CANON PowerShot S5 IS

Funkcemi nabitý, 12x stabilizovaný 8 Mpx ultrazoom s makrem od 0 cm a s velkým výklopným displejem. Tak je možno popsat první dojmy z fotoaparátu CANON Powershot S5 IS.

Úvod

CANON PowerShot S5 IS

Digitální fotoaparát CANON Powershot S5 IS zapůjčila naší redakci k testu firma CANON CZ s.r.o. CANON S5 je dalším z oblíbené řady ultrazoomů od CANONU, počínající verzí S1, S2, po designové změně S3. Také právě design S3 je patrný i na S5, mnoho funkcí z S3 bylo zachováno, další přidány a rozšířeny.

Konstrukce

CANON PowerShot S5 IS zepředu CANON PowerShot S5 IS zezadu
CANON PowerShot S5 IS spodní strana CANON PowerShot S5 IS horní strana
CANON PowerShot S5 IS zprava CANON PowerShot S5 IS zleva

Tělo – CANON S5 má tělo vyroben z kombinace kovu a plastů, volených s ohledem na funkci jednotlivých částí fotoaparátu. Ovládání je velmi pohodlné a přesné, celý fotoaparát je navržen se skvělou ergonomií. Vytknul bych mu jen umístění tlačítka zapnutí fotoaparátu, několikrát se mi při náhodném dotyku nechtěně zapnul v brašně. Hlavní ovládací prvky jsou na dosah prstů pravé ruky držící grip, ostatní tlačítka lze pohodlně ovládat rukou levou. Při obsluze fotoaparátu vše fungovalo na první pokus, nedocházelo k nedomáčknutí, či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků, kromě již zmíněného zapínání. Funkce tlačítek je zřejmá z fotografií. Shora je vyskakovací výklopný blesk, novinkou jsou sáňky pro externí blesk a systémové blesky CANON. Na pravé straně jsou pod plastovým krytem jsou konektory pro externí napájení (přes napájecí adaptér CA-PS700), A/V konektor a USB připojení k PC nebo tiskárně. Horní straně fotoaparátu vévodí EVF hledáček s 0,33“ monitorem a optickou korekcí. Na zadní stěně je umístěn velký otočný displej s úhlopříčkou 2,5“. Rozsah nastavení tohoto otočného a výklopného displeje je vynikající. Poprvé byl použit u CANONU G1 a dodnes se jeho konstrukce podstatně nezměnila. Na spodní stěně je kovový stativový závit a prostor pro paměťovou kartu SD a čtyři AA baterie, nebo lépe akumulátory, uzavřený krytem s pojistkou proti otevření . Tento plastový kryt na mne působil velmi křehce na to, že je určen k častému otevírání jak při výměně akumulátorů, tak při výměně SD karty. Choval jsem se k němu s nejvyšší opatrností.

Baterie a SD karta Ovládání pro pravou ruku
Ovládání pro palec Detail spouště a mikrofonu
Detail rozhraní USB, A/V, zd Tl. makro a MF
CANON PowerShot S5 IS pomocné světlo, druhý mikrofon

Rozměry těla CANON S5 jsou 117(š) x 80 (v) x 77,7(h) mm a váha 450g (bez karty a baterií).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Anton Kováčik
    Anton Kováčik
    22.08.2007 13:37

    "vzhledem k nulové minimální ostřící vzdálenosti si ji však pořídí jen málokdo."

    Podľa mňa hlúposť nakoľko makropredsádka sa používa so zoomom a dovoluje ti dostat velke zvacsenie aj vo vacsej vzdialenosti od objektivu.

  • Jiří Palacký
    Jiří Palacký
    23.08.2007 09:39

    Nechápu to zaostření od 0 cm. Může mně to někdo vysvětlit ?

  • Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    23.08.2007 14:15

    JP:

    To je jednoduché...na zahradě upadneš...na krku máš S5IS...a násada od nevhodně položeného krumpáče se ti zabodne do objektivu...a projde až na čip...Tomu se říká makro od 0cm.

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    23.08.2007 16:02

    Koala: tak to fakt koukam :-O

  • Rudi Klier
    Rudi Klier
    24.08.2007 07:39

    no nevim, ale pan rnechaval umi s takovim makrem kouzla ;o)

  • Adam Stráník
    Adam Stráník
    26.08.2007 18:56

    jak využiju video se stereozvukem, když ani ten samotnej mikrofonek tam určitě nestojí za nic? doufám, že to aspoň při přehrávání na foťáku má kvalitní 3d zvuk s aspoň pětipásmovym ekvalizérem:-D

    omlouvám se za OT, ale občas mě ty "klady" rozesmějou

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    27.08.2007 10:27

    ad makro - u kompaktu se vždy uvádí vzdálenost od předního členu objektivu...
    Možnost cvaknout např. list v protisvětle přímo na čočce není taky k zahození.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram