Olympus mju TOUGH-8000

Další z řady odolných fotoaparátů značky Olympus nám prošel redakcí. Co kromě možnosti potápění až do 10m nabízí Olympus mju TOUGH-8000? Přečtěte si následující uživatelský test.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Kompletní specifikaci najdete na stránkách výrobce. Zdůrazním to, že lze zobrazit okolní tlak a hloubku vody. Zajímavá je také možnost použití přisvětlení diodou místo běžné baterky (max. 30s). Při videu lze použít režim „Precapture“, který ukládá do paměti snímky ještě před stiskem spouště. Režim Beauty po expozici (případně z menu prohlížení) „předělá“ snímek s lidmi tak, že přidá do očí jiskru a vylepší pleť. Dostáváte tak další možnost si se svými fotografiemi „pohrát“. Velmi povedený a dobře fungující je režim i-Auto, který sám vybere režim snímání (makro, krajina, portrét,…). To, že je aparát určen především pod vodu je podpořeno i čtyřmi podvodními snímacími režimy včetně podvodního makra a třemi režimy snímání videa.

.

Použití blesku a přepínání na makro lze ovládat klepáním na stranu těla přístroje. Pravdou je, že to funguje a třeba při přepínání pod vodou se to může hodit, pokud nebudeme z nějakého důvodu chtít mačkat tlačítka.

Video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu AVI o rozlišení VGA či QVGA a lze zvolit jak frekvenci (30×15fps), tak použití zvuku. Délka záznamu je maximálně 2GB (pozor, závisí na typu karty – pro typeM a standard xD-icture jen 10s v nevyšší kvalitě). Lze použít pouze digitální zoom.

Prohlížení snímků

Prohlížet snímky lze po stisku talčítka Play a to i při vypnutém aparátu. Snímky lze otáčet, vkládat do alba, redukovat červené oči, převést snímek na černobílou verzi či sepii (přímo fotit takto nelze), případně jej zmenšit. Vytvoření takových snímků je tedy možné pouze dodatečně. Upravené snímky se uloží jako kopie. Zajímavá je funkce „Změna stín“, která funguje podobně jako funkce digitální blesk – projasní stíny.

Postřehy z praxe

Při snímání v exteriéru mě zrazilo relativně malé množství detailů snímků vzhledem k počtu bodů senzoru. Reálně odpovídá jiným 7Mpx fotoaparátům. Režim detekce tváře, kterým aparát samozřejmě disponuje, funguje dobře. Za zajímavou považuji funkci Panorama. Jsou dokonce dvě možnosti nastavení – v prvním určujete vy, co je dalším snímkem a nakonec „necháte“ udělat fotoaparát výsledné panorama. V druhé variantě si „odfotí“ fotoaparát snímky sám. V první verzi dopadaly snímky lépe. Mezi snímky najdete obě verze. Právě kvůli zásadním rozdílům ve „slepení“ jde o snímek blízkého okolí, nikoliv o krajinu.

Pod vodou

Výsledky z exteriéru dokonale nahradí výsledky z pod vodní hladiny. V tomto směru nelze aparátu nic vytknout. Za cenu cca 10500,– běžný kompakt včetně pouzdra do hloubky 10m seženete těžko a navíc, jak vím ze zkušenosti, focení s pouzdrem není rozhodně tak jednoduché jako bez něj. Především komfort ovládání totiž pouzdrům chybí. Ostření pod vodu není problém. Množství nepoužitelných fotek při focení stylem – stisknout spoušť a ať to něco vyfotí – přináší až překvapivě málo špatných a nepoužitelných snímků. Faktem je, že jsem se musel omezit na bazén, vlastní potomky, pár propriet a maximální hloubku 3,8m (to už bez dětí).

Na plně nabitou baterii 740 mAh jsem nafotil přes 150 snímků prakticky s cca 30% použitím blesku (pod vodou) a baterie stále nebyla u konce „s dechem“. Na závěr dodám, že aparát prochlazený na cca –10°C snad kromě mírného zpomalení reakce LCD fungoval naprosto bez chyb.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel Omes
    Karel Omes
    19.03.2009 09:07

    Ahoj, ty vodní fotky jsou fajn. To rozlišení mě připadá že buď to sklo už fakt na to nemá, a nebo, to co si myslím že v poslední době vidím u více kompaktů, že čip je s rozlišením menším, řekněme 6-8MPix a snímek je zvětšen a dopočítáván..

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    19.03.2009 14:07

    Těch buněk tam víc bezesporu bude. Bohužel je tam "musí" cpát kvůli zmasírovaným hlavám - "víc pixelů=vyšší kvalita". Denně to kolem sebe u mládeže slyším. Ovšem velikost a vlastnosti buněk prostě podléhají fyzikálním zákonům. Kdyby FF měly stejnou hustotu buněk, bude to...190Mpx (hrubý odhad). Co dodat? Ale pod vodou to bylo s Olym opravdu skvělý.

  • vaskez
    vaskez
    19.03.2009 14:08

    Zopakuji svůj dotaz z minulého testu a to jestli chystáte test Canonu PowerShot SX1 IS nebo SX 10 IS? Pokud ano, tak kdy? Děkuji.

  • Makey
    Makey
    01.05.2009 18:25

    Dobrý den.
    Podělím se o svou zkušenost s tímto přístrojem.
    Fotím "cvakám" asi 20 let. Vystřídal jsem několik zrcadlovek a před odjezdem na dovolenou jsem podlehl kouzlu tohoto přístroje. Přišel mi den před odletem na dovolenou. Velice jsem se těšil na podvodní cvakání, ale ouha! Při prvním použití v hloubce 2-3m!!!a po čase asi 40min šnorchlování tento zázrak absolutně odešel! Nateklo do něj tak, že totálně odešel. Jsem zvědavý, jak dopadnu při reklamaci. Určitě na mne budou zkoušet fintu, že jsem překročil hloubku, dobu použití ve vodě, že byla voda moc mokrá, slaná a pod...
    Jsem absolutně zklamaný a každému radím ruce pryč od tohoto šmejdu. Co jiného lze totiž říci o výrobku, který vás zklame v situaci pro kterou si ho výhradně pořídíte?
    Pro případné zájemce uvádím kontakt:
    makey/zavináč/volny/tečka/cz
    PS: Také mne mrzelo, že jsem se nikde v recenzi nedočetl(že bych to přehlédl?)o omezení na dobu použitelnosti pod vodou max 1hodinu, jak je psáno v návodu výrobce.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram