Praxe s digitální zrcadlovkou Canonem EOS 1D Mark II

Když v roce 2004 Canon uvedl nástupce svého modelu nejvyšší třídy reportážní zrcadlovky EOS 1D Mark II, řekl jsem si, že tohle je přístroj mých snů. Po roce se můj sen splnil a já si užívám focení převážně sportovních akcí s jednou z nejlepších digitálních zrcadlovek. Rád bych se s vámi podělil o postřehy z praxe.

Komunikace s PC

Jak je u Canonů zvykem, fotoaparát se nehlásí jako výměnný disk a fotky je třeba stahovat přes přibalený software. U tohoto modelu to výrobce ovšem dovršil tím, že připojení k PC je pouze přes FireWire rozhraní. Naštěstí mám USB čtečku karet. Nicméně nastavení vlastních funkcí „Personal Functions“ je možné provést pouze přes kabel FW z PC. Většinou ale tyto parametry stačí nastavit jen jednou „za život“, takže to tolik nevadí.

Rychlost

Racek Wakeboard

Tady je nejdramatičtější rozdíl oproti nižší třídě fotoaparátu. I když papírově například 20D může vypadat jako zdatný soupeř, při praktickém použití je 1D ve všem podstatně rychlejší a kdo nevyzkoušel, neuvěří.

Rally Prague Open

Rychlost ostření závisí nejvíce na použitém objektivu. Kontinuální ostření funguje bezchybně, i během sekvenčního focení fotoaparát spolehlivě sleduje a doostřuje pohybující se objekt. Ve spojení s USM objektivy nemá problém stíhat auto jedoucí 150 km/h proti kameře při sekvenčním focení 8,5 snímků za sekundu. Ostření je výrazně přesnější než u 10D/300D, hlavně u krajních ostřících bodů a za horšího osvětlení je to znát.

Odezva spouště je téměř okamžitá, ještě pořád mám pocit, že přístroj exponuje dřív než ji zmáčknu.

Sekvence

Sekvenční snímání rychlostí 8,5 fps je pro sportovní fotografy neocenitelná věc. Spolu s velkým bufferem se dá fotografovat skoro do nekonečna. Při jednom pokusu jsem na Large JPEG a kvalitu 8/10 během půl minuty udělal cca 150 fotek a to mám pomalý microdrive. Sekvence 12ti RAWů se na microdrive ukládá přibližně 26 sekund, jeden RAW zabírá 8 – 10 MB.

Noc hrdinů Box

Práce s daty na kartě je jedna z nejrychlejších ze současných DSLR. RAWy se při prohlížení zobrazují rychleji než JPEGy, scrolování fotkami je velmi rychlé, zoomování a pohyb po fotografii také. Zkrátka nic nezdržuje. Zde ale opět jedna drobná stížnost – při zobrazování fotek ihned po vyfocení po sekvenčním focení nelze mazat fotky rovnou během jejich zobrazení, vymazat jde jen ta poslední, zbytek až při prohlížení.

Kvalita fotografií

Šum

Jestli někdo tvrdí, že mezi 8 a 6 MPix není skoro žádný rozdíl, tak neviděl fotografie z 1D Mark II. Možná u 20D to neplatí, ale fotky z 1D jsou výrazně detailnější a ostřejší než z 300D. Už jsem slyšel stížnost, že za jistých okolností dochází k výskytu moire, ale na svých fotografiích jsem si zatím tohoto jevu nevšiml. Údajně většího dynamického rozsahu jsem si také nevšiml, zato nižší hladiny šumu ano. Šum je téměř monochromatický, takže neruší a ještě je ho méně.

Vyvážení bílé za denního světla funguje naprosto bezchybně, za umělého osvětlení to ještě pořád není ono a barvy většinou táhnou trochu dožluta. Ale oproti 300D pozoruji znatelný pokrok vpřed.

Dubnová Cena

Také prach na snímači je na fotografií viditelnější – zřejmě kvůli tenčímu low-pass filtru.

Celkově jsem s Canonem EOS 1D Mark II spokojený, pořád ještě neopadlo mé nadšení a fotografování si opravdu užívám.

Martin Kozákhttp://www.martinkozak.com

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ondřej Prosický
    Ondřej Prosický
    30.06.2005 19:43

    bros:
    Asi je to skutečně problém pouze jemných těstě vedle sebe se opakujících detailů, což peří ptáků bezesporu je. Nenapadá mě, kde a při jakých záběrech by jsi mohl moire pozorovat ty, tuším že fotíš "motorsport".
    Můj objektiv je v pohodě, problém je charaktru snímané scény...

  • Honza Dobeš
    Honza Dobeš
    30.06.2005 19:47

    a moire vzniklo jeste pred doostrenim?

  • Ondřej Prosický
    Ondřej Prosický
    30.06.2005 20:06

    dooba:
    Už jsem někde v diskuzích původní neupravený RAW prezentoval, je to i tam, bez doostření, pokud tvůj e-mail snese 8MB, zítra ji jej pošlu...

  • Petr Lusk Bros
    Petr Lusk Bros
    30.06.2005 20:49

    prosi : fotím všechno kromě bobrů (myslím dvounohejch ty neumím:-) dokonce i tvoje oblíbence viz. http://www.photopost.cz/galeriefoto.php?id=136817 ale opravdu naprosto v pohodě a to i se 70-200. Takže v MkII to asi nebude.

    Bros http://web.telecom.cz/rallye/

  • nip
    nip
    01.07.2005 21:00

    Bezpochyb dobrej článek..
    Teď snad už jen dostatek frflíků ... :-))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (28)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram