Přibližně před rokem jsme měli v redakci model fotoaparátu Panasonic FZ7. A nyní zde přinášíme recenzi jeho nástupce Panasonic DMC-FZ8. K jakým došlo změnám, zda pouze kosmetickým, nebo i nějakým podstatným, se dočtete v následujícím testu.

Stručná charakteristika

Panasonic DMC-FZ8 je kompaktní 7,2 Mpx fotoaparát s 12× optickým zoomem. V základním balení najdete fotoaparát, adaptér na objektiv se závitem 52 mm, sluneční clonu, speciální Li-Ion baterii, nabíječku, potřebné kabely, řemen na zavěšení na krk, CD se softwarem a tištěný manuál.

Rozdíly mezi FZ8 a FZ7

Pokud Vás unavují technické části a přesto chcete vědět v čem je zásadní rozdíl mezi předchozím modelem a modelem FZ8, tak si přečtěte jen následující odstavec a pak můžete shlédnout rovnou snímky.

  • Má formát RAW (nahradil TIFF)
  • Je k dispozici funkce Inteligentní citlivost IISO
  • Má interní 27MB paměť
  • Přepínání mezi režimy ostření obsahuje i makrorežim
  • Přímý tisk má pozici na hlavním voliči
  • ISO se snížilo na max. ISO1250 (v režimu vysoké citlivosti je však ISO3200), minimální hodnota je ISO100 (byla 80)
  • Zvětšil se počet efektivních bodů na 7,2 Mpx
  • Zvětšilo se nejen rozlišení hledáčku ale i jeho zdánlivá velikost (!!!) a i rozlišení LCD
  • Zpracování obrazu je podstatně lepší především při použití vysokých citlivostí (VE III)

Dále v testu najdete krátký popis dodávaného SW pro zpracování RAWů a zmínku o nových kartách SDHC.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Detailní technický popis najdete na stránkách firmy Panasonic a prakticky také v testu modelu FZ7.

Hmotnost

Aparát s rozměry cca 113×72×90 mm (včetně hledáčku) a hmotností 380 gramů (včetně baterie a karty) je jednoznačně nástupcem modelu FZ7. Co se ovládacích prvků týče, jsou zcela shodné s předchozím modelem. Jen na nich přibylo několik voleb – na hlavním voliči přímý tisk a IIso, na tlačítku pro režim ostření přibyl makrorežim.

Ovládací prvky Ovládací prvky

Na horní stěně je otočný volič, který má 10 pozic – P, A, S, M, režim videa, přímý tisk, scénický režim, tzv. „režim srdíčko“, režim přehrávání a režim Inteligentní citlivosti. Režim srdíčko je uživatelsky nejjednodušší, prakticky nemusíte nic nastavovat.

Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na levé straně pod plastovým krytem. Na dolní straně je prostor pro SD kartu a baterii, krytý společným krytem a vedle je kovový stativový závit umístěný uprostřed dolní stěny, tedy mimo osu aparátu. Je-li aparát na stativu, nelze baterii s kartou vyměnit. Zadní straně dominuje 2,5" LCD displej. Nahoře zleva do prava tlačítko vyklopení blesku, EVF s dioptrickou korekcí, tlačítko LCD/EVF pro přepínání zobrazení z LCD do hledáčku a tlačítko zapnutí. Pod ním je tlačítko rychlého přístupu (joystick). Níže je tlačítko pro zobrazování množství informací na LCD (EVF). Ostatní tlačítka tvoří standardní kříž s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Těmito tlačítky se volí kompenzace expozice, režim rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště.

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 207 tisíc bodů, což téměř dvojnásobek oproti předchůdci. Byl výborně čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Má celkem tři rozdílné možnosti zobrazovaní – normální režim, režim za vysokého osvětlení (zvýší skokem jas) a režim pro zobrazování při držení nad hlavou, tedy při pohledu šikmo zdola, což je velmi zajímavá funkce. Subjektivně je obraz vysoce kontrastní, ostrý a celkově velmi dobře čitelný (měl jsem možnost jej porovnat s jinými aparáty „vedle sebe“).
Elektronický hledáček má rozlišení také 188 tisíc bodů. I zde došlo ke zvýšení o polovinu. Nejpodstatnější je jeho větší zdánlivá velikost – je stejná jako u modelu FZ50 (tedy z 0,33" na 0,44"). Samozřejmostí je dioptrická korekce, zde v rozsahu – 4D až + 4D.
CCD je 7,2Mpx čip (7,38 Mpx celkem) velikosti 1/2,5" s poměrem stran 4:3. K dispozici je i ukládání snímků v poměru stran 3:2 a 16:9.

Objektiv a ostření

Aparát disponuje objektivem Leica. Se svou světelností 2,8 – 3,3 patří mezi špičku v oblasti kompaktních elektronických zrcadlovek. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 36 mm – 432 mm. Nejmenší zobrazená plocha je při 36mm ohnisku 42×32 mm, při snímání z cca 5 cm. Při 432 mm ostří od cca 1m a nejmenší plocha je 9×7 cm. Rychlost a kvalita ostření je výborná, stačí i nízká intenzita osvětlení. V absolutní tmě pomůže přisvícení diodou. Součástí fotoaparátu je i adaptér clony se závitem 52 mm a přes konverzní adaptér (nutno dokoupit) můžete použít předsádky určené pro model FZ30/50. Při manuálním ostření se graficky ukazuje hloubka ostrosti.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hejna
    Tomáš Hejna
    02.04.2007 09:11

    Měl jsem možnost fotit s FZ7 a je to skvělý fotoaparát ve své třídě.Všechna vylepšení u FZ8 jsou krokem vpřed.Díky za pěkný článek.

  • Rejča
    Rejča
    02.04.2007 20:33

    Hlavně těch 7 Mpix a ještě větší SW redukce :D.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    02.04.2007 21:00

    Já bych doporučil srovnat identické snímky před předchozím výrokem.

  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    03.04.2007 00:57

    Nevim, stejné snímky (na kterých by se rozdíly projevily) bohužel k dispozici nejsou.
    Nicméně - pří pohledu na 100% výřezy např. Vaší dcerky nelze říct nic jiného, než že i na ISO100 to vypadá (téměř) hůře, než nazvětšované z dobrého třímegového obrázku za pomoci inteligentních algoritmů a projeté ostřícím, odšumovacím a znovu ostřícím filtrem. Navíc tam zůstává velké množství barevného šumu.
    Například v loňské recenzi tento jev v posledním uveřejněném snímku (rovněž makro očí) je takový jev mnohem méně pozorovatelný.

    Další doklad tohoto tvrzení je vidět na obrázku červeno-černého brouka v sadě "Testovací snímky 4" (strana 6). Přeci nikdo nemůže věřit tomu, že brouk má v reálu ten trojúhelník za hlavou takto kostičkovaný a že objektiv mimo DOF tvoří takovouhle texturu.

    ISO3200 je pak naprosto mimo. Pokud je toto použitelné na 10x15... ale tak co. Asi si každý představuje "použitelné" jinak.

    Bohužel standardní testovací obrázky - zde jednobarevné plochy či plochy s pravidelnou texturou - hrají do karet softwarovému "malování", jako referenční je tedy lze použít pouze velmi omezeně.

    Znovu - jako u minulého článku - se ptám: Smíte také kritizovat, anebo na půjčených aparátech hledáte pouze klady?

  • Martin Ježek
    Martin Ježek
    03.04.2007 11:22

    ja si porad kladu otazku, kdy se do lepsich kompaktu jako standard konecne zacnou cpat APS-C cipy a do zrcadlovek FF. Rad bych FF zrcadlovku za max. 20kKc. Nemusi byt ani namakana super vecma. Staci bohate neco na urovni Dynax 60 s FF cipem ... asi depresuju zbytecne co, neco takovyho jentak nebude ...

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    03.04.2007 18:32

    Myslím, že negativ je tu celkem dost. Při zvětšení 1 pixel foťáku = 1 pixel na monitoru zahodíte s výjimkou několika málo modelů zrcadlovek všechno - zde se díváte na fotku velkou přibližně třičtvrtě metru na delší streně. Že FZ8 dělá při vyšších citlivost podstatně lepší snímky než FZ7 je tvrzení, které opírám o fotky a vlastní praxi.

    ruměnice (brouk)- dokud bude struktura čipu kostičkovaná, tak myslím, že i šikmé hrany budou kostičkované, zož mě nesmírně štve (vlasy, dráty, hrany budov...). Navíc (asi, že nejsem broučkař, mi připadá zmíněný snímek po této stránce celkem fajn. Je to jen můj osobní názor.

    ISO3200 - koukněte ke konkurenčním strojům. Snad jen jedna firma je na tom lépe a i to jen u dvou modelů. A hlavně - ta fotka je ze šesti metrů 1/100 sekundy při 432mm ohnisku! Rozhodně zaznamenáte okamžik, který se nebude opakovat... Ano, nebude to fotka velká, nebude excelentní, ale bude. Kompaktem s 3x zoomem bez stabilizace tam budete mít černý flek a spoustu okolí. Podstatně lepší jsem kdysi udělal nějakým Markem od Canonu. Pravda i s objektivem to stálo skoro 300 000,- Ale fotky byly opravdu lepší.

    Kritika - je velmi obtížné kritizovat všeobecné vlastnosti, pokud se nejedná o vyloženou vadu. A vadu foťák nevykazuje žádnou.

    Navrhuji Vám, že až se dostanete k novému foťáku, který tu recenzi nemá, abyste ji napsal. Rádi ji zveřejníme.

    Je fakt, že na první pohled 3Mpx udělá lepší fotky, ale bez detailů - mám fotky z cca 3Mpx velikosti 30x45cm a s drobnými detaily je problém. A už jsem si tímhle dnes již trikem i párkrát pomohl (zmenšit - zvětšit).

    A na závěr: Vždy chci z čehokoliv, co fotí vyrazit co nejlepší fotku. Bohudík mohu připustit, že se mi to občas povede i z mého mobilu a jsem tomu rád.

  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    03.04.2007 21:06

    ---- část 1 ----

    Asi jsem se nevyjádřil zcela jasně.
    Šlo mi o to, že zvýšení rozlišení chipu při velikosti 1/2,5" je prostě nesmysl, který by neměl být chválen. Zkusím ještě jednou a jasněji vysvětlit proč:

    a) Vyšší množství šumu, který je na FZ8 rušivý už při nejnižší citlivosti. Stačí se podívat třeba na originál fotografie kostelu. Ve stinném místě na zdi je to rozhodně pozorovatelné (asi záleží i na nastavení monitoru).
    Při zvětšením 1:1 jsem porovnával fotky z FZ7 a FZ8 - a pravda je, že při ISO100 mi fotky z FZ7 (tedy nižšího modelu) přišly lepší: Méně šumu, méně "vodovek", a částečně i více detailů.
    Není třeba zdůrazňovat velikost - pochopitelně to neporovnávám s běžným výtiskem. Porovnával jsem dva modely za shodných podmínek - a dospěl k výsledku, že novější dělá při běžném provozu (řekl bych, že focení při nejnižší citlivosti - na sluníčku a tak - je pro kompakt typické nasazení).

    b) O množství detailů by se dalo hodně polemizovat - pokud spočítáte rozlišení chipu a dopočítáte odpovídající rozlišení objektivu, dospějete k netušeným číslům, které objektiv nemůže ani omylem splňovat. V množství detailů tak 7MPix chip rozhodně nad 6Mpix nedominuje - nárust na každé straně je necelých 10%, jmenovitě cca 200 (resp. 300)pixelů.
    Pokud je ostřejší, mohou za to spíše lepší algoritmy (koneckonců i ony se vyvíjejí).

    c) Ruměnice: Prezentované kostičky nejsou způsobeny pouze mozaikovým chipem. Koneckonců - monitory (alespoň většina) jsou také složeny z pravoúhlých buněk - a dokonce mnohem větších rozměrů než snímací prvky. A nikdo si na zubatost čar nestěžuje. Navíc algoritmy převodu z Bayerovy masky si s tímhle celkem umí poradit (koneckonců - antialiasing je relativně dlouho známý postup). Pochopitelně - následné nasazení doostřovacích algoritmů to poněkud zhatí.
    Ani já nejsem broučkař - a právě proto si u tohoto snímku všímám spíše nedostatků způsobených technikou.

  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    03.04.2007 21:06

    ---- část 2 ----

    d) ISO3200 by tam vůbec nemělo být - a pokud, tak s využitím snížení rozlišení (tzn. fyzikální možnosti zvýšení dopadu světla na logický "pixel" namísto zmenšování (což je přeci jen jiné).

    e) 3Mpix foťák udělá lepší fotku, ale bez detailů. Souhlas. Nicméně zde detaily zrovna tak nejsou - jen šum. Takže mám horší fotky, ale zrovna tak bez detailů.
    Zdánlivé detaily zde tvoří pouze struktura šumu, kterou umíte jistě vytvořit na nazvětšovaných fotkách také, + navíc (za použití fraktálů) lze vygenerovat falšené detaily. Což sice taky není nic moc, ale lepší než "pouze šum".
    ---------------------

    Tož asi tak. Očekával bych protě, že se mezi zápory objeví třeba i vyšší množství šumu v základní citlivosti - nejen "jakoby zápory" ve formě pomalého čtení karty či nutnosti nákupu kusu železa.

  • Jaroslav Hlávka
    Jaroslav Hlávka
    03.04.2007 21:15

    Díky za hodnotný článek a především za spoustu kvalitních fotografií.
    FZ8 mám asi 14dní a k tolik diskutovanému šumu :
    Vím o něm a s tím jsem ten DF kupoval, pokud je dnes na trhu to co je, především co se týká velikosti čipů a přehnaných Mpx,tak stejně bude šumět vše, asi mimo DSLR , ale to přeci nelze srovnávat (Rejča Nikon D50).
    Chci se zeptat kdo z vás tiskne plakáty a nebo si prohlíží fotky 1:1 ? Myslím , že většina asi ne , ale je důležité , že všichni dnes prohlíží fotky pomalu pod lupou :-)
    S FZ8 jsem zatím celkem spokojený a vzhledem k třídě ve které je tento DF zařazen a poměru výkon/cena to je dobrá volba. Škoda, že odstranili náhledy přepalů, to by se občas hodilo.
    Přeji dobré světlo všem.

  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    03.04.2007 21:15

    Jo - a k Vašemu návrhu:
    Proč ne. Záleží na podmínkách (např. kolik je na to času, jak moc mám volnou ruku a koneckonců i co z toho). A jako fakt to myslím vážně.

    Konkrétní věci mi hoďte, prosím, do interky anebo na mail - s tím, že ujasnění otázek bych případně rád dříve, než by něco takového "začne hrozit".

  • A 7
    A 7
    10.05.2007 10:32

    TO VAMP: FAKT MÁM RÁD,KDYŽ NĚKDO KDO MÁ CANON 300D KOMENTUJE KOMPAKTNÍ ULTRAZOOMY. TAK BY MĚ ZAJÍMALO JAKÝ BY JSTE PANE vAMP DOPORUČIL FOTÁK Z KATEGORIE KOMPAKTNÍCH ULTRAZOOMŮ?
    pŘIPADÁ MI TO JAKO KDYŽ NĚKDO KDO MÁ PORSCHE KOMENTUJE RECENZI NA NOVOU OCTAVII :-)
    P.S. TAK YSI TED BUDU KUPOVAT NOVÝ FOTÁK A NEUMÍM SE ROZHODNOUT MEZI fz50 A fz8. fz8 MÁ PRO MĚ MENŠÍ VÁHU A DÁ SE LÍP BRÁT SEBOU NA KOLO A TAK,fz50 MÁ OSTŘENÍ NA PRSTENCI A VĚTŠÍ CHIP ALE ZASE VÁŽÍ SKORO TŘIČTVRTĚ KILA A TO TAHAT NA FESTÁKY A NA AKCE SE MI MOC NECHE...TKA PROSTĚ NEVÍM...

  • fakir.h
    fakir.h
    11.05.2007 19:41

    Dalibore, pokud váháš mezi FZ8 a FZ50, doporučím F78, ale ne podle váhy, ale podle recenzí, obecně na foto servrech / šílené slovo / vychází v hodnocení lépe. Je pravda, že se pohybujeme v dané kategorii fotoaparátů a zde nelze srovnávat výstupy ze zrcadlovek. Co se týká vybavenosti a možností, tady už srovnávat lze. Pokud přemýšlíš o foťáku ne jako o závaží, podívej se na recenze Fujifilm Finepix 6500fd. Myslím, že zpracování obrazu mají hodnotnější než u Panasonicu. Dobré světlo .

  • sajbicz
    sajbicz
    28.05.2007 16:37

    takze objednano, sem moc moc zvedavej.. hned s tim jedu na slovac tak esi mne to nastve taxem pak dam vedet..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram