Firma Pentax přispěla na trh digitálních zrcadlovek modelem Pentax K-x. V článku se podíváme detailněji na možnosti nastavení fotoaparátu a na reálné výsledky použitých podstatných funkcí.

Další ukázkové snímky

Ukázka použití filtru „Výtažková barva“

Filtr "Výtažková barva" Filtr "Výtažková barva"
Filtr "Výtažková barva" Filtr "Výtažková barva"

Originální snímky

(R) Originál, f/7.1, 1/320 s, ISO: 100, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 27 mm (R) Originál, f/8.0, 1/800 s, ISO: 400, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 27 mm  (R) Originál, f/6.3, 1/250 s, ISO: 100, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 82 mm

Náhled na pokrytí bleskem

Náhled, f/4.0, 1/15 s, ISO: 800, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 27 mm Náhled, f/5.6, 1/40 s, ISO: 800, Ohnisková vzdálenost (EQ35mm): 82 mm

Barevná vada (aberace) při nejkratším ohnisku (bez redukce, s redukcí) a při nejdelším ohnisku (bez redukce)

(R) Výřezy

Pro delší ohniska chromatická vada obecně mizí. Proto ji na třetím výřezu (i bez zásahu SW aparátu) praktcky nenajdete. Na prvním je zřetelná, na druhém vymizela použitím příslušné funkce azurová část. Červená je však potlačena málo.

Šum

Náhled na scénu Náhled na scénu
(R) Výřezy (R) Výřezy

Fotoaparát byl nastaven tak, aby „odšumování“ buď neprobíhalo, nebo probíhalo od ISO400. Je zřejmé, že standardní úroveň „odšumování“ na urovni střední odvádí dobře svou práci v oblasti barevného šumu aniž výrazně potlačuje kresbu. ISO 1600 je dobře použitelné, ISO3200 již redukci šumu vyžaduje, u vyšších citlivostí dochází k zřetelné degradaci buď vlivem šumu, nebo „odšumění“.

Shrnutí a závěr

Ergonomie, příslušenství, možnosti nastavení, ale především cena – to vše ovlivňuje výběr při koupi fotoaparátu. Kompletní soubor příslušenství Pentax najdete na stránkách Pentaxu. Možnosti nastavení fotoaparátu Pentax K-x obsahují asi vše, co vás napadne. Především kompenzaci stínů, přepalů a přímou tvorbu HDR. Najdeme i režim Video v HD rozlišení.

Za největší chybu ve vybavení považuji absenci zaostřovacích bodů v hledáčku. Při focení přes něj nevíte, kam aparát ostří. Je zřejmé, že aparát míří především k užívání živého náhledu, kde tento problém není. Cena setu s objektivem SMC Pentax-DAL 18–55 mm je pod 13 700,–. Jde o nejlevnější model Pentaxu a jeden z nejlevnějších modelů vůbec.

Děkuji firmě Pentec spol. s r.o., která je výhradním distributorem značky Pentax v ČR za zapůjčení fotoaparátu K-x k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • xMeda
    xMeda
    01.03.2010 03:23

    Proč mám Pentax K20D a Pentaxí objektivy? Proc jsme do labu koupili prave tento fajnovy Kx?

    Sepsal jsem to sem.. vcetne odkazu a dalsiho infa: http://pentax.xf.cz/

  • Daniel Zappe
    Daniel Zappe
    22.04.2010 15:56

    Polohu vybraného ostřícího bodu si není potřeba pamatovat, je vidět na displeji. A těsně po jeho vybrání si to snad zapamatuje každý :-)

  • Branislav Golkovský
    Branislav Golkovský
    26.04.2010 08:39

    Zdravím všetkých, sám vlastním tento model a som s ním nadmieru spokojný. Čo sa týka ostriacich bodov? Mám 11 ročného syna a po manuálnom výbere počtu ostriacich bodov mu nerobí problém zapametať si čo má navolené, tak naozaj neviem prečo by to malo robiť problém skúsenému fotografovi. Odporúčam všetkým kto má tú možnosť si tento prístroj zobrať do ruky a vyskúšať, nech tak urobia a nezatracujú ho po prečítaní recenzie.
    Záverom: "Najlepšia Entry - level DSLR roku 2010".
    Po mnohých oceneniach, ktoré získali produkty PENTAX počas minulého roka v printových médiách, Vám s potešením oznamujeme, že digitálna zrkadlovka PENTAX K-x bola asociáciou TIPA zvolená za „Najlepšia Entry - level digitálna zrkadlovka roku 2010. Digitálna zrkadlovka K-x so svojimi parametrami – rozlíšenie 12 Mpix, režim odstránenia prachu, optický stabilizátor obrazu, video režim, rýchlosť uzávierky až do 1/6000 s, rozsah citlivosti až do ISO 12800 – je excelentná pre plnohodnotné využitie všetkých funkcií digitálnej zrkadlovky. Zaujímavá cena a slušné technické vybavenie sú dobrou kombináciou pre každodenné fotografovanie. PENTAX je prvá značka, ktorá predstavila digitálnu zrkadlovku v 12-tich rôznych farbách. Okrem toho, sme presvedčení, že prestížne ocenenie, ktoré PENTAX digitálna zrkadlovka K-x získala, odráža nielen jej výnimočné technické schopnosti, ale aj snahu byť iný v tejto oblasti."
    Z vyhlásenia členov TIPA, ktorí rozhodli o udelení tohto prestížneho ocenenia na stretnutí 9. apríla 2010 v New Yorku.

    Prajem všetkým dobré svetlo:-)))

  • Urgy
    Urgy
    04.05.2010 23:45

    neviete niekto či sa dá na kx pripevniť batériový grip?

  • MV-foto
    MV-foto
    13.10.2010 23:20

    Vážení,
    mám K-x asi měsíc a jsem spokojený. Je to moje první digizrcadlovka.
    Předtím dlouhá léta Zenit a Praktica.
    Jiné digizrcadlovky jsem měl nějaký čas půjčené, tak jsem úplně do neznáma nešel.
    Vybíral jsem dlouho, hlavně finance byly silně omezené.
    Volba padla po velkém studování dostupných informací právě na tento Pentax.
    Abych to shrnul, K-x mě ničím nepřekvapila.
    Vše o ní jsem měl už pečlivě načtené, okamžitě jsem byl jako doma.
    Všechny chválené vlastnosti jsou pravdivé.
    Ty první origo baterky vydržely cca 1300 snímků!
    Pravda, bleskem fotím minimálně, tak 30 snímků asi.
    I na dobíjecí AA vydrží dost hodně a to je nemám nejlepší ani nejnovější.
    Přidám pár postřehů k zaostřovacím bodům.
    Fotím z 99% přes hledáček, LV skoro nepoužívám.
    Jsem zvyklý ostřit na středový, tedy ostřím výhradně na něj a překomponuji. Jsem schopen se s absencí ostřících bodů, vlastně bodu, vyrovnat.
    Vadí mi to, ale zase ne moc.
    Dle různých srovnání je toto snad jediná nevýhoda proti srovnatelné konkurenci.
    Taky proto jsem si K-x koupil, protože jsem předpokládal, že mi to nebude činit potíže.

    Ze všech těchto důvodů nesouhlasím se závěrem testu: "...Při focení přes hledáček nevíte, kam aparát ostří. Je zřejmé, že aparát míří především k užívání živého náhledu, kde tento problém není...".
    Fotoaparát ostří tam, kam chci já!
    Přece to nenechám jako jeho volbu?!
    Živý náhled využívám minimálně, asi nejsem ten typ, co ho nějak extra potřebuje.
    Tolik tedy jedno subjektivní hodnocení K-x od nadšeného fotoamatéra.
    VladaM

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (51)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram