Formáty digitálních souborů

Volba formátu je jedno z klíčových rozhodnutí, které musí fotograf pracující digitálně učinit. Tato volba ovlivňuje kvalitu při zpracování digitálních souborů. Při dlouhodobém uložení v některých formátech se může stát, že je po několika letech budete jen obtížně číst, protože nebude k dispozici software, který to bude umět. V článku najdete důležité charakteristiky všech běžně používaných formátů.

BMP

BMP (Microsoft Windows BitMaP)
Formát není pro fotografy příliš vhodný pro omezené schopnosti – hlavní nevýhodou je neschopnost přiložit barevný profil, dále nemožnost ukládat vrstvy, kanály, 16bitové snímky, … Jeho výhodou je rychlost při načítání a ukládání a velké množství aplikací, které s ním umí pracovat. Data jsou buď ukládána nekomprimovaná nebo s poměrně neefektivní RLE kompresí. Přesto se s ním v praxi potkáme, např. pokud si necháme naskenovat filmy na digitálním minilabu Fuji Frontier.

PSD (Adobe PhotoShop)
Jedná se o nativní formát Adobe Photoshopu, který má spolu s TIFem nejširší možnosti:
obrázky můžeme mít uložené v barevné hloubce 1, 8, 16 bitů na barevný kanál, v RGB, ve CMYKu, ve stupních šedi, v indexové barvě, v duplexu, triplexu a kvadruplexu;
můžeme ukládat obrázky s vrstvami, s alfa kanály i s kanálem přímé barvy;
můžeme mít vložený ICC profil.
Protože ho v současnosti nahrazuje TIF (kromě ukládání v duplexu, triplexu a kvadruplexu) a v aplikační podpoře překonává, nemá jeho užívání praktické opodstatnění.

Photoshop EPS (Photoshop Encapsulated PostScript)
Formát EPS je variantou jazyka PostScript. Ten pomocí příkazů popisuje vzhled vektorových a rastrových grafických objektů a jejich umístění na stránce. Uplatnění nalézá především v předtiskové přípravě a při výměně dokumentů mezi platformami. Fotograf se s ním může setkat, pokud bude dávat svá data jako podklad pro tisk např. v časopise nebo pokud bude chtít z dat osvit filmu.
Má variantu Photoshop DSC (level 1, level 2), která se používala v polygrafii (uloží se soubor EPS s náhledem a převodními funkcemi + separovaně soubory pro každý barevný kanál C, M, Y a K) a která s příchodem PDF ztratila opodstatnění.

Photoshop PDF (Photoshop Portable Document Format)
Cílem formátu PDF (stejně jako PostScript pochází z dílen firmy Adobe) bylo nabídnout formát, který nahradí PostScript a bude vhodný na výměnu a publikaci souborů.

GIF(Graphics Interchange Format)
GIF není vhodný pro ukládání tzv. přirozených obrazů, a proto ho fotograf příliš nevyužije. Díky jeho kvalitní vnitřní LZW kompresi se používá hlavně k publikování na webu, a to v případě uměle vytvořených obrazů, protože umí uložit max. 256 barev. Screenshoty z Photoshopu v tomto článku jsou uloženy právě do GIFu. GIF umožňuje ukládání animovaných sekvencí.

PNG (Portable Netvork Graphic)
PNG je poměrně mladý formát, který byl navržen, aby kvůli právním problémům nahradil formát GIF. Kromě možnosti ukládat animované sekvence má všechny schopnosti formátu GIF (používá i kvalitnější bezeztrátovou kompresi), ke kterým přidává možnost ukládat obrázky v barevné hloubce až 16 bitů na kanál (grayscale, RGB). Pro neschopnost pracovat s ICC profily není příliš vhodný pro fotografy. Je vhodný k publikování na webu a je proto s podivem, že jeho rozšířenost je nízká.

STN (STiNg)
Formát STN je formátem plug-inu LizardTech Genuine Fractal Print Pro, který slouží pro archivaci nebo interpolaci dat. Využitím fraktálové analýzy obrazu je možné pomocí tohoto pluginu dosáhnout několikanásobné zvětšení obrázku bez pozorovatelné ztráty kvality (výborně zachovává tzv. obrysovou ostrost).

JPG 2000
Formát JPG 2000 (vhodnější by bylo hovořit o kompresním algoritmu) by v budoucnu mohl nahradit JPG. Jeho hlavní výhodou je kvalitnější a rychlejší kompresní algoritmus, založený na vlnkové transformaci), možnost nadefinovat si oblasti s různou kvalitou komprese a možnost zobrazit náhled ještě před načtením celého souboru. Zatím chybí podpora výrobců fotoaparátů a webových prohlížečů, ve Photoshopu do něho můžeme ukládat od verze CS.

Photoshop RAW
Tzv. Photoshop holý (RAW) není totéž jako RAW data získaná digitálním fotoaparátem, i když jde o holá data bez jakékoliv hlavičky. Pro fotografy je bez praktického využití.

Zájemcům hlubšího poznání grafických formátů doporučuji knihu: MURRAY, J.D., van RYPER, W.: Encyklopedie grafických formátů II; Brno, Computer Press (CP Books) 2000; 950 str. černobílých, přiložen CD-ROM; ISBN: 8072260332, EAN: 9788072260331­; 895Kč

Na závěr přikládám tabulku barevných systémů, ve kterých jednotlivé formáty pracují.

JPG TIF BMP PSD EPS DSC PDF GIF PNG STN JPG 2000 Psp RAW
RGB, 8bit + + + + + + + + + + +
RGB, 16bit + + + + + + +
Lab, 8bit + + + + + + + +
Lab, 16bit + + + + + +
CMYK, 8bit + + + + + + + +
CMYK, 16bit + + + + + +
CMYK, 16bit + + + + + + + + + + + +
grayscale, 8bit + + + + + + +
grayscale, 16bit + + + + + + +
monochrome – 1bit + + + + + + + + +
indexcolor + + + + +
du-, tri-, kvadruplex vrstvy + + + +
ICC + + + + + + +
alfa kanál + + + + + +
kanál přímé barvy + + + + +

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Oceľák
    Michal Oceľák
    09.06.2006 09:06

    chyba raw format pentaxu PEF :)

  • TimJ
    TimJ
    09.06.2006 13:22

    (png): "Je vhodný k publikování na webu a je proto s podivem, že jeho rozšířenost je nízká.".

    Protože nejrozšířenější prohlížeč (IE6) jej neumí správně zobrazit (barvy, průhlednost...).
    Jinak fajn článek.

  • Igor Sedlák
    Igor Sedlák
    10.06.2006 11:17

    K PNG bych hlavně přidal ideální použití pro screenshoty obrazovek s textem i jednoduchou grafikou. V této oblasti nemá konkurenci, jen to bohužel většina webdesignerů ještě nezaznamenala.

  • Peter Šlapanský
    Peter Šlapanský
    12.06.2006 10:17

    Celkom pochybujem, ze sceenshoty uploaduju webdesigneri ;)
    Pokial sa k png pouzije napr. pnggautlet, da sa, najma pri mensich suboroch, pomerne rychlo a efektivne zmensit ich velkost aj o 10% a viac.

  • stb_
    stb_
    12.06.2006 16:41

    Ta tabulka na konci se mi zdá celá divná že by nějaký šotek prohodil CMYK, 16bit s grayscale, 8bit a zapoměl na alfu u PNG? Mimochodem PNG je výborný formát nejen pro web (i přez omezení u msie) že se příliš nerozšířil je sice s podivem, ale sám autor článku použije raději GIF. Co ho k tomu vedlo? Velikost ne, png by byl menší...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram