Olympus mju TOUGH-8000

Další z řady odolných fotoaparátů značky Olympus nám prošel redakcí. Co kromě možnosti potápění až do 10m nabízí Olympus mju TOUGH-8000? Přečtěte si následující uživatelský test.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Olympus mju TOUGH-8000 Olympus mju TOUGH-8000

Fotografická technika se v tomto segmentu stále více diferencuje – nemohu se zbavit dojmu, že Olympus mju TOUGH-8000 je již víceméně určen pouze pro focení v extremních podmínkách. Především pod vodou a kolem ní. Měl by vydržet náraz z výšky 2 metrů, odolat vodě do hloubky 10 metrů a když na něj omylem šlápnete, měl by to vydržet také (100kg). A navíc má „8000ka“ mechanickou stabilizaci. Kompletní specifikaci najdete na stránkách výrobce.

Uložení baterie a karty Utěsněné konektory
Horní strana Zadní strana

Doprovodné snímky jasně ukazují vzhled fotoaparátu i rozložení jednotlivých ovládacích prvků. Vše se, a to i pod vodou, ovládá výborně. Za podstatný považuji fakt, že pod vodou „je také dostatečně těžký“. Na vzduchu je to vzhledem k velikosti celkem těžký (cca 200g) fotoaparát. To je však rozhodně dobře, protože se tím snižuje množství neostrých fotografií.

Objektiv, ostření a CCD čidlo

Do těla je zabudován objektiv Olympus 3,6× zoom s rozsahem 28 – 102mm (35 mm ekv.) se světelností 3,5(W) – 5,1(T). Fotoaparát má mechanickou stabilizaci, kterou lze kombinovat společně s elektronickou.

Čidlem je 1/2,33” CCD s 12 Mpx (efektivně). Citlivost je 50, 100, 200, 400, 800,1600 ISO. Fotoaparát disponuje funkcí pixel mapping (kalibrace CCD a příslušných obvodů). Redukce šumu se zapíná automaticky v některých scénických režimech (u těch s delší expozicí). Objektiv doplňuje digitální zoom. Ostření je na obvyklé úrovni.

Standardně aparát ostří v rozmezí 0.5 m – nekonečno, v režimu makro 0.1 m(W)/0.3(T) – nekonečno a v režimu supermakro od 2 cm. Supermakro je při pevné ohniskové vzdálenosti cca 36mm a bez možnosti použít blesk, který je v tomto režimu plně nahrazen přisvícením diodou (viz. doprovodné snímky).

Přisvícení Přisvícení

LCD displej

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,7" a tvoří jej 230 000 bodů. LCD Hyper Crystal III zajišťuje výborný náhled i při pohledu pod téměř přímým úhlem – až 178°.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    19.03.2009 09:07

    Ahoj, ty vodní fotky jsou fajn. To rozlišení mě připadá že buď to sklo už fakt na to nemá, a nebo, to co si myslím že v poslední době vidím u více kompaktů, že čip je s rozlišením menším, řekněme 6-8MPix a snímek je zvětšen a dopočítáván..

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    19.03.2009 14:07

    Těch buněk tam víc bezesporu bude. Bohužel je tam "musí" cpát kvůli zmasírovaným hlavám - "víc pixelů=vyšší kvalita". Denně to kolem sebe u mládeže slyším. Ovšem velikost a vlastnosti buněk prostě podléhají fyzikálním zákonům. Kdyby FF měly stejnou hustotu buněk, bude to...190Mpx (hrubý odhad). Co dodat? Ale pod vodou to bylo s Olym opravdu skvělý.

  • vaskez
    vaskez
    19.03.2009 14:08

    Zopakuji svůj dotaz z minulého testu a to jestli chystáte test Canonu PowerShot SX1 IS nebo SX 10 IS? Pokud ano, tak kdy? Děkuji.

  • Makey
    Makey
    01.05.2009 18:25

    Dobrý den.
    Podělím se o svou zkušenost s tímto přístrojem.
    Fotím "cvakám" asi 20 let. Vystřídal jsem několik zrcadlovek a před odjezdem na dovolenou jsem podlehl kouzlu tohoto přístroje. Přišel mi den před odletem na dovolenou. Velice jsem se těšil na podvodní cvakání, ale ouha! Při prvním použití v hloubce 2-3m!!!a po čase asi 40min šnorchlování tento zázrak absolutně odešel! Nateklo do něj tak, že totálně odešel. Jsem zvědavý, jak dopadnu při reklamaci. Určitě na mne budou zkoušet fintu, že jsem překročil hloubku, dobu použití ve vodě, že byla voda moc mokrá, slaná a pod...
    Jsem absolutně zklamaný a každému radím ruce pryč od tohoto šmejdu. Co jiného lze totiž říci o výrobku, který vás zklame v situaci pro kterou si ho výhradně pořídíte?
    Pro případné zájemce uvádím kontakt:
    makey/zavináč/volny/tečka/cz
    PS: Také mne mrzelo, že jsem se nikde v recenzi nedočetl(že bych to přehlédl?)o omezení na dobu použitelnosti pod vodou max 1hodinu, jak je psáno v návodu výrobce.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram