Olympus µ TOUGH-6000

Olympus µ TOUGH-6000 je 10 Mpx kapesní fotoaparát, navržený pro milovníky vody, nebo prostě jen do nepohody. Další informace o něm získáte v následujícím uživatelském testu.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je, vzhledem ke kategorii fotoaparátu, velice dobrá. V případě Olympus µ TOUGH-6000 se domnívám, že rozlišení 10 Mpx je na hranici možností optiky. Optika má poněkud měkčí podání. Geometrie obrazu je bez výkyvů na obou koncích ohniska zoomu, také barevné podání je příjemné. Aberace je v celém rozsahu objektivu malá, ale patrná, na vyvážení bílé se můžeme ve většině situací spolehnout. Nastavení citlivosti senzoru nemá do 400 ISO na obraz velký vliv. 800 ISO je použitelné, 1600 ISO jen omezeně. Makro je již od 2 cm. Pro obraz pod vodou je důležité široké ohnisko a to tento Olympus má.

Příslušenství

K Olympus µ TOUGH-6000 lze dokoupit kromě obvyklého sortimentu xD karet, akumulátoru LI-50B a nabíječky LI-50C také pouzdro pro vodní sporty, plovoucí řemínek reflexní barvy a pro ty, co přejdou ze šnorchlování na přístrojové potápění, také podvodní pouzdro rozšiřující oblast použití až do 40-ti metrů pod hladinu.

testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako vždy nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, testováním práce Olympus µ TOUGH-6000 s bleskem a při makrosnímcích.

Šum při různých citlivostech Ohnisková vzdálenost: 5.00 mm Clona: 3.5 Doba expozice: 1/50 s ISO: 50 Ohnisková vzdálenost: 5.00 mm Clona: 3.5 Doba expozice: 1/2 s ISO: 400 Ohnisková vzdálenost: 6.53 mm Clona: 4.1 Doba expozice: 1/125 s ISO: 800 Ohnisková vzdálenost: 13.18 mm Clona: 4.0 Doba expozice: 1/60 s ISO: 50

závěr

Fotoaparát Olympus µ TOUGH-6000 splňuje požadavky, kladené na kapesní fotografický zápisník, vhodný do většinu nepříznivých prostředí. Stejně,jako µ 850 SW je i µ TOUGH-6000 vhodný pod vodu při šnorchlování, kdy lze využít i jeho vestavěného blesku. Také optika se širším záběrem rozšiřuje možnosti podvodního fotografování. O fotoaparát se není třeba stále obávat. Nevadí mu déšť, mlha, bahno, ani méně opatrné zacházení.

Klady Zápory
Odolnost, vodotěsnost Měkké podání
Přehledné ovládání
Skladnost

Děkuji firmě Olympus za zapůjčení aparátu k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram