Ještě tomu není ani rok, co jsme v redakci měli možnost vyzkoušet si tehdy nejnovější model od Canonu v této kategorii, kterým byl EOS 550D a už tu máme jeho dalšího následovníka. Tím je Canon EOS 600D. V následujícím článku se podíváme na tuto novinku podrobněji.

Obrazová kvalita

Jak už je u Canonu zvykem, tak i EOS 600D je vybaven snímacím čipem typu CMOS, který pochází z výrobních dílen samotného Canonu. Rozměry čipu jsou 22,3×14,9mm, tedy obvyklý formát APS-C s crop faktorem x1,6. Maximální rozlišení tohoto čipu je 18 milionů obrazových bodů, rozložených do plochy 5184×3456 pixelů. Snímky se ukládají na paměťovou kartu typu SD. Přístroj samozřejmě podporuje také vysokokapacitní verzi karet, označených jako SDHC a také nejnovější verzi karet typu SDXC. Snímky je možné ukládat ve formátech JPEG a RAW, případně také v obou verzích současně, v různých kombinacích rozlišení a komprese. Jedním z nejdůležitějších parametrů je však rozsah citlivosti ISO, který snímací čip umožňuje. V tomto případě je k dispozici rozsah ISO 100 až 6400 a v uživatelských funkcích lze povolit i maximální citlivost ISO 12800. Rozlišení i rozsah dostupných citlivostí jsou tedy naprosto shodné s předchozím modelem EOS 550D.

Nyní se již zaměřím na konkrétní praktické výsledky reálného fotografování v terénu. Všechny použité snímky byly pořízeny při vyresetovaném nastavení fotoaparátu na výchozí tovární úroveň. Navíc byly vypnuty obě funkce redukce pro redukci šumu jak pro vysoké citlivosti ISO, tak i pro dlouhé expozice. Pro první porovnání jsem použil svoji oblíbenou noční testovací scénu. Celkový pohled na ni najdete v plném rozlišení na ukázkovém snímku č.8, který byl pořízen při citlivosti ISO 100. Pro zajímavost jsem opět snímek složil ze dvou stejných polovin, mezi nimiž je jediný rozdíl v nastavení vyvážení bílé barvy. Z výsledku je viditelné, že fotoaparát si v nastavení na automatiku docela dobře poradil s umělým osvětlením. Načervenalý nádech je sice viditelný, ale poměrně mírný. Tedy v obvyklých mezích. Přestože automatika vyvážení bílé funguje uspokojivě, tak doporučuji (stejně jako u všech ostatních digitálních fotoaparátů) důsledně využívat předvolby pro vyvážení bílé barvy, zejména při fotografování do formátu JPG. Pokud budete využívat formát RAW, je možné případné chybné vyvážení bílé nastavit zpětně při zpracování fotografií v grafickém editoru.

Nyní k samotným výsledkům porovnání jednotlivých zkušebních snímků, pořízených při všech dostupných citlivostech ISO. 100% výřezy a jejich srovnání najdete na ukázkovém snímku č.9. Z výsledků je patrné, že kvalita fotografií je velmi vysoká. Kvalita snímků je až do ISO 3200 opravdu velmi dobrá. Při citlivosti ISO 6400 jsou již nárůst šumu, desaturace i ztráta detailů kresby viditelné, nicméně pořád ještě v rozumné míře. Pouze u nejvyšší citlivosti ISO 12800 je již celková degradace fotografie značná a praktická využitelnost této citlivosti je tak velmi omezená.

Obrázek č. 8 - Pohled na celkovou testovací noční scénu při ISO 100 se srovnáním nastavení vyvážení Obrázek č. 9 - 100% výřezy z jednotlivých nočních testovacích snímků pro lepší srovnání

Na ukázkovém snímku č.10 je celková testovací denní scéna, snímek je opět v plném rozlišení, tentokrát však pro zajímavost pořízený při citlivosti ISO 1600. Při detailní prohlídce výsledků je viditelné, že výsledky při denním světle jsou o poznání lepší. To však není nic překvapivého, protože takto se více či méně chovají v podstatě všechny digitální fotoaparáty. Je ale dobré vědět, že při denním fotografování lze bez obav použít o něco vyšší citlivost, oproti snímkům vysloveně nočním. Ale zpět k výsledkům, celkově jsou tedy i denní výsledky velmi dobré.

Obrázek č. 10 - Denní testovací scéna v plném rozlišení při citlivosti ISO 1600 Obrázek č. 11 - 100% výřezy z jednotlivých denních testovacích snímků pro lepší srovnání

Na snímcích č.12 až 17 si pak můžete prohlédnout a stáhnout několik dalších ukázkových fotografií v plném rozlišení a zcela bez úprav. Tak, jak byly pořízeny a uloženy přímo ve fotoaparátu do nevyšší kvality formátu JPEG. I v tomto případě byl fotoaparát vyresetován na tovární nastavení a byly vypnuty funkce na redukci šumu. Všechny snímky byly pořízeny objektivem EF-S 15–85mm f/3,5–5,6 IS USM, který jistě bude jedním z nejžhavějších kandidátů na základní zoom pro tento fotoaparát.

Obrázek č. 12 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 400, čas 1/1000s a clo Obrázek č. 13 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 800, čas 1/250s a clon Obrázek č. 14 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 1600, čas 1/1000s a cl Obrázek č. 15 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 00, čas 1/2500s a clon Obrázek č. 16 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 6400, čas 1/3s a clona Obrázek č. 17 - Canon EOS 600D + EF-S 15-85mm f/3,5-5,6 IS USM, citlivost ISO 6400, čas 1/2000s a cl

Na první pohled by se mohlo zdát, že se vlastně nedostavil žádný pokrok, když původní a současný nejnovější model mají stejné rozlišení i rozsah použitelných citlivostí. Ve skutečnosti tomu tak ale není a když se podívám na výsledné fotografie, tak je zřejmé, že snímací čip ani proces zpracování snímků ve fotoaparátu rozhodně stejné nejsou a nový Canon EOS 600D je zase dalším krokem kupředu. Rozdíl sice není nijak dramatický, nicméně patrný je. Celkově bych proto obrazovou kvalitu tohoto fotoaparátu hodnotil jako vynikající.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jenc
    Jenc
    05.04.2011 11:10

    Ad poměr stran displeje 3:2 - to mi nepřijde jako dobrý nápad. Rád vidím společně s fotkou i nějaké základní údaje, které se právě vejdou do volného pruhu pod fotkou. Takže u 600D budu mít navíc pruhy po stranách :(
    No a cena tohoto těla taky nic moc, jinde si za tu cenu koupím tělo v double-zoom setu + velkou paměťovou kartu :(

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    05.04.2011 14:00

    Jenc: Proc by mely byt pruhy po stranach ?? Fotka je 3:2 a displej je taky 3:2. To jen mozna ta "jina" a levna znacka ma pomer stran jako kompakt, tedy 4:3 .... ;o)

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    05.04.2011 20:12

    Taffey: já ti začínám být z testů DxO stále rozpačitější a přijde mi , že v realitě je až příliš často "všechno jinak" a minimálně se posunou priority. Už u čipu je to sporné, ale jakmile vezmeš celý řetězec, tak je z toho úplná virtuální realita.
    Typicky ta tvoje poznámka, že je podle testu NEX lepší než 60D... NEXe mám, v mnoha ohledech je OK, ale v reálu je zásadní problém značná chromatická aberace obou dodávaných skel, která opravdu vadí (a reálná alternativa není) - přinos o trochu lepšího šumu je vedle toho až směšný. Jak píše Michal, nakonec je rozhodující praxe a osobní preference.

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    05.04.2011 20:15

    Jo a ještě rýpnutí - ISO 784 a ISO1121 je rozdíl méně než 1/2EV, pod pojmem "sakra rozdíl" si tedy představuji něco dost jiného:-))

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    08.04.2011 20:03

    Presne tak Tomasi, je potreba to vnimat jako celek. Samotne testy jsou jiste zajimave ale je potreba brat v uvahu radu dalsich aspektu. Napriklad prave tu tebou zminovanou kvalitu a obsahlost prislusenstvi, predevsim objektivu. Kdybych mel volit mezi zminovanym NEXem a 60D, tak bych se nerozmislel ani vterinu a bral 60D - prave z duvodu vnimani jako celku, systemu ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram