Olympus µ TOUGH-6000

Olympus µ TOUGH-6000 je 10 Mpx kapesní fotoaparát, navržený pro milovníky vody, nebo prostě jen do nepohody. Další informace o něm získáte v následujícím uživatelském testu.

Úvod

Olympus µ TOUGH-6000 je vzhledem i funkcemi velmi podobný svému předchůdci Olympusu µ 850 SW. Jeho design je velice elegantní a je dodáván v barvě stříbrné, zlaté, modré a oranžové. Díky jeho větší odolnosti se může majitel µ TOUGH-6000 těšit i na fotografování ve velmi nepříznivých podmínkách. Cena tohoto modelu se v červenci 2009 pohybuje do 8000,–Kč.

Kromě fotoaparátu v balení nejdete:

Návod k použití, poutko a mezinárodní záruční kartu
CB-AVC3 (Video kabel)
CB-USB6 (USB kabel)
LI-50C (nabíječka pro Lithium-Ion baterie)
LI-50B (Nabíjecí lithium-iontový akumulátor)
OLYMPUS Master 2.0 (CD-ROM se softwarem: Olympus Master)
MASD-1 (pro microSD karty)

Konstrukce

Pohled na zadní část Olympus µ TOUGH-6000 shora
Dolní strana
Olympus µ TOUGH-6000 Zprava Olympus µ TOUGH-6000 Zleva

Tělo: Olympus µ TOUGH-6000 se dále drží osvědčeného designu outdorové řady Olympusů, designem se vrátil ke koncepci Olympusu µ 850SW, s pohyblivou planžetou před objektivem. Rozmístění ovládacích prvků, objektivu, displeje a blesku je zřejmé z obrázků. Celá konstrukce těla, pohyblivých částí, konektorů, displeje a objektivu je podřízena zvýšené odolnosti fotoaparátu a vzhledu. Ovládání je snadné a přesné. Olympus µ TOUGH-6000 vydrží podle výrobce i následující: Pobyt 3m pod vodní hladinou bez jakýchkoliv pouzder, pád z 1,5m na beton, zátěž až 100 kg i mráz do –10 st.C Ověřit odolnost ve všech směrech jsem si na zapůjčeném fotoaparátu netroufnul. Fotoaparát má dokonce hodiny na displeji a budík. Rozměry: 95,3×63,4×22,4 mm, hmotnost: 149g bez akumulátoru a karty.

Baterie a xD karta  Konektor A/V a USB

CCD čidlo a zpracování obrazu – Tělo Olympus µ TOUGH-6000 obsahuje snímač CCD – úhlopříčka cca 11 mm, rozlišení 10 Mpx a RGB filtr primárních barev. Snímek je možné zpracovat v režimech: Plná barva, černobíle a sepie a ve 21 scénických režimech. Mezi rafinovaně vybranými režimy pro každou situaci bych upozornil na dva režimy pro výběr obrázku z více nafocených, na režim video a hlavně na podvodní režimy, které hlídají správné barevné podání a kontrast pod vodní hladinou. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 80 do ISO 1600, nebo manuálně na hodnoty ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600. Možnosti korekce jsou standardně +/- 2 EV s krokem 1/3 EV. Obraz je ukládán na paměťové karty xD, nebo s použitím redukce MASD-1 i na micro SD karty, pouze ve formátu JPEG u statických snímků a AVI Motion JPEG u videoklipů.

Zaostřování – Systém TTL iESP auto fokus s rozeznáním kontrastu, na Makro zaostřuje od 10 cm, na Super-makro od 2 cm. S ostřením nebyly větší problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení. Pod vodní hladinou je třeba fotoaparát vhodně fixovat.

Hledáček a LCD displej – HyperCrystal III LCD displej s úhlopříčkou 6,9 cm cm (230 000 pixelů). Obraz na něm je dobře čitelný i na slunci a lze jej pozorovat i pod velkým úhlem. Jas má nastavitelný ve čtyřech úrovních.

Vestavěný blesk – pevně umístěný v těle fotoaparátu vedle objektivu. Ovládá se funkcemi AUTO, ON/OFF, REDUKCE ČERVENÝCH OČÍ, POMALÁ SYNCHRONIZACE. Jeho výkon naznačují doporučené hranice použití: 4,4 m při ekvivalentní citlivosti 800 ISO, směrné číslo 5,5 při 100 ISO. Externí blesk nelze připojit.

Objektiv – V Olympus µ TOUGH-6000 je použit objektiv Olympus, 3,6× stabilizovaný optický zoom, ohnisková vzdálenost 5 až 18,2 mm; přibližně 28 až 102 mm (35 mm ekvivalentní); světelnost f/3,5 až f/5,1 , je složen z 10-ti čoček složených do 8-mi skupin. V jeho konstrukci je použito 2 asférických členů. Navenek se objektiv nepohybuje, všechna nastavení jak zoomu, tak ostření probíhají uvnitř objektivu. Před objektivem je planparalelní krycí sklíčko s napařenou MC vrstvou proti světelným odrazům. Vše kryje pohyblivá kovová planžeta, která se po zapnutí schová do těla fotoaparátu. Ze zkušeností při šnorchlování je po vystoupení z vody dobré Olympus µ TOUGH-6000 vypnout a zapnout, planžeta alespoň částečně setře zbylé kapky z povrchu krycího sklíčka. Před čištěním je dobré fotoaparát opláchnout v proudu čisté, studené vody, aby se vyplavily mechanické nečistoty a nedošlo při samotném čištění k poškrábání objektivu.

Snímací funkce

Náběh funkcí fotoaparátu po zapnutí je na tuto kategorii docela rychlý. Pro náhodnou práci je vždy možné zvolit režim AUTO, pro jasný záměr fotografa pak režimy „P“ program, režim Guide s nápovědou a automatickým nastavením. Dále máme možnost volby z 24 režimů: Portrét, Krajina, Krajina s portrétem, Noční scéna, Noční scéna s portrétem, Sport, Interiér, Svíčka, Autoportrét, Denní portrét, Západ slunce, Ohňostroj, Muzeum, Kuchyně, Za sklem, Dokumenty, Aukce, Vyfoť a vyber 1, Vyfoť a vyber 2, Pláž a sníh, Pre-Capture Video, Podvodní fotografie, Podvodní široký 1, Podvodní široký 2 a Podvodní makro. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol a omezeně je lze dále vylepšit vlastním nastavením. Dále je možné využít projasnění stínů (softwarový blesk) a funkci face detection pro rozpoznání až 16-ti lidských tváří a následnou optimalizaci nastavení fotoaparátu. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované.

Expozici nám dovolí Olympus µ TOUGH-6000 nastavit v krocích od 1/4 sec.-1/1000 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/3EV. V Nočním režimu až 4 sec. To by mělo stačit na většinu situací. Samospoušť má prodlevu 12 sec. Při nepříznivých podmínkách nabízí Olympus µ TOUGH-6000 duální stabilizaci obrazu.

Za zmínku stojí také poměrně kvalitní video s obrazovou stabilizací, velikosti 640×480 s 30-ti snímky za sec. a velikosti 320×240 s 15-ti snímky za sec.

Ke snímkům jdou nahrávat 4 sec. hlasové poznámky.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme otočením kruhového voliče na symbol přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Fotoaparát nabízí zpracování obrazu přímo v těle.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu. Video je možno indexovat, přetáčet a promítat po snímcích.

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá Olympus µ TOUGH-6000 první snímek do 3,5 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový do 1,1 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčknutou spouští) je zpoždění minimální, tedy do 0,1sec. Při sérii snímků je mezi snímky prodleva 1,7 sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,5sec. Výdrž baterie je při smíšeném provozu s bleskem a bez 60 – 120 snímků. Raději si pořiďte záložní.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram