Test software Noise Ninja 1.1.2

V dnešním testu se seznámíte se softwarovým produktem určeným k odstraňování šumu z digitálních fotografií. Noise Ninja nás překvapil vysokou rychlostí zpracování, jednoduchostí ovládání i slušným výstupem. Více o tomto software včetně ukázkových fotografií naleznete v následujícím testu.

Obr.2

Třetím krokem je nastavení účinnosti filtru a následné odšumnění. Tyto úpravy (záložka Filter se provádějí kvůli různému obsahu jednotlivých fotografií. Ovládací prvky jsou opět rozděleny do dvou skupin – zvlášť pro jasovou a barevnou složku. Pro kanál jasu lze nastavit potlačení (Suppression) určující intenzitu odstranění šumu, citlivost rozlišování mezi šumem a detaily (Sensitivity), míru potlačení izolovaných pixelů Outliers), kontrast (Contrast) a ostrost (Sharpness, na obrázek se aplikuje filtr maskování neostrosti – unsharp mask). Pro barevné kanály můžete změnit úroveň potlačení, citlivosti a saturace (Saturation). Výsledek provedených úprav ihned vidíte na vybrané části obrázku ohraničené zelenou čárou. Pro lepší kontrolu lze obrázek zvětšovat a zmenšovat v rozsahu od 3,1 % do 3 200 %. Ve většině případů by mělo vyhovovat výchozí nastavení filtru. Pokud potřebujete provést určité korekce, tak se doporučuje začít nejprve úpravou úrovně potlačení a pak citlivosti. Pracně nastavenou kombinaci parametrů umožňuje NN uložit do souboru pro pozdější opětovné použití. Jestliže se vám výsledný efekt zamlouvá, je čas spustit redukci šumu v celém obrázku (tlačítko Remove noise s ikonou ozubeného kola). Tato operace trvá v závislosti na výkonnosti počítače a velikosti obrázku od pár vteřin do několika minut (viz kapitola Rychlost zpracování). V dokumentaci je jako referenční údaj uveden čas 11 s pro 3 Mpx obrázek na počítači s procesorem Pentium 4 2,4 GHz. Pro přepínání zobrazení odfiltrovaného a původního obrázku je určena ikona šipky v nástrojové liště, případně klávesová zkratka Ctrl+T. Pokud jste s výsledkem zpracování fotografie spokojeni, můžete obrázek uložit a pokračovat dalším snímkem.

Obr.3

Tím byste se ale připravili o možnost dalšího vylepšení fotografie pomocí nástroje Noise Brush, který naleznete na záložce Touch-up. Z hlediska použití se nejedná o nic složitého – prostě malujete štětcem po obrázku a tím buď odkrýváte původní vzhled snímku, nebo se opět vracíte k odfiltrované podobě. Díky tomu lze velmi snadno zrestaurovat ty části obrázku, kde odstranění šumu nežádoucím způsobem znehodnotilo detaily. Jedná se tedy o velmi užitečný nástroj, nicméně je nutné počítat s tím, že jde o ruční práci, která je pochopitelně časově poněkud náročnější. Chování štětce ovlivňuje několik parametrů – režim práce (obnovení původních nebo odfiltrovaných pixelů), na jaké YCbCr kanály má působit, síla efektu, velikost a vzhled okrajů. Posledním (pátým) krokem je samozřejmě uložení výsledné fotografie do souboru JPEG nebo TIFF. V obou případech lze během ukládání nastavit parametry daného formátu (úroveň komprese a zachování EXIF informací u JPEG, barevná hloubka a metoda komprese u TIFF).

Dávkové zpracování

Obr.4

Pokud hodláte provádět redukci šumu často a u většího množství fotografií, určitě si připlaťte za NN ve verzi Professional. Získáte tak možnost hromadného zpracování souborů (batch processing). Veškeré ovládací prvky potřebné pro tuto funkci jsou dostupné v jediném dialogovém okně, které se otevře po kliknutí na ikonu dvou překrývajících se ozubených kol na nástrojové liště. Dialog je vodorovně rozdělen na dvě části – v horní polovině je seznam souborů (záložka Files), včetně základních informací důležitých pro zpracování (např. model fotoaparátu nebo použitý šumový profil), a protokol chyb (Log), které se objevily během provádění dávkových operací; v dolní části se pak nastavuje umístění původních a upravených fotografií, formáty souborů, použité šumové profily a parametry filtru. Právě tady naplno oceníte výhodu automatického výběru použitého šumového profilu na základě EXIF informací zapsaných fotoaparátem. Problémem jsou snímky získané skenováním, které žádné EXIF informace neobsahují. V takovém případě ale stačí v konfiguračním dialogu do položky Default noise profile zadat cestu k vhodnému (předem připravenému) šumovému profilu. Ten pak NN použije pro všechny soubory, ke kterým nenalezne odpovídající profil. Jen je třeba si dát pozor, aby ve vstupním adresáři nebyly obrázky pocházející z různých zdrojů. Pak by se logicky na některé soubory použil nevhodný šumový profil. Ani v případě dávkového zpracování se nemusíte vzdát výše popsaného nástroje Noise Brush. Stačí v programu otevřít původní i odfiltrovaný obrázek a udělat požadované úpravy. Tuto práci samozřejmě nelze provádět hromadně.

Rychlost zpracování

Většina uživatelů při porovnávání programů obdobného zaměření hodnotí nejen výsledky odvedené práce, ale také rychlost zpracování. Proto jsem se i já rozhodl výkon aplikace NN otestovat. Naměřené hodnoty naleznete v přiložené tabulce. Pro testování jsem použil 3 různě velké obrázky ve formátu TIFF – první (v tabulce uveden jako Obrázek 1) byl pořízen digitálním fotoaparátem Olympus Camedia C-2 (rozlišení 1600×1200 = 2 Mpx, 5,5 MB), druhý (Obrázek 2) byl vyfocen přístrojem SONY Cyber-shot DSC-F717 (2560×1920 = 5 Mpx, 14 MB) a poslední (Obrázek 3) pochází z kinofilmového negativu naskenovaného skenerem Minolta DiMAGE Scan Elite 5400 v maximálním rozlišení (7500×4900 = cca 36 Mpx, 105 MB). Měření jsem prováděl na dvou počítačích označených jako Sestava A („skládačka“, AMD Athlon XP 1500+, 512 MB RAM, disk 40 GB, rozlišení monitoru 1280×1024, Windows 2000 Professional) a Sestava B (Compaq DeskPro, Intel Pentium III/450 MHz, 128 MB RAM, disk 4,3 GB, rozlišení monitoru 1024×768, Windows 2000 Professional). Během testování byl NN na daném stroji jedinou běžící aplikací s uživatelským rozhraním. Před spuštěním NN se velikost volné fyzické RAM pohybovala kolem 350 MB u sestavy A a okolo 75 MB u sestavy B. Uvedené časy jsou vždy průměrem tří měření, přičemž v závorce je uveden rozdíl mezi nejdelším a nejkratším časem. Zajímalo mě také, jaký vliv na rychlost zpracování má velikost využité paměti (parametr RAM usage v nastavení programu), a proto jsem provedl 3 série měření pro různé hodnoty tohoto parametru – 32 MB, 64 MB a 128 MB (respektive 114 MB u sestavy B).
Výsledné časy mě mile překvapily. Přestože ani výkonnější z obou použitých sestav zdaleka nepatří mezi to nejlepší, co dnešní trh s výpočetní technikou nabízí (však už také spolehlivě slouží čtvrtým rokem), tak jsou naměřené hodnoty velice příznivé. Zpracování obrázku s rozlišením 36 Mpx trvalo o něco déle než čtvrt hodiny a to podle mě nepotřebuje žádný další komentář. Pokud jde o změnu velikosti využívané operační paměti, tak je z naměřených časů vidět, že v podstatě nemá význam výchozí nastavení (64 MB) měnit. Rozdíly byly nepatrné, držely se na úrovni několika vteřin. Jedinou výjimkou bylo zpracování naskenovaného obrázku na sestavě B, kdy zejména při nastavení využívané paměti na 114 MB trvalo odstranění šumu mnohem déle než v ostatních případech.

Použitý obrázek Nastavená hodnota využité paměti (RAM usage)
32 MB 64 MB 128MB*
sestava A sestava B sestava A sestava B sestava A sestava B
Obrázek 1 0:11 (0 s) 0:37 (1 s) 0:10 (1 s) 0:34 (0 s) 0:13 (1 s) 0:36 (1 s)
Obrázek 2 0:29 (0 s) 1:43 (0 s) 0:30 (1 s) 1:42 (1 s) 0:33 (0 s) 1:40 (4 s)
Obrázek 3 4:17 (5 s) 15:37 (9 s) 4:24 (0 s) 20:58 (78 s) 4:48 (13 s) 1:07:12 (245 s)

*U sestavy B byl parametr „RAM usage“ nastaven na hodnotu 114 MB – více paměti NN neumožnil nastavit
výřezy z obrázků použitých při testování:
Obr5.jpg: Obrázek 1 – Olympus Camedia C-2
Obr6.jpg: Obrázek 2 – SONY Cyber-shot DSC-F717
Obr7.jpg: Obrázek 3 – sken Minolta DiMAGE Scan Elite 5400

měřítko zobrazení = 100%
zeleně je ohraničena oblast, na kterou byla aplikována redukce šumu></div Obr.5
Obr.6 Obr.7

Závěr

Pokud bych měl své dojmy z programu shrnout do jedné věty, zněla by asi takto: Noise Ninja je rychlý jako vítr, ale průvan v peněžence vám neudělá. Program si mě během testování získal jednoduchým ovládáním a rychlostí zpracování. Velmi užitečnou funkcí je nástroj Noise Brush, s jehož pomocí lze zachránit důležité detaily fotografií a ještě zlepšit již tak kvalitní výstupy. Výborně je také zpracovaná nápověda. Škoda jen, že není dostupná také např. v PDF formátu pro případný tisk. Oproti uživatelům v jiných zemích máme výhodu v podobě českého distributora, který kromě prodeje zajišťuje také technickou podporu v naší mateřštině. Někomu může vadit, že NN existuje pouze jako samostatný program pro systém Windows. To by se ale mělo v dohledné době změnit – v současnosti je již k dispozici beta verze NN pro Macintosh OS X (viz odkaz zde) a uvažuje se i o plug-inu pro Adobe Photoshop. Pokud tedy hledáte vhodný nástroj na redukci šumu v digitálních fotografiích, rozhodně program Noise Ninja vyzkoušejte. Určitě vás nezklame a snad mi i dáte za pravdu, že ceny požadované za obě verze produktu odpovídají nabízeným funkcím.

Výrobce Model fotoaparátu
Canon EOS 1D, 1Ds, 10D, D30, D60, 300D, PowerShot A70, A80, G2, G5, S400 (v Evropě prodáván jako DIGITAL IXUS 400)
Fuji FinePix S2 Pro, S7000
Kodak DCS Pro 14n
Minolta DiMAGE A1, Z1, F300
Nikon D1X, D100, D2H, Coolpix 5700
Olympus E-1, E-20P, C-4000 Zoom
Panasonic Lumix DMC-FZ10
Pentax *ist D, Optio S4
Sigma SD9, SD10
Sony Cyber-shot DSC-F717, F828, V1, P9, S85
></div

Klady + Zápory -
Snadné ovládání Program i nápověda v angličtině
Kvalitní výstupy Není zadarmo
Rychlost zpracování  
Nástroj Noise Brush  
Dávkové zpracování (pouze verze Professional)  
Výborná nápověda  
Podpora v češtině  
></div

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Stefan Kordos Therion
    Stefan Kordos Therion
    20.05.2004 08:57

    myslim ze NeatImage Pro je o dost lepsi, treba skusit

  • Glottis Michal
    Glottis Michal
    20.05.2004 21:52

    take pouzivam neatimage, docela by me zajimalo srovnani s timto programem ale sam sme linej to zkouset :) nezkousel nekdo?

  • tomas halasz
    tomas halasz
    24.05.2004 15:13

    mna by zaujimalo vyuzitie pri skenoch

  • VOJTa Herout
    VOJTa Herout
    27.05.2004 12:01

    Mimochodem NeatImage je v posledním čísle CHIPU na CD, kdyby se někomu nechtělo stahovat... Sám jej hodlám vyzkoušet

  • Goro - předsedův tajemník
    Goro - předsedův tajemník
    06.09.2004 11:48

    Zakoupil jsem tento program pro zpracování skenů z minolty SE5400 a ač není všemocný je pro mne vysvobozením. Kdo skenuje, zná šum svých fotografií z monitoru, ačkoliv na tištěných fotkách později není. Pokud chci fotky jen prohlížet na monitoru a nikoliv pouze připravit pro tisk, musím je odšumět. S NN je mohu odšumět a přitomneztratit detaily, což v Corelu či PS byla potíž, neboť jejich filtry jsou jen takové různé druhy rozmazání. Profil nastavuji pro každý snímek zvlášť, hlavně oblohu, tam šum vadí, v lese nikoliv.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram