Sony Cyber-shot DSC-T200

Malý, rychlý, nabitý spoustou automatických funkcí. Takový je fotoaparát Sony Cyber-shot DSC-T200. Co je však opravdovou novinkou - detekce úsměvu. Tuto i další vlastnosti popisuje následující uživatelský test.

Stručná charakteristika

Sony T200

Sony Cyber-shot DSC-T200 je kompaktní 8,1 Mpx (efektivně) fotoaparát s 5× optickým zoomem, optickou stabilizací, s 3,5" (16:9) LCD o rozlišení 230 000 bodů. Má cca 31MB interní paměť, která se po zaplnění MS karty bude jistě hodit. Na našem trhu ho lze pořídit těsně nad deset tisíc korun (říjen 2007). Rozdíly mezi ním a jeho předchůdcem T100 najdete v následujícím odstavci a pokud chcete, tak se pak rovnou podívejte na snímky.

Tělo a ovládání fotoaparátu

182 gramů

Kompletní specifikaci naleznete na stránkách firmy Sony. Je to elegantní, kovový šperk s množstvím automatických funkcí, s optickou stabilizací při kapesních rozměrech těla. Rozměry jsou 94×59×21 mm a hmotnost včetně baterie je cca 182 gramů. Z přiložených snímků je rozložení ovládacích prvků jistě dostatečně zřejmé. Plný manuál, či poloautomatické režimy k dispozici nejsou. Ovládat lze však korekci expozice či vyvážení bílé. Perfektně funguje funkce rozpoznávání tváře. Aparát se ovládá výborně, nicméně struktura menu je (z mého pohledu) zpočátku mírně nepřehledná.

Pohled shora Dolní strana

Nejzásadnější změna oproti verzi T100 je patrná na první pohled. Aparát „dostal“ dotykový displej, což umožňuje jeho ovládání v absolutní tmě a nejsou potřeba prakticky žádná tlačítka. Na aparátu jsou jen čtyři mechanické ovládací prvky – tlačítko pro přehrávání, vypnutí, zoom a posuvná přední stěna, kterou se aparát také aktivuje. Ovládání je v současnosti ještě neobvyklé, ale zde je natolik citlivé (necitlivé), že s ním nebudete mít naprosto žádné problémy.

Aparát má také jednu naprosto ojedinělou funkci. Detekuje ve scénickém režimu „Úsměv“ úsměv na tváři a při jeho detekci exponuje. A to až do dalšího stisku spouště. Citlivost lze nastavit ve třech krocích. Mírné úsměvy (malé změny mimiky) občas nepozná a umí se i splést a zaznamenat „koutky dolů“. Tuto funkci jsem si oblíbil, Protože mi „velké“ úsměvy dětí neutekly – expozice pak již byla blesková.

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana

3,5" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Čitelnost a viditelnost displeje je dobrá za všech běžných podmínek. Občas působí mírně neostrým dojmem, protože 230k bodů je na 3,5" displej již relativně málo.
Hledáček je plně nahrazen LCD displejem.
Čip má rozlišení 8,1 Mpx (efektivních) při velikosti 1/2,5" s maximálním rozlišením 3264 × 2448 bodů (4:3). Při poměru 16:9 je použito pevně rozlišení 1920×1080 bodů. Při jiných poměrech než 4:3 jde o ořez uvedených rozměrů.

Objektiv a ostření

Ohnisková vzdálenost odpovídá 35 mm – 175 mm při světelnosti f/3,5 – f/4,4. Objektiv má optickou stabilizaci. Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu supermakro je 1 cm. Celková rychlost a správnost ostření je lepší než velmi dobrá. Bohužel v přímém protisvětle se můžete setkat s reflexemi.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Miroslav Kolčava
    Miroslav Kolčava
    08.10.2007 10:56

    No, mě by zajímalo k čemu ta funkce detekce úsměvu je? Když už tam je...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram