V dnešním testu se podíváme na další novinku od Sony a tou je nová DSLR A450, která vychází z poslední DSLR A550. Tu jsem v minulém testu zařadil do střední třídy, či jako jakousi náhradu za DSLR A700. Kam zařadit dnešní novinku A450 uvidíme z recenze.

Hledáček, LCD a „živý náhled“

Optický hledáček

Optický hledáček je opatřen standardní matnicí Spherical Acute Matte s 9 zaostřovacími body rozmístěnými do dvojitého kříže. Jeho zvětšení je 0,83× se zorným polem pokrývajícím 95% snímané scény. Pokud by se vám to zdálo málo, je možné si z doplňků Alpha systému vybrat a dokoupit zvětšovací očnici 1,15×. Ale jak už jsem napsal v úvodu, u této DSLR by použití současných očnic bylo s určitým omezením (nemožnost použití funkce automatického vypínání LCD) a bylo by nutné si prověřit, zda jí lze vůbec nasadit.

Ostřící body

V hledáčku se dole zobrazují údaje o režimu blesku a jeho nastavení, o AF a jeho aretaci, o expozici a korekci expozice, počet zbývajících snímků, pokud jich je méně jak 9, grafický symbol, který vás blikáním upozorní na případné dlouhé časy a stupnice stabilizátoru obrazu SteadyShot™ INSIDE.

Nad hledáčkem je snímač vypínání LCD, aby vás LCD po přiložení fotoaparátu k oku neoslňovalo. Z vnější části je hledáček chráněn odnímatelnou gumovou očnicí a vedle hledáčku je kolečko nastavení dioptrické korekce v rozsahu –3 až +1 dioptrie.

LCD

LCD

Jak už jsem psal v úvodu, LCD je oproti A550 nebo A500 jednoduššího typu. Má masivní okraj a je vystouplé z přístroje. Velikost je 2,7“ (6,7cm) a rozlišení 230kpix. LCD je pevné, nelze jej tedy vyklápět. Zobrazení informací používá nový grafický design jako u A550 a A500a, který umožňuje různá nastavení zobrazení jak při exponování, tak při prohlížení.

standardní zobrazení grafické zobrazení

Při prohlížení snímků si stiskem tlačítka Disp. Můžete vybrat z několika režimů zobrazení. Můžete si snímek zobrazit buď čistý, nebo s údaji o expozici, případně zobrazení s histogramem. Lze zobrazit 1 snímek nebo více náhledů najednou. Snímek lze zvětšit až 14×.

zobrazení čistého snímku zobrazení s informacemi
zobrazení s histogramem zobrazení s 9 náhledy
zvětšení 14x základní nabídka funkcí

Při stisku tlačítka Fn se zobrazí nabídky nastavení ostatních funkcí, které nemají samostatné tlačítko. Pro výběr funkce slouží zadní křížový volič a předním voličem expozice (pod spouští) můžete přímo vybírat nastavené zvolené funkce. Pokud u navolené funkce chcete změnit její dílčí nastavení, stisknete středový AF a opět předním voličem nastavíte příslušnou hodnotu.

menu pomocí tlačítka Fn výběr nastavení určité funkce

Stejně jako u A500 a A550 je možné si zapnout nápovědu, která se zobrazí na vhodném místě na LCD s krátkým popisem dané funkce nebo nastavení.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    31.03.2010 21:11

    Snad trochu porovnání zde, je to sice z A850, ale řekl bych že se A450 chová ke strktuře oblohy stejně. jde také o ISO 200. jpg je ukázka celého snímku a tif je výřez 1:1 z RAW
    http://ok.charli.sweb.cz/testy/_DSC0709.jpg
    http://ok.charli.sweb.cz/testy/_DSC0709.tif

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    31.03.2010 22:19

    "struktura" a struktura není totéž :-)

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    31.03.2010 22:57

    čárlí - něco rušivého tam sice je, ale silně pochybuji, že to na fotce na papíře v A3 bude patrné - tohle mi nepřipadá jako podstatný problém.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    01.04.2010 10:54

    určitě ne

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    07.04.2010 17:27

    Nevim proc se zastavat Sony. Sum na zrcadlovce pri ISO 100 na modre obloze snad nikdy nebyl. Aspon vime, na co se mame "tesit". Hon za megapixely jako u kompaktu asi zacina :((

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (17)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram