Semana Santa aneb Svatý týden je pro Španěly skutečná událost. Oblečou se do svátečního a se svými rodinami vyráží do ulic. Provoz v centru měst je zastaven. Všude proudí davy lidí a sledují procesí, která připomínají období inkvizice. V následujícím článku se můžete dočíst, jak takové procesí vypadá. Mnohé vám ukážou i připojené fotografie.

Na Velikonoce je celé Španělsko vzhůru nohama. Snad žádný Španěl si nenechá ujít velké Velikonoční oslavy zvané Semana Santa (Svatý týden). Můžete je vidět ve všech větších městech, ale v Seville, Málaze, Córdobě, Toledu, Valladolidu nebo Zamoře jsou tyto oslavy asi nejvelkolepější.

Začínají Květnou nedělí, trvají celý týden a vrcholí Velikonočním pondělím. Po tuto dobu se v centrech měst zastaví doprava. Lidé se oblečou do svátečního a vyrazí do ulic, aby se podívali na představení, která se dají přirovnat ke středověkým procesím. Skupiny ve středověkých kutanách putují z kostelů, ke kterým přísluší, do hlavní katedrály v centru města a pak se zase vracejí zpět.

Kajícníci Nosítka s Ježíšem

Počet procesí je úměrný počtu kostelů a velikosti města. Každé má na začátku kajícníky s vysokými kuželovitými čepicemi. V jejich čele bývá kajícník, který prostřednictvím vysílačky zajišťuje vzájemnou souhru s ostatními procesími. Spolu s nimi jdou chlapci s vysokými svíčkami, aby svítili na cestu. Hlavním bodem procesí jsou mohutná nosítka s Kristem či dalšími postavami v životní velikosti bohatě ozdobená. Že nejsou zrovna lehká poznáte podle množství nosičů, pohybuje se mezi 30 a 50 a jsou to jen muži.

Procesí se každých 100 metrů zastaví, odpočívá a na pokyn vedoucího opět vyrazí.

Každé procesí doprovází kapela. Všude se rozléhají bubny a vytvářejí atmosféru, která hlavně v noci, v temných křivolakých uličkách, připomíná dobu španělské inkvizice. Nutným doprovodem jsou pak ochránci pořádku.

S bleskem se ztrácí atmosféra… Bez blesku

Průvody, jejichž nácvik probíhá již od ledna, sledují davy lidí. Hospůdky, vinárny, restaurace jsou plné lidí. Pro většinu je to výborná příležitost sejít se a popovídat si s příbuznými či přáteli, či prostě být mezi lidmi. Trochu, hlavně u těch mladších, se vytrácí náboženský důvod slavnosti. Ti movitější a výše postavení mohou sledovat procesí a s nimi spojená krátká představení v sedě přímo u katedrály.

Průvod

Zajímalo nás, jak světoznámá Semana Santa vypadá na vlastní oči a vyrazili jsme v dubnu 2002 nejdřív do Toleda a pak do samotné Sevilly, kde jsou tyto oslavy asi největší.

Toledo

Toledo Středověká ulička v nočním Toledu

Toledo leží v Kastilii, asi 60 km na jih od Madridu. Starobylá část města leží na vyvýšeném žulovém masivu nad řekou Tajo.

Toledo sehrálo v historii nemalou úlohu a zachovalo si mnoho historických památek z doby římské, maurské i křesťanské. Noční Toledo s bludištěm křivolakých uliček má neopakovatelnou atmosféru, zejména pokud se zdržíte déle do noci, až zmizí davy turistů. Je to však opravdové bludiště. Město je obklopeno hradbami s jen několika vstupy z podhradí. Za chvíli jsme se zcela ztratili, takže se nám většinu památek povedlo vidět několikrát. Přestože i kolem půlnoci jsme stále někoho potkávali, s angličtinou jsme se ve Španělsku moc nechytli. Nakonec jsme díky ochotě několika místních dorazili k jezdícím eskalátorům (po desáté už nejezdí). Odtud to již nebyl problém – Toledo má pěkný kemp nedaleko.

Sevilla

Sevilla Noční Sevilla

Sevilla je historické město s krásnými parky, které jsou v době Semany plné zralých pomerančů. Hlavní město Andalusie leží na řece Guadalquivir. Z historických památek tu najdete třetí největší gotický chrám v Evropě – katedrálu z r.1402, která byla původně maurskou mešitou. Dalšími taháky jsou pevnost Alcázar s množstvím útulných hospůdek nebo třeba stará židovská čtvrť Santa Cruz. Procesí Semany jsou organizována asi 50ti náboženskými bratrstvy zvanými hermandades. Nejvíce procesí putuje na Velký pátek, na Bílou sobotu jsou již jen čtyři a na Velikonoční neděli jen jedno. Asi neznámější z procesí je La Macarena s oblíbenou sochou pany Marie. Její soška pochází z poloviny 17. století. Sevilla umí žít i v noci. Připravte si však peněženky a to i přestože Španělsko patří k těm levnějším členům evropské unie. Město je rovněž proslulé kapsáři, takže se mějte na pozoru. Zajet sem však určitě stojí za to. Pokud chcete opravdu prožít atmosféru slavnosti, pokuste se bydlet někde ve středu města. Není to velký problém – Lonely Planet nabízí slušný seznam levného ubytování, kam můžete zatelefonovat. Procesí vám pak budou bubnovat pod okny až do rána.

fotografováním procesí to nebylo jednoduché hlavně díky davům. V noci je lidí méně, musíte však používat blesk, který ubírá fotkám atmosféru. Po našich zkušenostech je asi nejlepší zaplatit si nějaké pevné místo k sezení, kde si můžete postavit stativ a připravit záběry.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram