Nová vlajková loď Canon EOS-1D X Mark III

Společnost Canon dnes na trh uvedla nový EOS-1D X Mark III určený především pro sportovní a přírodní fotografii, má mimořádnou rychlost a je určen pro profesionály. Zdokonaleno je i automatické ostření se sledováním objektu, obrazová kvalita a komunikačními schopnostmi představuje vrchol řady Canon EOS-1. Jeho cena je téměř 190 tisíc korun.


Tisková zpráva:

Společnost Canon dnes na trh uvedla nový EOS-1D X Mark III určený především pro sportovní a přírodní fotografii, má mimořádnou rychlost a je určen pro profesionály. Zdokonaleno je i automatické ostření se sledováním objektu, obrazová kvalita a komunikačními schopnostmi představuje vrchol řady Canon EOS-1. Nová vlajková loď značky dokáže snímat mechanickou závěrkou sériově rychlostí až 20 sn./s při sledování objektu.  EOS-1D X Mark III využívá nový snímač pro automatické ostření, který má ve středu 28-násobné rozlišení oproti předchozímu modelu. Jako první nekinematografická kamera řady Canon EOS nabízí navíc interní záznam videa ve formátu RAW v rozlišení 5,5K s 12bitovou barevnou hloubkou.

Canon při vývoji nové digitální zrcadlovky využil zpětnou vazbu od celosvětové komunity uživatelů přístrojů EOS-1D X a EOS-1D X Mark II, včetně proslulých ambasadorů své značky. 

 Automatické ostření 

Fotoaparát EOS-1D X Mark III využívá bajonet Canon EF, takže je pro něj k dispozici více objektivů než pro jakýkoli jiný systém. Zároveň je vybavený novým systémem automatického ostření a ostřicím snímačem. Tato technologie, kterou vyvinula společnost Canon, zlepšuje stabilitu a schopnost sledování objektu. 

Nový snímač pro automatické ostření má přibližně 28násobné rozlišení ve středu snímače a trojnásobný počet ostřicích bodů oproti svému předchůdci. Díky spojení s obrazovým procesorem DIGIC 8 je možné ostřit na fotografované objekty i za ztížených světelných podmínek.

Systém automatického ostření pracuje s algoritmy tzv. hloubkového učení. Dokáže rozpoznat člověka při mnoha různých sportovních aktivitách, velmi rychle na něj zaostřit a udržovat zaostření i při pohybu pomocí nově vyvinutého pokročilého systému sledování objektu. Fotoaparát zaostří a uzamkne zaostření na hlavu či tvář – kam se člověk při pohledu na snímek přirozeně zaměří nejprve – a to i v situacích, kdy jsou oči fotografované osoby zakryté helmou nebo brýlemi. Nová funkce nastavení Auto AF pro různé případy umožňuje upravit nastavení automatického ostření podle fotografovaného objektu. To maximálně zjednodušuje nastavení systému automatického ostření a je ideální pomůckou pro profesionály, kteří fotografují objekty, které mohou být někdy zakryté.

Kreativní možnosti

Díky nově vyvinutému procesoru Canon DIGIC X, snímači o rozlišení 20,1 milionů bodů, novému systému sklápění zrcátka a vedení závěrky získává EOS-1D X Mark III konkurenční výhodu – rychlost sekvenčního snímání 16 snímků za sekundu.

Optický hledáček, který je nezbytností při fotografování významných sportovních událostí a zvířat ve volné přírodě, fotografovi poskytuje čistý, jasný a nezpožděný pohled, a lépe jej tak propojuje s objektem. V režimu živého náhledu dokáže přístroj snímat rychlostí 20 sn./s s mecha­nickou nebo elektronickou závěrkou při plně automatickém ostření. 

Aby bylo možné dosáhnout tak vysoké rychlosti snímání, jakou nenabízí žádný jiný přístroj na trhu, uplatnila společnost Canon své inovativní technologie, které představují zcela nový přístup k principu jednooké zrcadlovky. Nový fotoaparát těží ze špičkových kvalit mechanického inženýrství společnosti Canon. Vykazuje téměř nulové otřesy při sklápění zrcátek, která se vrací do základní polohy maximálně rychle a přesně a odráží při tom světlo na snímač automatického ostření. Tím je dosaženo rychlejšího měření než u dřívějších systémů.


Obrazová kvalita 

EOS-1D X Mark III je první fotoaparát společnosti Canon vybavený optickým snímačem nové generace, který dosahuje rychlejšího čtení a vykazuje nižší šum.  Plnoformátový snímač typu CMOS o rozlišení 20,1 milionů bodů také nabízí nejširší rozsah citlivosti ze všech přístrojů značky Canon. Rozšířeným rozsahem od ISO 50 do ISO 819 200 nabízí EOS-1D X Mark III profesionálním fotografům větší flexibilitu při práci za různých světelných podmínek.

EOS-1D X Mark III je první fotoaparát na trhu vybavený novým optickým antialiasingovým filtrem, který rozkládá světlo do většího počtu bodů a umožňuje tak dosáhnout ostřejších snímků s vyšším rozlišením a zároveň potlačuje moaré. Jedná se také o první model řady EOS, který podporuje souborový formát HEIF (High Efficiency Image File Format). Tento formát nové generace založený na kodeku HEVC umožňuje ukládat obraz s 10bitovou barevnou hloubkou do souborů o velikosti srovnatelné s formátem JPEG, avšak s menším množstvím artefaktů způsobených kompresí. Mimoto je přístroj vybavený dvěma sloty pro paměťové karty CFexpress, které umožňují třikrát vyšší rychlost zápisu než předchozí karty typu CFast. Díky tomu je možné fotografovat dávky až 1000 snímků ve formátu RAW.

Záznam videa

Díky novému snímači a procesoru je EOS-1D X Mark III také nejpokročilejším přístrojem pro záznam videa s výměnnými objektivy mimo řadu filmových kamer Cinema EOS. Nabízí plnoformátové rozlišení 4K a podporuje interní záznam ve 12bitovém formátu RAW. Jedná se o první nekinematografický přístroj značky Canon, který umožňuje záznam ve formátu RAW, z něhož lze při následném zpracování získat větší barevný a tónový rozsah a dosáhnout mimořádné kvality obrazu. Vedle toho lze video zaznamenávat jako 12bitový soubor CRM při rozlišení 5,5K (5472 × 2886 bodů), což umožňuje převzorkování na velmi detailní záznam v rozlišení 4K, který vyhovuje dnešní poptávce po vysoce kvalitním obrazovém materiálu.

Natáčet lze i ve formátu Canon Log Gamma zapisovaném jako 10bitový soubor HEVC/H.265, který profesionálům poskytuje široké možnosti zpracování a dává neomezený prostor kreativitě. Kvůli nutnosti dodávat materiály rychle podporuje EOS-1D X Mark III záznam do kontejnerů MP4 pro rychlejší přenos souborů. Je i prvním přístrojem řady EOS-1, který podporuje pětiosý systém stabilizace obrazu Move Digital IS, známý ze špičkových kinematografických kamer značky Canon, např. EOS C500 Mark II.

Automatické ostření se zdvojenými body Dual Pixel CMOS AF je podporováno v režimech 4K a RAW[ii]. Ve spojení se stabilizací obrazu Movie Digital IS mají profesionální fotografové a kameramani jistotu, že jejich nahrávky budou precizně zaostřené a neroztřesené – a to za všech okolností, i při pohotovém natáčení při náhodných příležitostech.

Dodání obrazových materiálů

Aby fotografové dokázali vyhovět neustálému zkracování lhůt pro dodání materiálu, je EOS-1D X Mark III prvním přístrojem řady EOS-1 vybaveným bezdrátovým připojením Wi-Fi a Bluetooth. Wi-Fi je možné použít pro připojení k FTP serveru prostřednictvím aplikace EOS Utility nebo k chytrému telefonu. Připojení Bluetooth využívá protokol s nízkou spotřebou, který umožňuje udržovat trvalé spojení s kompatibilním chytrým zařízením s minimální spotřebou energie, a je tedy ideálním řešení pro celodenní práci. Po spuštění aplikace Canon Camera Connect se EOS-1D X Mark III automaticky připojí ke kompatibilním zařízením, na nichž je poté možné prohlížet a sdílet pořízení snímky. Připojené zařízení lze také používat k živému náhledu a jako dálkovou spoušť na jedno kliknutí.

Pomocí vestavěné GPS lze do snímků zapisovat lokalizační údaje – což je obzvlášť užitečné pro cestující fotografy, kteří se specializují na sport nebo zvířata ve volné přírodě. 

Rozšíření kreativních možností

EOS-1D X Mark III zachovává ovládání svých předchůdců řady EOS-1D, takže přechod na nový model bude pro stávající uživatele zcela snadný. Tělo přístroje vyrobené ze slitiny hořčíku je zárukou odolnosti, jaká se od fotoaparátů Canon EOS-1 očekává. Díky špičkovému utěsnění dokáže přestát i extrémní počasí. EOS-1D X Mark III je vybavený také podsvícenými tlačítky, která usnadňují práci v temném nebo špatně osvětleném prostředí. Tuto funkci společnost Canon přidala na základě připomínek profesionálních fotografů. Po stisku tlačítka osvětlení displeje se rozsvítí i řada tlačítek, což výrazně ulehčuje orientaci a rozšiřuje možnosti použití přístroje.

Oproti předchozím modelům přibyl nový ovládací prvek pro výběr ostřicích bodů integrovaný do tlačítka pro aktivaci automatického ostření. Ten fotografům umožňuje při komponování snímku rychle přepínat body zaostření, což zjednodušuje a urychluje práci. Důležitou předností je také prodloužená výdrž na baterii (tentýž akumulátor typu LP-E19 umožňuje pořídit až 2850 snímků na jedno nabití.) 

Canon EOS-1D X Mark III by měl na českém trhu stát 189 990 korun.

Nové robotické rameno CR-700R

Společně s novým modelem EOS 1D X Mark III představila dnes společnost Canon také robotické rameno CR-700R, které umožní zejména sportovním a reportážním fotografům zachytit snímky z různých úhlů, které by byly standardními metodami obtížně dosažitelné.

Základem systému je dálkově ovladatelná otočná hlava využívající středovou rotační osu, k níž je kolmá optická osa kamery, což umožňuje plynule na dálku přibližovat, posouvat a naklápět kameru. Rameno CR-700R je proto ideální pro sledování objektů, které se při sportovních akcích pohybují vysokou rychlostí. Dostupný software CR-A100 umožňuje prostřednictvím počítače ovládat několik kamer a kontrolovat záběry v reálném čase.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jan Schafhauser
    Jan Schafhauser
    10.01.2020 10:42

    Ač nejsem zarytý fanoušek této značky, líbí se mi, že se u své vlajkové lodi nehoní za pixelama tak jako někteří jiní. 20 Mpx, by se v dnešní době mohlo zdát někomu málo...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram