i s velmi slabým osvětlením. Bez problémů zaostřoval například i při pořizování zkušebních nočních fotografií. Jeden nedostatek však dlouhodobě přetrvává a tím je systém pomocného přisvětlení scény při nedostatku světla, při fotografování velmi tmavých scén. To je realizováno (stejně jako u předchozích modelů) stroboskopickými záblesky vestavěného blesku, což je při fotografování osob velmi nepříjemné. O tomto detailu se již mnohokrát hovořilo a Canon by už konečně mohl toto technické řešení nahradit například vysoce svítivou LED diodou. Bylo by to rozhodně lepší a hlavně pro oči příjemnější řešení.

Pokud jde o rychlost sériového snímání, tak tady je k dispozici maximální hodnota 3,7 snímku za vteřinu, což lze pro tuto kategorii fotoaparátů považovat za dostatečnou hodnotu na běžné fotografování osob i zvířat. O stanovení správné expozice snímků se pak stará dvouvrstvý 63 zónový měřící senzor, převzatý z vyššího, poloprofesionálního modelu Canon EOS 7D.

Další zajímavou novinkou, podstatnou především pro úplné začátečníky, je vylepšení plně automatického režimu fotografování. Dříve byl tento režim označován pouze jako AUTO, nyní je označen jako A+. V praxi to znamená, že fotoaparát si sám vyhodnotí fotografovanou scénu a okolní podmínky a podle toho provede detailní nastavení přístroje. Konkrétně se optimalizuje nastavení automatického zaostřování, jasu, blesku (pokud je potřeba) a také barevného tónování. Podobně také funguje další zcela nová automatická funkce Auto Picture Style (automatický styl obrazu), který na podobných principech optimalizuje nastavení barevného podání výsledných snímků. Pokud však nechcete spoléhat na automatiku, tak si můžete toto nastavení detailně definovat sami, buď pomocí předvoleb pro jednotlivé typy scén a nebo také pomocí ruční korekce.

V případě natáčení videosekvencí je zajímavá nová funkce digitálního zoomu, která funguje na principu ořezu, podobně jako u kompaktních fotoaparátů. Podstatným rozdílem však je, že digitální zrcadlovka disponuje mnohem vyšším rozlišením, než jakým je Full-HD rozlišení natáčeného videa. Takže pokud tuto funkci použijete, tak tím záznam nijak neomezujete a pořád natáčíte v plném Full-HD rozlišení. Jednoduchý a přitom velmi praktický nápad.

Velmi praktická je také funkce integrovaného bezdrátového ovládání externího blesku. Budete-li si chtít zřídit improvizované studio, stačí použít kompatibilní externí blesk, který lze umístit takřka kamkoli. Ten pak již samostatně a zcela bezdrátově komunikuje s tělem fotoaparátu.

Celkově bych nabídku a řešení jednotlivých funkcí hodnotil jako vynikající. Stejně tak jako jejich pochopitelnost a popis v menu. Zejména začínající uživatelé, jímž je fotoaparát primárně určen, to jistě ocení. Pro pokročilejší uživatele samozřejmě nechybí obvyklá nabídka poloautomatických režimů, či režim plně manuálního nastavení.

Obrázek č. 18 - Canon EOS 600D + blesk Canon Speedlite 270 EX II. Obrázek č. 19 - Externí systémový blesk Canon Speedlite 320 EX
Obrázek č. 20 - Canon EOS 600D + přídavný bateriový grip

Příslušenství, cena a závěr

Zcela zásadní otázkou je u digitálních zrcadlovek rozsah, kvalita a celková nabídka možného příslušenství. V tomto ohledu je Canon velmi silný a jakožto největší současný výrobce má v tomto ohledu prakticky bezkonkurenční nabídku veškerého myslitelného příslušenství. K dispozici je nejen rozsáhlá nabídka objektivů, ale také externích systémových blesků a v neposlední řadě také velmi kvalitních fotografických tiskáren. V nabídce najdete vše, od maličkých tiskáren pro tisk pohlednicového formátu, přes vynikající inkoustové tiskárny pro tisky formátů A4 nebo A3+ až po velkoformátová zařízení pro tisk obřích zvětšenin vhodných například pro výstavy. K fotoaparátu Canon EOS 600D existuje také možnost rozšíření o bateriový grip, rozšiřující možnosti napájení a který také disponuje samostatnou spouští pro pohodlnější fotografování na výšku a bezpočet dalšího vybavení a doplňků. Značně rozsáhlou mapu příslušenství najdete na stránkách českého zastoupení výrobce Canon CZ.

Asi nejpodstatnější je však nabídka objektivů. Hlavní otázkou k diskuzi bude zejména výběr nějakého základního objektivu pro běžné fotografování. Základní objektiv EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS je sice do začátků určitě dostačující (vyniká především nízkou hmotností, malými rozměry a skvělou cenou) ale časem se jistě nejeden fotograf začne rozhlížet po něčem lepším. Další alternativou je objektiv EF-S 18–135mm f/3,5–5,6 IS, který je možné zakoupit s EOS 600D v cenově zvýhodněném setu. Asi nejlepší možnou volbou je pak objektiv Canon EF-S 15–85mm f/3,5–5,6 IS USM, který byl také použit při pořizování fotografií v tomto článku. Jeho nevýhodou je však dosti vysoká, řekl bych skoro až přestřelená cena.

Obrázek č. 21 - Canon EOS 600D + část možného příslušenství

Dalším velmi podstatným volitelným příslušenstvím jsou systémové externí blesky. Těch má Canon v nabídce víc než dost, přesto bych se však rád krátce zastavil u dvou nejnovějších modelů, kterými jsou Speedlite 270 EX II a Speedlite 320 EX. První z nich, 270 EX II je vylepšenou verzí nejzákladnějšího a také nejlevnějšího blesku značky Canon. Jeho hlavními výhodami jsou nízká cena, malé rozměry i hmotnost ale dokonce i vertikálně výklopná hlava a také kvalita a nabídka funkcí. I tento nejlevnější blesk totiž podporuje bezdrátové ovládání z těla fotoaparátu Canon EOS 600D a mnohým méně náročným uživatelům bude jistě pro běžné fotografování stačit. Lze jej však použít právě jako externí bezdrátový blesk pro nejrůznější speciální scény, či malé domácí studio. Zajímavá je také funkce dálkové spouště. Pokud máte fotoaparát na stativu a věnujete se umístění a směrování blesku pro nejlepší nasvícení scény, nemusíte se již k fotoaparátu vracet. Můžete blesk držet v požadované poloze prostě jen tak, rukou a závěrku fotoaparátu spustit pomocí blesku. Opět velmi jednoduché a přitom velmi praktické.

Druhou možností je zcela nový externí systémový blesk Speedlite 320 EX, který mě doslova nadchnul jednou malou ale opět velmi praktickou drobností. Kromě obvyklé zábleskové hlavy totiž disponuje malou parabolou s vysoce svítivou LED diodou, která slouží jako trvalé světlo při natáčení videosekvencí v tmavých prostorách. Opravdu skvělý nápad a velký pomocník pro fandy natáčení videa pomocí digitální zrcadlovky. Krom toho je blesk vybaven stejnými funkcemi jako levnější 270 EX II, ale navíc disponuje vyšším výkonem, vertikálně i horizontálně otočnou hlavou a zoomovacím reflektorem. Součástí dodávky je také u obou blesků velmi praktický stojánek pro pohodlnější umístění blesku mimo fotoaparát.

S ohledem na možnosti příslušenství však Canonu stále chybí jedna drobnost – vyvedený datový konektor pro připojení GPS. Je to docela škoda, protože tento druh příslušenství se mezi fotografy postupně těší stále větší oblibě. Problém lze sice obejít spárováním fotografií a zaznamenané trasy pomocí některého z editačních programů, ale není to tak komfortní možnost, jako připojení GPS jednotky přímo k fotoaparátu.

Závěr : Nová digitální zrcadlovka Canon EOS 600D je zjevným nástupcem předchozího modelu EOS 550D a na první pohled se od sebe příliš neliší. Při bližším pohledu je však vylepšení patrné, hlavně s ohledem na řešení LCD monitoru, vylepšenou kvalitu fotografií a také nabídku funkcí. Pokrok sice není nijak přelomový, ale ani zanedbatelný. Příznivá je cena fotoaparátu a velmi atraktivní je nabídka a rozsah volitelného příslušenství. Velmi zajímavé jsou především nové systémové externí blesky.

Hlavní výhody:

Hlavní nevýhody:

Podrobné technické specifikace a další informace najdete na Canon CZ.