Olympus mju 850SW je 8 Mpx kapesní fotoaparát, navržený pro cestovatele, sportovce a milovníky moře, nebo prostě jen do nepohody. Více o něm v následujícím uživatelském testu.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je vzhledem ke kategorii fotoaparátu velice dobrá. V případě Olympusu mju 850SW se domnívám, že rozlišení 8 Mpx je optika schopna plně využít. Optika má poněkud měkčí podání. Geometrie obrazu je bez výkyvů na obou koncích ohniska zoomu. Také barevné podání je příjemné. Aberace je v celém rozsahu objektivu minimální. Na vyvážení bílé se můžeme ve většině situací spolehnout. Nastavení citlivosti senzoru nemá do 400 ISO na obraz velký vliv. 800 ISO je použitelné, 1600 ISO jen omezeně. Makro je až od 7 cm. Pro obraz pod vodou je důležité široké ohnisko. Je škoda, že ohnisko zoomu začíná až na 38mm.

Příslušenství

K Olympusu mju 850SW lze dokoupit kromě obvyklého sortimentu xD karet, akumulátoru LI-42B a nabíječky LI-40C také pouzdro pro vodní sporty, plovoucí řemínek reflexní barvy a pro ty, co přejdou ze šnorchlování na přístrojové potápění také podvodní pouzdro rozšiřující oblast použití až do 40-ti metrů pod hladinu.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako vždy nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, testováním práce Olympusu mju 850SW s bleskem a při makrosnímcích.

Pokrytí bleskem W Pokrytí bleskem T
Šum / ISO Makro
Protisvětlo Protisvětlo
"Portrét" Dětský portrét

Závěr

Fotoaparát Olympus mju 850SW splňuje požadavky kladené na kapesní fotografický zápisník, vhodný do většiny nepříznivých prostředí. Stejně jako verze 1030SW je i mju 850SW výborný pod vodou, kde lze využít i jeho blesku, i když pouze do 3m. O fotoaparát se není třeba stále obávat. Nevadí mu déšť, mlha, bahno, ani méně opatrné zacházení.

Klady Zápory
Odolnost, vodotěsnost Menší výdrž akumulátoru
Přehledné ovládání Vyšší šum nad ISO 400
Skladnost Zoom až od 38 mm
Zatím jen 10s záznamu videa

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Robert Kujan
    Robert Kujan
    07.06.2008 22:11

    Tak bych řekl hračka do nepohody, ale pro normální fotografování asi není o co stát.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    08.06.2008 11:03

    je to kapesní fotoaparát pro záznam.. jak je psáno v úvodu. s DSLR to snad nikdo srovnávat nemuže.
    pěkná recenze

  • Michal Holub
    Michal Holub
    08.06.2008 12:07

    Vzhledem k tomu, že tenhle foťák si většina soudných lidí koupí právě na focení pod vodou mi na téhle recenze něco chybí. Chápu, že kvůli recenzi nepojedu k moři, ale pokud nemám jak odzkoušet hlavní výhodu výrobku, tak to radši nezkouším vůbec.
    Fotil jsem pod vodou s jedním z předchůdců, nepamatuju si typ, ale to je stejně jedno. Z mé zkušenosti je blesk pod vodou na prd kvůli částečkám ve vodě - díky blesku a malé hloubce ostrosti je pak fotka samý flek. Další problém jsem měl ve zpoždění foťáku - musí se být čeho držet, jinak je to všechno mázlé (na sériové focení se občas dá něco chytnout).
    Pokud se rozhodnete jej koupit, voda musí být křišťálově čistá, žádné plovoucí zrnka písku, plankton apod, ryby musí být pomalé a vůbec hloubka 3m je na šnorchl sakra málo. Nakonec jsem ten foťák tahal aspoň jako hloubkoměr (ten můj měl maximum asi 10 metrů) :)
    Osobně jsem se smířil s tím, že pro šnorchlistu je podvodní fotografie tabu (pokud máte někdo jiné zkušenosti rád se poučím) a radši se podívám na Blue Planet :)

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    08.06.2008 14:25

    Měla jsem možnost fotit s předchudcem pod vodou pri potapeni v mori v Egypte. Tak jako u vsech kompaktu, at v pouzdre nebo bez, je pouziti blesku pod vodou temer bezpredmetne. Fotila jsem tedy vse bez blesku, az do 5metru, mela dostatek svetla od hladiny a fotky byly pekne. Ve vice metrech hloubky uz to chce externi svetla.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram