Test fotoaparátu Konica Minolta Dynax 5D - díl I.

Konica Minolta začíná rozšiřovat řadu svých digitálních zrcadlovek, aby si každý uživatel této značky mohl vybrat tu, která mu bude nejlépe vyhovovat. Zhruba po roce co se na trhu objevila DSLR Dynax 7D, se k ní letos přidává další digitální zrcadlovka v podobě modelu Dynax 5D. Podle označení lze usuzovat, že se jedná o nižší verzi. Dynax 5D nechybí téměř nic z možností D7, má 6Mpix čip i systém optického stabilizátoru Anti-Shake. Rozdílný je použitý materiál pro tělo fotoaparátu a ovládání jednotlivých funkcí. Zachovaná zůstala plná kompatibilita se všemi dosavadními objektivy Dynax a blesky řady (D). Na další podrobnosti se podívejte do našeho testu.

Objektiv AF DT 18–70/3,5–5,6 (D)

K testované Dynax 5D byl zapůjčen i objektiv 18–70/3,5–5,6 (D), jehož ekvivalentní rozsah pro kinofilmový formát je 27–105 mm. Tělo objektivu je vyrobeno z plastu s černým jemně matovaným povrchem, součástí dodávky je i sluneční clona s bajonetovým upevněním. Otáčení zoomu je plynulé, bez zadrhávání. Při zoomování se mění délka objektivu, která je nejkratší při ohnisku 35 mm a k oběma koncům se zvětšuje. Při ohnisku 18 mm se vysune asi 1 cm, při ohnisku 70 mm se vysune asi 2 cm. Přední obruba objektivu se otáčí, což bude způsobovat nepohodlí při použití polarizačních filtrů a sluneční clona se upevňuje právě na přední obrubu, takže při jejím použití a ručním ostření musíte objektivem ostřit za sluneční clonu. Bajonet objektivu je bohužel plastový.
Objektiv funguje na všech typech kinofilmových zrcadlovek Minolta Dynax. Jen je třeba počítat s tím, že tento objektiv je stavěný pro menší formát, digitální APS-C, takže v rozsahu 18 – 24 mm jsou již v rozích vidět okraje přední obruby objektivu.
Na následující ukázce vidíte rozsah zoomu. První fotografie je s ohniskem 18 mm a druhá 70 mm. Další fotografie jsou výřezy ze středu a z okraje snímku.

ohnisko 18mm ohnisko 70mm
výřezy z clon 3,5 a 8 výřezy z clon 5,6 a 11

Na dalších fotografiích je ukázka vinětace při různém nastavení clon a ohnisek. První fotografie je celkový záběr na krajinu s výrazným vertikálním objektem. Na druhé fotografii jsou výřezy, tak jak se objekt zobrazuje zkresleně, když je umístěn do kraje snímku. Prvé dva výřezy jsou z ohniska 18 mm a je patné slabé soudkovité zkreslení, druhé dva při 70 mm, zde je poduškovité zkreslení téměř neznatelné.

Celkový snímek výřezy

Další ukázkou je úroveň vinětace při minimální cloně. Při ohnisku 18 mm je vinětce výrazná, její intenzita se výrazně snižuje po zaclonění o 2 –3 clony. Naproti tomu při ohnisku 70 mm je vinětce nevýrazná, v podstatě zanedbatelná. Stejně se vinětce projevuje při použití vestavěného blesku.

ohnisko: 18mm ohnisko: 70mm
Snímek v protisvětle

Snímek v protisvětle je dobře prokreslený i ve stínech a i když se slunce „opíralo“ o přední čočku, nejsou na snímku vidět žádné reflexe způsobené protisvětlem.

Nasazená sluneční clona

Ukázka vlivu nasazené sluneční clony při použití vestavěného blesku. Pokud již chcete používat trvale sluneční clonu, tak minimální vzdálenost pro použití vestavěného blesku při ohnisko 18 mm je cca 4 m. Pokud budete potřebovat exponovat na kratší vzdálenost, raději sluneční clonu sundejte.

Vestavěný blesk

Vestavěný blesk se dá využít i na kratší vzdálenosti, pod 1m. Zde je pracovní vzdálenost asi 50 cm od přední čočky objektivu Sigma 70–210/3,5–4,5 APO Macro.

Závěr

Přiznám se, že je často těžké hodnotit, co je a co není dobré na té které novince a jaký je poměr cena výkon. U nového modelu digitální zrcadlovky Konica Minolta Dynax 5D je patrné, že se firma snažila dát na trh odpovídající a kvalitní přístroj, který má svému uživateli umožnit zachytit okamžiky, jež si zachytit přeje. A to se jí velmi dobře podařilo. Jedná se o fotoaparát střední třídy, ale svojí konstrukcí se podobá vyšší typům, i když některé ovládací prvky mají svůj nový styl nastavování, který třeba některým ortodoxním fotografům nemusí vyhovovat. Jiným naopak vadit nebude a velmi rychle si na něj zvyknou. I mě se vcelku rychle podařilo si tento způsob ovládání osvojit. Zrcadlovka je velmi příjemná a vyvážená do ruky, její velikost a váha je optimální. Velkou předností také je pokračující koncepce firmy, v možnosti plného použití všech dosavadních AF objektivů, kompatibilních objektivů a i v možnosti měřit správně expozici při použití ryze „cizích“ objektivů, které nasadíte pomocí redukce. Ukázky, jak tyto záběry vypadají si ukážeme v druhém díle testu, kde budou fotografie z použití Dynax 5D s mnoha různými objektivy a to v plné velikosti pro lepší možnost posouzení, jak se s nimi nová Dynax 5D „kamarádí“. Tento díl bude uveřejněn do dvou týdnů.
Rozhodující teď bude i cena, s jakou půjde Dynax 5D na trh. Svou konstrukcí, možnostmi a výkonem je velkou konkurencí ostatním typům této třídy u jiných značek. Některými funkcemi je i ojedinělá, třeba optický stabilizátor Anti-Shake na čipu, známý i u předcházející DSLR této značky. Je tedy i vážným konkurentem samotné Dynax 7D.

Další technické i jiné informace najdete na stránkách výrobce KonicaMinolta nebo na stránce zaměřené přímo na tento konkrétní aparát Dynax 5D.

Aktuální (9/2005) oficiální doporučená prodejní cena včetně DPH je 24.990 Kč za samotné tělo a 28.990 Kč za set s objektivem AF 18–70mm. Reálné ceny v obchodech se ale mohou lišit a pravděpodobně budou nižší.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Honza Dobeš
    Honza Dobeš
    23.09.2005 08:46

    btw 16mpix udela pri 300DPI plnou A3, nevim ktery stredoformat (kdyz pripocitam kvalitu skenu, nejlepe v nejakem labu, nebo na nejake minolte za 10000 bez dph) bude mit kvalitnejsi obraz, navic na tom trapnym 16ti megapixelovym fotaku mas nafoceno a vypaleny cd behem chvile a muzes zacit psat fakturu, kdezto sken a honeni okolo vyvolavani ti dneska nikdo nezaplati ...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    23.09.2005 11:34

    - když jsi nepochopil proč jsem to řekl tak nekomentuj..
    - diskuzi od minolty Dynax5D neodvádím já, ale ty..
    jinak na tvé urážky nemá smysl reagovat..

  • Honza Dobeš
    Honza Dobeš
    27.09.2005 22:48

    ja chapu, na co si narazel ... kazdopadne kdybys mel nekdy nejakyho lepsiho canona v ruce (eos 1d,5d,1v,3) s 580tkou bleskem a L objektivy, tak bys takovouhle pitomost nikdy nevypustil. bez urazky ;-)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    28.09.2005 07:43

    Canonů jsem měl v ruce už dost. Dobré kousky i ty horší. Vše je otázkou vkusu, zkušeností, toho co komu vyhovuje a co si oblíbí. Ty preferuješ Canon. Já si před 15lety oblíbil Minoltu a nelituju. A neznamená to, že bych výrobky Canonu pohrdal a plival na ně..
    každému co blízké jest..

  • Honza Dobeš
    Honza Dobeš
    28.09.2005 09:50

    čárlí, 28.9.2005 7:43> s tim samozrejme souhlasim, na druhou stranu s tvym vyrokem o eos 5d a dynaxu petce souhlasit nejde :-) navic, kdyz se podivas kolem sebe, ukaz mi kolik profiku pouziva Minoltu, jako pracovni nastroj ... ja neznam nikoho ...

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    28.09.2005 10:17

    jako profík se necítím a v jejich řadách se nepohybuji, takže jich ani moc neznám a nijak mi to ve fotografování nechybí.
    A ty co znám používají Leicu.

  • Honza Dobeš
    Honza Dobeš
    28.09.2005 10:24

    :o) leicu v digi? to asi znas pekny blazny, nebo rozverne miliardare bez smyslu pro kvalitu :-)))) btw ten "novy" 10mpix digital back pro Rkovou Leicu nema na 1Ds mII sanci, dokonce bych se nebal srovnani s mym 8mpix 1D mII a to nemluvim o rychlosti, cene a spektru rychlych, dlouhych objektivu ... ikdyz Leica ma objektivy nadherny. to je fakt ... kazdopadne profika s leicou fakt osobne neznam :-)

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    28.09.2005 11:10

    ale já vůbec nemluvil o digi...

  • Honza Dobeš
    Honza Dobeš
    28.09.2005 14:41

    aha, tak profika, co foti na kinofilm neznam taky ani jednoho ... zvlast,kdyz po tobr dneks akazdej chce za 10 minut vypaleny cd...

  • Vladimír
    Vladimír
    30.09.2005 21:59

    čárlí: díky moc za rady. Už jí mám (5D)a je skvělá!!! Vzal jsem jí zatím v setu a zatím mám objektiv z klasický 5ky. Hodně úspěchů a trpělivosti :-)))

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    03.10.2005 07:33

    to jsem rád že jsem pomohl a jsi spokojený :o)

  • Jan Brzak
    Jan Brzak
    06.10.2005 17:01

    čárlí, prosim tě už tomu HLUPÁKOVI (DOOBA) na nic neodepisuj, když se ho přestaneš všímat, přestane ho to bavit. mám asi svých problémů dost a léčí si to na fotoaparátu. zdravim

  • ČUK 1
    ČUK 1
    02.01.2006 17:39

    Doteď jsem vždy používal kompakt od Minolty a to jak digitál tak kinofilm z různou mírou spokojenosti např. G400 super, Z3 už míň(celkem poruchová a náladová:-), ale má i své výhody)a teď přišel čas abych přešel na něco "lepšího" uvažuji právě o KM 5D, ale nejsem si jist zda 6mpx je dost?(chtěl bych plnohodnotné fotky 30X45cm) vzhledem k tomu že je to pro mně volba na dlouhou dobu a dost peněz.... dále si nejsem jistý z fotografií hledáčku zda si může být člověk jist na co vlasně 5D zaostřila(nikdy jsem neměl AFzrcadlovku) odpovídá to okolí toho konkrétního rozsvíceného bodu či je to rovnostrnný čtverec o devíti stejných čtvercích?
    Ps:Pročetl jsem celou diskuzi a překvapilo mně,jak taková ne zle a lechce průhledná narážka na Canon 5d rozčílila některé lidi, přitom značka a cenová hladina foťáku hraje podružnou roli a výsledek je vždy z 95% na tom kdo fotí a celá zdejší galerie je toho příkladem(spousta skvělých fotek třeba z Canonu520 nebo KM Z1 naproti tomu fotky třeba z MARKu, které bych se třeba Já styděl vystavit)... to že něco stojí 200tisíc neznamená že z toho budou padat skvělý fotky a řekl bych že tím někteří majitelé docela trpí :-)..... díky za recenzi a případné odpovědi na mé otázky. Čuk

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    03.01.2006 08:11

    i když se to nezdá, tak 6Mpix je opravdu dost slušné pro kvalitní fotku i rozměru 30x45cm

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    03.01.2006 08:18

    nevím jak přsně myslíš ten hledáček, ale u zrcadlovky vidíš reálné okolí, obraz toho na co míříš. V hledáčku vidíš obraz s nejmenší možnou clonou která je u toho kterého objektivu možná (proto čím světelnější objektiv tím lépe), k zaclonění dochází až v okamžiku zmáčknutí spouště. Proto vidíš v hledáčku přesně to co bude i na fotce, ostré to na co je zaostřené a neostré to na co není zaostřené. Zaostřovací body jsou vlastně jen pomůckou, kterou používáš když chceš zaostřit na určité místo. Body v hledáčku ti určují přesné místo kde je umístěn malý zaostřovací senzor. Zaostřuje tedy přímo ten bod, ne čtverec..

  • Jiří Novotný 1
    Jiří Novotný 1
    03.01.2006 10:24

    Vážím si Vašich recenzí ale trochu mi vadí jak často zdůrazňujete že závit pro stativ je/není z kovu.
    Každý kdo si pořídí stativ tak k němu z praktických důvodů používá rychloupínací destičku. Takže z čeho je závit jestli z kovu nebo kvalitního konstrukčního plastu se tím stává podružné.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    03.01.2006 11:44

    ano i ne. ne každý nechává destičku (pokud takový stativ vlastní) trvale přišroubovanou. Nezdůrazňuji plastový závit jako vyloženou hroznou vadu, ale informuji o něm. Plast je přeci jen náchylnější k opotřebení či náhodném poškození. viděl jsem si nešťastnou náhodou spadlý stativ s foťákem, ze kterého foťák odpadl, protože se závit vylomil... Osobně proto beru že kov jako materiál je u připojovacích dílů výhodnější než plast.. ať již se jedná o stativový závit či bajonet objektivu..

  • karlvl
    karlvl
    04.01.2006 12:42

    Omluvte mě za "lamácký" dotaz, když je u objektivu uvedena minimální zaostřovací vzdálenost např. minolta AF DT 18-70mm f/3.5-5.6 (D) 38cm je to bráno v celém rozsahu zoomu nebo jenom na nejkratším ohnisku?
    Nemá někdo zkušenosti s novým minolťáckým 18-200?

  • Roman Vocel
    Roman Vocel
    06.01.2006 11:09

    Můžu se zeptat, jak dopadl test kontinuálního ostření. Stíhá 5D se seťákem sledovat pohybující se objekt? Díky!

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    09.01.2006 08:06

    minimální zaostřovací vzdálenost je v celém rozsahu stejná..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (93)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram