Poloostrov Kola, Barentsovo moře, Murmansk, díl 2

Druhá část filmového a fotografického dokument z cesty na poloostrov Kola v severním Rusku. Z vesničky Ingel v centru Koly do pohoří Chibiny u města Kirovsk přes Murmansk k pobřeží Barentsova moře na poloostrov Rybačij. Fotografie a videa s Canon 5D Mark II a objektivy Canon 24-70mm f/2,8 a Canon 70-200mm f/2,8 IS I.

V tomto druhém díle se vydáme z vesničky Ingel v centru Koly do pohoří Chibiny u města Kirovsk přes Murmansk k pobřeží Barentsova moře na poloostrov Rybačij. Díl navazuje na  DIVOČINOU POLOOSTROVA KOLA, SEVERNÍ RUSKO, DÍL 1.

V Rusku je vše založeno na vztazích a důvěře mezi lidmi. Díky nutnosti různých drobných oprav na automobilu jsme se seznamovali s místními. I tady vždy někdo fotografuje a když se tu ještě zjeví „profesionálové“ z Čech, hodně vám to pomůže hlavně na severním pobřeží Kolského poloostrova, kde má Ruská armáda ponorkovou základnu v Severomorsku a potřebujete poradit. Jediná část pobřeží Barentsova moře, kam se dostanete je poloostrov Rybačij. Směrem odtud na východ k Murmansku je vojenské pásmo. Směrem na západ začíná pohraniční pásmo u norské hranice (město Kirkenes).

Cesta do nejsevernějšího výběžku poloostrova Rybačij Vayda Guba je patrná ze satelitních map. Na cestě vás čeká řada překvapení, kterých je Rusko plné. Třeba Muzeum druhé světové války uprostřed pustiny, kde najdete třeba dřevěné mačky německých vojáků, kteří se tudy snažili probít do Murmansku. Moc daleko se nedostali.

Lišejníková tundra v pohoří Chibiny, Kirovsk, poloostrov Kola

Uprostřed paneláků v Murmansku najdete autogenem uříznutý kus velitelské věže jaderné ponorky Kursk, uvnitř které zemřelo u dna nedalekého Barentsova moře 118 námořníků. V přímém rozporu je pak nádherná tajga plná jezer a lišejníková tundra.

Ponorka Kursk před panelákem v Murmansku

Naše expedice skončila na poloostrově Rybačij u Barentsova moře, kde se auto stalo nepojízdné. Zorganizovali jste tehdy převoz do Murmansku s pomocí fotografa, se kterým jsme se seznámili po cestě. Všechny ty příběhy ani nešlo nafotit…

Expedice v polárních oblastech Ruska jsou extrémní díky velkým vzdálenostem, cestám na hranici sjízdnosti a minimu lidí, kteří zde žijí. Na druhé straně díky extrémním podmínkám si lidé pomáhají. Z tohoto hlediska jsou například přejezdy vnitrozemím Islandu jednoduché. Island je malý ostrov. Pokud projedete Kolu nebo Sibiř, víte už na co si dávat pozor. Chybami se člověk učí.

Dvě rady:

  • stáhnout okénka před vjezdem do brodu (voda sevře dveře a nejdou otevřít, navíc jakmile voda vjezdem auta vyšplouchne, je čas rychle vycouvat, řešením do těchto terénů je tzv. šnorchl, který vytáhne sání vzduchu nad střechu)
  • na plyn držte rovnoměrně, hlavně nepustit nohu z plynu. Pozor pokud máte nasávání vzduchu jen trochu pod hladinou. Nasátí vody do válců motoru je smrtící a vyžaduje servis. Nechte auto v řece a sežeňte někoho, kdo vás vytáhne.

Vždy jsem si dělal legraci ze spotřeby těžkých ruských nákladních automobilů. ZIL jezdil 100 kilomentrů na 100 litrů benzínu. Ural dělal 100km v těžkých terénech za 200 litrů. Právě Ural nás po řadě neúspěšných pokusů s malým nezmarem UAZ 452 tzv. buchankou (bochník) vytáhl z vody lehce jako pírko.

Vyprošťování těžké Toyoty z řeky jsem tehdy natočil. Dodnes tam někde jezdí…

Expedici díky nekvalitnímu fotobatohu nepřežil Canon 5D Mark II mého kamaráda Michala. I když jsme fototechniku vytahali z auta ještě před jeho opuštěním v ústí řeky do moře, nepřežila elektronika a musela být kompletně vyměněna. Nikdy nenechte fototechniku ve vlhkém fotobatohu, i když je teplo! Já jsem měl fotobatoh izraelské firmy KATA. Batoh udržel můj Canon 5D Mark II i s objektivy v suchu. Používám ho dodnes, i když KATA jako firma již neexistuje. Je zajímavé, že nabíječka Canon na baterie LP6 se koupala mnoho hodin v brakické vodě a po vyschnutí funguje také dodnes.

Trek v polární noci, pohoří Chibiny, poloostrov Kola

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram