Test Fujifilm FinePix XP130

Fujifilm FinePix XP130 je dalším zástupcem Fujifilmu mezi odolnými kompakty. Je to jedna z mála značek, která představuje svůj model pravidelně každý rok. Jaký je ten letošní?

Videosekvence

Dnes se stává standardem možnost natáčet 4K video. U modelu Fujifilm XP130 je k dispozici maximální rozlišení jen FullHD. To je navíc k dispozici pouze s mono zvukem. Na druhou stranu máme k dispozici až 10× zpomalené video, ale ve velmi nízkém rozlišení. Osobně bych FullHD při 60fps upravil na 10fps při přehrávání a měl bych 6× zpomalené video ve FullHD rozlišení, ale to platí obecně a vyžaduje to samozřejmě práci se SW v PC.



Podívejte se na ukázková videa.

FullHD. Podívejte se na kvalitu ostření.

FullHD pod vodou. Podívejte se i zde na kvalitu ostření.

Zpomalená videa se nahrávají v nižším rozlišení. Ukázka VGA/120 fps snímací frekvence – při přehrávání 30 fps jde o 4× zpomalený záznam.

.

A ještě ukázka 160×120/320 fps snímání – při přehrávání 30 fps jde o cca 10,7 x zpomalený záznam. Ovšem rozlišení je dnes již opravdu tristní. Náhled je 2× zvětšený. 

U videí je znát, že přesnost ostření při zoomování není právě nejlepší, byť se nakonec zaostří. Na druhou stranu, abych byl korektní, osobně se při nahrávání videa fotoaparáty snažím zoomu vyhnout a mít nastavené pevné ostření. Tady jsem to nedělal a nastavení je takové, že se ostří průběžně. Ale to je to, co dělá mezi fotoaparáty v režimu natáčení videa patrné rozdíly.

Postřehy a informace

Půjčím si odstavec napsaný již dříve.

Při šnorchlování nepoužívám blesk. Ve vodě je obvykle příliš mnoho drobných částic, na kterých dochází k rozptylu světla a pak jsou na fotografii vidět. Navíc to v moři do dosažitelných hloubek (do 10 m určitě) prostě není třeba, podívejte se na expoziční časy. A mimo čiré vody je blesk prostě k ničemu. Protože fyzikální zákony „neukecáte“, tak se připravte na to, že dříve, či později na čočce uvnitř zkondenzuje voda. Neexistuje model, či kus, kde se mi to nestalo. Je to fyzikální jev. Lze jej pouze omezit tím, že zavírat budete aparát v teplém a suchém prostředí.

Ke kvalitě výstupu se vyjádřím u ukázkových fotografií.

Konektivita


Fotoaparát komunikuje s okolím prostřednictvím Bluetooth i WiFi.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram