Sony RX10 Mark IV - první zkušenosti

Sony RX10 IV je přístroj typu ultrazoom (24-600mm) s netypicky velkým 1" senzorem (crop 2.7x). V tomto se však neliší od již prodávaného Mark III. Ten rozdíl je jinde - zejména dostal ďábelsky rychlý PDAF autofokus na podobné bázi, jako má vlajková loď A9. To umožňuje nový čip s architekturou "stacked CMOS" s údajně 20x rychlejším odečtem dat než klasický senzor. Díky němu tu najdeme i 24 sn./s snímání v plném rozlišení (s AF!), kvalitní 4K video či elektronickou závěrku až do 1/32000s bez zkreslení. S přístrojem jsme fotografovali na workshopu Sony v Kappadokii - naše postřehy a ukázkové snímky najdete v článku!

Řada fotoaparátů Sony CyberShot RX10 představila světu nové pojetí digitálního fotoaparátu. Do té doby si nikdo nespojoval klasické ultrazoomy s vysokou obrazovou kvalitou, velkým senzorem a profesionálním ovládáním i výbavou. Spíše naopak. Takzvané „bridge fotoaparáty“ byly zacíleny hlavně na amatéra, který chce vše v jednom. Sony vcelku správně usoudilo, že „vše v jednom“ by mohl chtít i pokročilý či dokonce pracující fotograf/kame­raman, ale běžné široko-rozsahové kompakty mu nenabídnou dostatečnou kvalitu obrazu, videa, funkce ani ovládání.

RX10 jsou momentálně 4 a všechny stále koupíte. Nová desítka bude samozřejmě nejdražší. Zkusíme se zamyslet, jestli to je dobrá investice a pro koho je takový fotoaparát vlastně vhodný.

Všechny tyto přístroje se vyznačují kombinací sta­bilizovaného širokorozsahového zoomu s dobrou světelností a velkého 1" senzoru (13.2 × 8.8mm).

Předchůdce RX10 Mark III jsme testovali zde. Pokud se vám budou některé pasáže textu zdát podobné, je to pro to, že vnější design a forma fotoaparátu se nezměnily. Změny jsou skutečně pod kapotou a čím nenápadnější jsou na první pohled, tím větší rozdíl přináší v reálu.

(Aktualita o RX10 Mark IV zde)

Stejně jako Mark III disponuje Mark IV objektivem o ekvivalentním rozsahu ohnisek  24–600mm (ekv.) a světelnosti F2.4–4. To je 25× zoom! Objektiv nese značku Zeiss a ostrostí skutečně nedělá modrému logu ostudu.

Design, konstrukce, zpracování

Velikostí přístroj odpovídá cca APS-C zrcadlovce se základním objektivem (tedy než se vysune). Podobně tak váhou (1095g) i tvarem (rozměry 133×94×14­5mm).

Díky velkému gripu se aparát dobře drží, stavový displej na horní straně (jako ho známe z pokročilých zrcadlovek) nabídne rychlý přehled o nastavení expozice a dva rollery silně vylepšují nastavování parametrů. Při podobném rozsahu ohnisek je  důležitý hledáček – zapřením přístroje o tvář se zlepšuje stabilita. Ten je typu OLED EVF s rozlišením 2 359 29­6 bodů (1024×768px). Zvětšení je ekvivalent 0,7×, pokrytí 100%.

Ovládání je typické Sony. Kdo jste ze zrcadlovek Canon nebo Nikon zvyklí na označené tlačítko pro každou funkci, zde tomu tak není. Některá tlačítka mají funkci přiřazenou (blesk, vstup do menu, AE-L, spoušť videa, zobrazení informací), ale jinak je vše řešeno uživatelským programováním. Najdete tu tak hned tři programovatelná tlačítka (C1, C2, C3), tři neoznačené klávesy směrového kříže, středové tlačítko a roller pro palec. Co si kam nastavíte je na vás. Od výrobce to nějak nastavené máte, ale radím zpřeházet si to po svém.

Takový přístup má jasnou výhodu v možnosti si vše personalizovat, na druhou stranu je to náročnější na zapamatování. 

Kolem spouště najdete páčku zapínání (z přední strany) a páčku zoomu (ze zadní strany). Dvě jsou až moc, ale jde si zvyknout.

Zoomovat ovšem můžete i prstencem na objektivu. Není bohužel stále mechanický, zoomuje se „po drátě“. Již jsme zmínili prstenec clony. ten umí přepínat mezi „klikacím“ režimem a plynulým režimem. To první je lepší pro nastavování parametrů (kliká po třetinách EV), to druhé lepší při videu (není slyšet na záznamu). Kromě prstence clony a zoomu je tu i ostřící kroužek, opět elektronický. Objektiv je vybaven i tlačítkem pro zámek AF.

Zajímavostí je podpora mechanické kabelové spouště (tlačítko spouště má otvor se závitem).

Co se týče konstrukce a zpracování, nemám snad žádnou výtku. Celý fotoaparát je utěsněný proti vlivům počasí (déšť, prach…) a kombinace kovu a kvalitního plastu jistě nikoho neurazí.

Designově se přístroj snaží evokovat zrcadlovku, včetně kapličky hledáčku, prstence zoomu, clony i ostření na objektivu a monochromatického displeje na horní straně. Snaží se u toho zároveň vypadat elegantně i profesionálně, sázeje na kombinaci křivek a ostrých hran, stejně jako předchozí modely.

LCD displej má úhlopříčku 3" a je výklopné. Rozlišení je 1 228 800 bodů (subpixelů), což dělá rozlišení 854×480px. Je dotykový.

Co je nového?

  • Stacked CMOS BSI senzor, 20× rychlejší odečet dat
  • PDAF ostření (detekce fázového posunu, viz zde), za ideálních podmínek jen 0.03s na zaostření
  • 315 ostřících bodů s 65% pokrytím
  • 24fps snímání v libovolném formátu s AF/AE
  • Hluboký buffer – až 249 JPEG, 112 RAW
  • Snížené zkreslení při elektronické závěrce (až 1/32000s)
  • Více možností nastavení videa (Proxy data recording, S-Log 3…)
  • Delší slow-motion klipy
  • Dotykový displej, slouží i jako touchpad při používání hledáčku
  • Nové přehlednější menu
  • Poloha pro „AF-A“ na přepínači režimů ostření
  • Přesnější Focus Peaking
  • Bluetooth
  • Vyšší cena (2000 EUR)

Rychlý odečet dat a výkonný procesor znamená AF až za 0.03s (údaj Sony založený na CIPA standardu měření, na širokém ohnisku při dostatku světla)

Jak vidíte, není toho málo, ale téměř vše je pod kapotou. Zvenku byste si oba fotoaparáty popletli, liší se jen v nápise a jednom ovladači (AF). Hlavní novinky se vážou k novému Stacked CMOS senzoru (podobně, jako je tomu u modelu Alpha A9 nebo RX100 V).

Funkčnost a hlavně praktická použitelnost přístroje však doznala viditelného kroku vpřed, což by mělo být to, co potenciálního uživatele zajímá především.

Všechna tahle hi-tech paráda má však jeden vcelku předvídatelný důsledek – Mark IV je ještě dražší, než byl v době příchodu na trh Mark III. 2000 EUR za ultrazoom je pro mnoho čtenářů jistě poměrně šílená představa…

Pro koho je?

Stěžejní otázka s překvapivě jednoduchou odpovědí. Pro každého, kdo potřebuje multifunkční přístroj – zejména ideální „druhý fotoaparát“ k profesionální foto/video výbavě – a má 2000 EUR.

Druhou velkou skupinou mohou být spíše amatérští fotografové, kteří netouží po vyměňování objektivů, ale přesto nechtějí slevit z vysokých standardů (kvalita obrazu, RAW, rychlost, utěsnění…) a mají 2000 EUR.

Říkal jsem, že je to jednoduché :-)

Můj osobní pohled je takový, že bych CyberShot RX10 IV využil jako ideální cestovní fotoaparát a doplněk k DSLR, ale 2000 EUR bokem nemám. Prostě patřím do té kategorie, která by takový přístroj využila, dokonce chtěla, ale cena je odradí. Přesto si nemyslím, že je přemrštěná. Zejména s přihlédnutím k faktu, že předchozí varianty RX10 Sony z trhu nestáhla a lze je tak stále koupit nové. Uživatelé jako já mají stále možnost spokojit se s levnějšími modely I-III. V následující kapitole si zkusíme říci, proč se s nimi případně nespokojit.

V praxi

Nejcitelnější změnou je prostě a jednoduše autofokus.

1 – body PDAF
2– body CDAF

Ultrazoomy a jejich detekce kontrastu v kombinaci s málo světelným objektivem nejsou obvykle vhodnými nástroji na fotografování čehokoliv v pohybu. Opak je však pravdou pro RX10 IV. Světelnost F2.4–4 a PDAF ostření s rychlými aktualizacemi dat (díky architektuře čipu) znamenají téměř okamžité zaostření a dokonce solidní sledování objektu.

1 – viditelné body
2 – skutečně aktivní AF body

Pokud máte k dispozici dostatek světla, AF systém vás bude poslouchat minimálně stejně dobře, jako u pokročilé zrcadlovky. A to je u ultrazoomu co říct!

Háček? Ono „dobré světlo“, které si fotografové nepřejí jen tak pro nic za nic.

V případě, že intenzita světla klesne pod určitou úroveň, RX10 IV přepíná z rychlého PDAF na pomalejší klasický CDAF a ten se v přítmí ne vždy má čeho chytit. Problém se zesiluje s rostoucím zoomem, kdy klesá hloubka ostrosti a zhoršuje se světelnost. Na opravdu dlouhá ohniska třeba v interiéru či pozdě večer/nad ránem moc spolehnutí není. Ne, že by přístroj nezaostřil; jen mu to bude trvat.

Ale to by platilo i pro zrcadlovku/bez­zrcadlovku s dlouhým telezoomem (zoomy s ohniskem ekv. 600mm mají světelnost obvykle ještě horší, než zde F4).

V tomto směru bych tedy RX10 IV přirovnal k pokročilé zrcadlovce se zoom objektivy. S tím rozdílem, že na RX10 vám jeden poměrně kompaktní objektiv pokryje to, na co byste u zrcadlovky potřebovali zoomy tři. A navíc s Zeissovou kvalitou.

Platíte za to „daň“ v podobně menšího senzoru (2.7× crop), ale ten díky BSI konstrukci a výkonnému procesoru dokáže podat dostatečné výsledky i při poměrně vysokých citlivostech. Viz dále.

ISO a šum

Níže vidíte srovnání šumu na všech citlivostech. Vlevo JPEG (odšumování „Low“) a vpravo RAW v RawTherepee 5.3 pouze s mírnou redukcí barevného šumu:

Sony RX10 Mark IV noise comparison

Fotoaparát podává bezproblémové výsledky do ISO 800, dobře použitelné na 1600 a s péčí z RAW se dají použít i výše. Za vyloženě nedobrou považuji citlivost ISO 12800.

RawTherapee bylo použito z důvodu, že v době psaní článku nebyla ještě podpora ze strany komerčních konvertorů. Mám za to, že některé programy (jmenovitě třeba DxO Optics Pro) by se se šumem popraly lépe.

Ostrost, kresba

Objektiv zůstal totožný, jako u předchozí generace. Pro podrobnější zhodnocení tedy můžete shlédnout patřičnou část testu modelu Mark III. Stále platí, že korekce jsou z velké části softwarové, ale velmi dobře odvedené (Zapnuté/vypnuté korekce z RAW):

Celý snímek v JPEG (klik a pak ještě jeden pro plné rozlišení):

DSC-RX10M4, , F5.0, ISO 100, 1/320 s, komp. exp. 0, Blesk: Ne, JPEG

Hlavní vlastností je však velmi praktický rozsah zoomu (25×), za který fotoaparátu odpustíte mírně zhoršenou kresbu v rozích a podobné drobné prohřešky. Vyzkoušet jsme si ho mohli na „balonovém testu“ v rámci workshopu Sony (plné rozlišení):

DSC-RX10M4, , F4.0, ISO 160, 1/30 s, komp. exp. -0.30, Blesk: Ne, JPEG DSC-RX10M4, , F4.0, ISO 2500, 1/250 s, komp. exp. -0.30, Blesk: Ne, JPEG

(nejde o jeden a ten samý záběr, spíše typy záběrů, které rozsah umožní)

Video

Cybershot RX10 Mk. IV by rád zaujal i jako pokročilá videokamera. Buď hlavní kamera pro nadšené amatéry, nebo doplňková pro profesionální filmaře. Díky solidnímu 1" senzoru, 4K rozlišení (přesamplovaného z plné plochy senzoru), ideálnímu rozsahu ohnisek, možnosti práce s hloubkou ostrosti, plynulému AF, podpoře příslušenství a množství funkcí to nebude špatná volba.

V první řadě videozáznam profituje z „Hybrid AF“ technologie, která umožňuje přeostřovat bez cukání tam a zpět.

Díky rozlišení 4K (navíc přesamplovaného 1.7×) je záznam dostatečně detailní.

Najdeme zde mnoho funkcí, které ocení pokročilí tvůrci videa, jako je plochý profil (S-Log 3), pomůcky jako Zebra, Focus Peaking, podpora rychlého workflow díky vychytávkám jako Proxy Data Recording atd.

Připojit můžete samozřejmě mikrofon a sluchátka.

Nechybí možnost nahrávání do externího zařízení přes HDMI (podvzorkování 4:2:2).

Ukázkové video:

Framegrab:

Závěr

Na úplné zhodnocení si počkáme na delší testování, ale již nyní mohu napsat, že platí to, co jsem psal už o předchůdci (který se ale bude nadále prodávat) RX10 III.

Tedy ultimativní „all in one“ přístroj, jemuž se nyní podařilo napravit mnoho drobností, které jsem vytýkal předchozímu modelu: dotykový displej, přehlednější menu, rychlé sériové snímání s AF, hluboký buffer, rychlejší ostření.

Několik výtek zůstává – jen jeden slot pro kartu, navíc pouze UHS-I (více o rychlejším UHS-II standardu např. zde), nemožnost listovat v menu dotykově, komprimovaný RAW (zkoumali jsme zde) či zpomalení jinak vynikajícího ostření při používání delších ohnisek za horšího světla.

Podobné a další nedostatky bychom ale mohli najít u všech alternativ – přístroj Sony CyberShot RX10 Mark IV je ve skutečnosti velmi propracovaný a výkonný přístroj, kterému chybí k ideálu jen málo.

Jediný problematický bod je tak ospravedlnit si „ultrazoom“ za takové peníze. Jsem si jist, že kdo takový přístroj opravdu potřebuje, problém s tím mít nebude.

Galerie ukázkových snímků v plném rozlišení

(Pro zobrazení expozičních informací najeďte myší nebo rozklikněte do náhledu. Možný druhý rozklik do plného rozlišení)

DSC-RX10M4, , F5.0, ISO 100, 1/250 s, komp. exp. 0, Blesk: Ne, JPEG

DSC-RX10M4, , F5.0, ISO 160, 1/250 s, komp. exp. 0, Blesk: Ne, JPEG DSC-RX10M4, , F5.0, ISO 100, 1/500 s, komp. exp. 0, Blesk: Ne, JPEG
DSC-RX10M4, , F4.0, ISO 6400, 1/80 s, komp. exp. 0, Blesk: Ne, JPEG DSC-RX10M4, , F4.0, ISO 160, 1/30 s, komp. exp. -0.30, Blesk: Ne, JPEG

DSC-RX10M4, , F3.5, ISO 2000, 1/100 s, komp. exp. 0, Blesk: Ne, JPEG

DSC-RX10M4, , F2.4, ISO 6400, 1/125 s, komp. exp. 0, Blesk: Ne, JPEG DSC-RX10M4, , F3.2, ISO 500, 1/50 s, komp. exp. -1, Blesk: Ne, JPEG

DSC-RX10M4, , F3.5, ISO 2500, 1/100 s, komp. exp. 0, Blesk: Ne, JPEG

DSC-RX10M4, , F2.4, ISO 100, 1/60 s, komp. exp. -1, Blesk: Ne, JPEG DSC-RX10M4, , F2.4, ISO 500, 1/30 s, komp. exp. -1, Blesk: Ne, JPEG
DSC-RX10M4, , F2.4, ISO 6400, 1/25 s, komp. exp. -1, Blesk: Ne, JPEG

DSC-RX10M4, , F5.0, ISO 100, 1/500 s, komp. exp. -1, Blesk: Ne, JPEG

   

Za možnost vyzkoušet si novinku v praxi děkujeme společnosti Sony!

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Etsiene Foto
    Etsiene Foto
    28.02.2018 09:12

    Asi pokud bych byl profesionál, nikdy si nekupuji tělo, u kterého nemohu změnit alespoň objektiv. Za tu cenu bych měl už další dobré tělo bez objektivu a ten profesionál nemá jen jeden. Ale nejsem profesionál. Dobrá úvaha, pokud jsem amater. Asi bych nezvažoval za tu cenu, i když parametry až na ISO jsou zajímavé.

  • E.B.E
    E.B.E
    28.02.2018 09:22
    Reaguje na Etsiene Foto 28.02.2018 09:12:

    "Asi pokud bych byl profesionál, nikdy si nekupuji tělo, u kterého nemohu..." - zobrazit celý komentář

    Pochybuju, že je to výrobek určený pro profesionály. Naopak. A cena? ...ne každej má hluboko do kapsy, a většinou těmhle jde i o to, nemuset měnit a tahat objektivy. Stejně jako iphoneX taky nebude chtít každej. Zvlášť za ty prachy. I tak si svoje "lidi" najde. Je prostě pohodlná, konzumní doba

  • Etsiene Foto
    Etsiene Foto
    28.02.2018 09:43

    Pohodlný konzumní "člověk", který nemá hluboko nebude sebou tahat kilový aparát s 600 objektivem, protože za chvilku zjistí že s jeho zkušenostmi a ne zrovna levným mobilem bude mít větší úspěch a nebude muset vůbec nic slevit ze své konzumnosti a pohodlí. Tímto samozřejmě všem kdo nemají hluboko přeji tuto úžasnou volbu. Nicméně trend prodejnosti se ubírá směrem, dvou variant. Mobilů, které za chvilku dosáhnou kvalit kompaktů a trend klasických zrcadlovek. Samozřejmě až na světlé vyjímky jejichž cena přesahuje uvedený výrobek.

  • E.B.E
    E.B.E
    28.02.2018 14:56
    Reaguje na Etsiene Foto 28.02.2018 09:43:

    "Pohodlný konzumní "člověk", který nemá hluboko nebude sebou tahat kilový..." - zobrazit celý komentář

    Trend ? ..to je něco jako móda? :-D ....Nejde o kvalitu, jen o zoom. U mobilů ho nemáš a v podobě objektivů k zrcadlovce to je o pár kilo víc :-)

  • kikiris
    kikiris
    28.02.2018 16:48

    Cokoli se "zůmem" je cestou do fotografického pekla... :-)

  • Etsiene Foto
    Etsiene Foto
    28.02.2018 18:24
    Reaguje na E.B.E 28.02.2018 14:56:

    "Trend ? ..to je něco jako móda? :-D ....Nejde o kvalitu, jen o zoom. U..." - zobrazit celý komentář

    "Nejde o kvalitu, jen o zoom." ... tak to vysvětluje vše. Co si přečíst a pochopit další parametry. Ten zoom není u tohoto přístroje až tak podstaný. 800 mm se dá pořídit od necelých 4 tis. Kč. Pokud bych zvolil tenhle kompakt, tak určitě ne jen proto že má 600 mm

  • Etsiene Foto
    Etsiene Foto
    28.02.2018 18:32
    Reaguje na E.B.E 28.02.2018 14:56:

    "Trend ? ..to je něco jako móda? :-D ....Nejde o kvalitu, jen o zoom. U..." - zobrazit celý komentář

    A ještě k vysvětlení cizího slova: "V ekonomii se hovoří o trendu na burze, o trendu měnového kurzu nebo ceny, což znamená celkovou dlouhodobější a kvantitativní změnu, očištěnou od krátkodobých fluktuací. Trend je také to, co se v této oblasti dá obvykle odhadovat a předpovídat, například na základě časových řad a klouzavého průměru." Ale možná ani tohle někteří nepochopí.

  • E.B.E
    E.B.E
    28.02.2018 20:14
    Reaguje na Etsiene Foto 28.02.2018 18:32:

    "A ještě k vysvětlení cizího slova: "V ekonomii se hovoří o trendu na burze,..." - zobrazit celý komentář

    Vím, co je trend...i když s jeho výsledkem nesouhlasím. A ano...zoom je to, co tenhle foťák prodá. 800 mm za čtyři tisíce? ...navíc kvalitní? ...úsměvný. A co si mám přečíst? Že je zkreslení šílený, šum už na ISO 100, na čtyřista skoro nepoužitelný a to ještě jak vidím jsou fotky s korekcí šumu v editoru. Nikoli původní ...asi nemáš o kvalitě představu. O fyzikálních zákonech taky nejspíš ne. https://objektivy.heureka.cz/f:2539:14835;8495:600-800;8496:738/?o=4 ...Mimochodem. Žádnej z nich nebude 24-600 !!! Světelnější z nich se dostanou přes sto tisíc..o váze ani nemluvím :-)

  • Etsiene Foto
    Etsiene Foto
    01.03.2018 08:45
    Reaguje na E.B.E 28.02.2018 20:14:

    "Vím, co je trend...i když s jeho výsledkem nesouhlasím. A ano...zoom je to,..." - zobrazit celý komentář

    Jasně že sis to pořídil a teď na to nedáš dopustit, ale když už si se prohlásil za amatéra, pro které je hlavně určen tenhle foťák, stačilo ti přeci třeba SONY CyberShot DSC-HX400V. Ten je za třetinovou cenu s optickým zoomem 50x, digitálním 100x, když tak hledáš supr mm, s max ISO 3200, také se sklem Zeissu. Vlastně jsem zapoměl, nemáš hluboko do kapsy, tak proč nebýt frajer. A když srovnáváš s klasickými objektivy, tak se zkus zamyslet, proč Zeiss vůbec tenhle objektiv nedělá v pro zrcadlovlky. Za tu cenu levného skla by mu utrhli ruce, i když by to asi projel v testech a dělal ostudu klasickým sklům které dělá. Tak mi tu o kvalitě moc nemluv. Je tam levné sklo a cena je vyhoněná rychlostí a zaostřováním o kterém se vlastně ani nezmiňuješ a je vlastně hlavní tahák proč třeba ano. Jsem rád, že tomu tak nerozumím, alespoň bych si nekoupil drahý šunt.

  • Etsiene Foto
    Etsiene Foto
    01.03.2018 08:59
    Reaguje na E.B.E 28.02.2018 20:14:

    "Vím, co je trend...i když s jeho výsledkem nesouhlasím. A ano...zoom je to,..." - zobrazit celý komentář

    Trend není to s čím jediněc souhlasí nebo ne. Tak to prostě je. Vývoj směřuje k tomu, že zůstanou:
    a) dětské hračky - kompakty
    b) mobily pro toho kdo si chce udělat selfíčko a co zvládnou to co kompakty
    c) amatéři podle toho že se tím neživí ale chtějí mít lepší snímečky
    d) abych nezapoměl na ty co nemají hluboko do kapsy
    e) ty které to živí a znám profesionály, kteří fotí mobilem ale ne kompaktem.

  • KIV
    KIV
    01.03.2018 14:50

    Zrovna jsem si dočítala tenhle článek, když ke mně přišel jeden z mých nejbližších, na papírku měl napsáno "Sony RX10 IV", se slovy - tenhle fotoaparát si chci koupit, co na to říkáš? To je načasování, což?
    A jo, už je v poště... Takže si ho občas budu moct půjčit, když budu hodná... :-)
    Jo, mimochodem, "RX10 I" je již pár let můj nerozlučný přítel v kabel(c)e, takže jak bych mohla verzi IV nedoporučit? :-)
    Za ten článek dík.

  • Jiří Fišer
    Jiří Fišer
    01.03.2018 18:16
    Reaguje na Etsiene Foto 28.02.2018 18:32:

    "A ještě k vysvětlení cizího slova: "V ekonomii se hovoří o trendu na burze,..." - zobrazit celý komentář

    Cena přístroje je vysoká, ale jeho objektiv si neobjektivní kritiku nezaslouží, doporučoval bych si jej vyzkoušet. Já jsem tu možnost měl a výstupy jsem byl hodně překvapený. Normálně použivám Canony 1DX Mk II a 5D Mk IV povětšinou s pevnými skly, takže o kvalitě kresby něco vím. Jako jediné tělo bych Sony RX10 Mark IV fakt nechtěl, ale ten objektiv si podle mého zaslouží pochvalu a ne hanění naslepo bez vlastní zkušenosti. Zoom je vždycky kompromis, ale v tomto případě hodně povedený.

  • E.B.E
    E.B.E
    01.03.2018 19:04
    Reaguje na Etsiene Foto 01.03.2018 08:45:

    "Jasně že sis to pořídil a teď na to nedáš dopustit, ale když už si se..." - zobrazit celý komentář

    Ani se to po tobě nesnažím číst. Jednak proto, že čeština je u tebe cizí jazyk a hlavně proto, že mluvíš úplně o jiných věcech, než já :-(

  • E.B.E
    E.B.E
    01.03.2018 19:06

    Mimochodem: Tenhle stroj nemám a ani nechci

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    01.03.2018 19:32
    Reaguje na Etsiene Foto 01.03.2018 08:45:

    "Jasně že sis to pořídil a teď na to nedáš dopustit, ale když už si se..." - zobrazit celý komentář

    "zkus zamyslet, proč Zeiss vůbec tenhle objektiv nedělá v pro zrcadlovlky"
    ...jednoduchá odpověď: Je pro 1" senzor a ten v zradlovkách není. Pokud by se měl design upravit pro větší senzor, byl by objektiv výrazně větší, těžší, dražší a nejspíš méně světelný. Ne, že by to nešlo, ale nepraktický a drahý objektiv by se moc dobře neprodával.
    Nehledě na to, že ten objektiv hodně spoléhá na SW korekce, byť ještě celkem "rozumně". To je na zrcadlovkách nešťastné, protože v optickém hledáčku je zkreslení vidět.

  • Etsiene Foto
    Etsiene Foto
    02.03.2018 08:56
    Reaguje na E.B.E 01.03.2018 19:04:

    "Ani se to po tobě nesnažím číst. Jednak proto, že čeština je u tebe cizí..." - zobrazit celý komentář

    Je vcelku běžné, že když dochází argument přijdou urážky. Je to vypovídající o tom kdo píše, než o tom komu je to mířeno. Vcelku rád si přečtu názor od kohokoliv, i od tebe. Jediný relevantní byl, že je to pro amatéry co nemají hluboko do kapsy. Ultrazoom jsem si koupil někdy v r.2003 a v té době byly digitální zrcadlovky mimo moje možnosti. Mělo to asi 30 až 400 mm s makrem od 3 cm a první co jsem zjistil, že tenhle kabelkový krasavec neudržím na max ohnisko a vláčet sebou stativ, co kdyby, bylo opravdu na palici. Ta rychlost zaostřováním a zoomováním přes motor? Na dnešek otřesná. Výhodou byl průhledový hledáček, což už se tolik nedělá a je to zas spíš luxus a musí se připlatit. Stejná nostalgie jako scanovat negativy 6x6 z Flexaretky co jsem si dělal před 45 roky, protože bych se k tomu už nemohl vrátit. Ale co musím uznat u ultrazoomu, že jsem nemusech chodit na čištění čipu. Znám člověka co si to bude pořizovat prý na ptáky tak jsem zvědav jestli je někdy někde uvidím. Nakonec se hodně povídá o technice, ale jen málo lidí to pak někde něco ukazuje. Pošli mi odkaz kde máš fotky a uznám, že to co si psal má něco. Omlouvám se za kritiku skla, bylo mi to vysvětleno jasným argumentem a beru to. (omlouvám se za to že to neprošlo jazykovou korekcí, snad to bude pochopitelné)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (21)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram