Recenze: Nikon 105mm f/1.4E

Poslední dobou chrlí různé společnosti jeden portrétní objektiv za druhým. Může se zdát, že Nikon celkem zaostává, jelikož nedávno představil jediný – Nikon 105mm f/1.4E. A právě ten podrobně otestujeme v tomto článku.

Testy optického výkonu

Test jsem provedl na Nikonu D610 za použití stativu, předsklopení zrcátka a dálkového ovládání. Výřezy označené jako „Střed“ pocházejí ze středu snímku (± pár procent pro zachycení scenérie pro lepší vyhodnocení), ty označené jako „Kraj“ nepochází z úplného rohu, ale z dolního okraje a ještě byly posunuty mimo střed dané hrany. Je to z praktického důvodu – úplný roh tvoří jen pár procent z plochy snímače, kdežto tato část vypovídá o větší ploše.


střed

okraj

Pokud se podíváme na střed snímku, kresba je výborná už od plně otevřené clony. Nejsou zde vidět ani žádné aberace. Dobře je na tom i kontrast. 

Na kraji snímků je jasně zřetelná vinětace při plně otevřené cloně. Na f/2 už je jen drobná, při f/2.8 neexistuje. Při přiblížení přes 100 % je možno zahlédnout i chromatickou aberaci, ta je však tak minimální, že ani na normálních fotkách při vyvolávání z RAWu si nemusíte odstraňovat. Opticky je dobré přiclonit na f/2, ale i f/1.4 je velmi dobrá.

Celkově se jedná o opravdu povedený objektiv, co se ostrosti a kontrastu týká. Tyto parametry jsou výborné už od plně otevřené clony.

Vinětace

Ještě zde máme lepší ukázku, jak je na tom ztmavení rohů snímku. Při otevřené cloně je vinětace opravdu jasná, po přiclonění na f/2.8 není skoro vidět a na f/5.6 mizí zcela. U portrétních objektivů nemusí být vinětace vysloveně špatná, protože směřuje více pozornosti na střed, kde je i fotografovaný objekt. Případně se dá jednoduše odstranit v počítači nebo přímo ve foťáku.

Zkreslení

Zkreslení se u tohoto objektivu téměř rovná nule. V podstatě na 99 procentech fotografií nebudete vědět, jestli jsou drobné nerovné linie způsobeny vadou objektivu nebo jsou zkrátka nerovné.

Makro

Objektiv má celkem špatnou minimální zaostřovací vzdálenost – jeden metr. Proto se nemůžeme divit, že poměr zvětšení je jen 0,13×. Na dobré makro fotky to tedy nevypadá.

Noční scéna a odlesky

Dobré hodnoty clony jsou jako stvořené pro noční scenérie, umožňují rozumné časy a dobře mažou pozadí. Jen je malý problém fotit takto z ruky, protože se pohnete o pár centimetrů a objekt je špatně zaostřený. Pokud se ale vše povede, fotka bude skvělá. S odlesky v protisvětle jsem se za celou dobu testování nesetkal.

Bokeh

To je další parádní kategorie testovaného objektivu. Rozmazané pozadí tvoří hezká kolečka, která jsou plná, mají dobrý okraj a žádné cibulové kroužky. 

Optická stabilizace obrazu

Objektiv ji nemá. Otázka zní, zdali ji potřebuje. Při focení ve dne jistě ne, protože časy budou spíše atakovat nejkratší čas zrcadlovky – 1/4000 a 1/8000 sekundy. Drobný problém nastává v noci, ale to budete mít spíše problém zaostřit než nesnáze s roz­třepanou rukou. Stačí nastavit mírně vyšší ISO a je hotovo.

Ostření

I přes malou hloubku ostrosti je ostření rychlé a přesné. Problémem zůstává jen to, aby fotograf dobře umístil zaměřovací bod autofokusu. Protože je nadmíru důležité, jestli zabere kousek nosu nebo jen oči. V důsledku se může stát, že pro jistotu bude fotograf ostřit ručně. Hlavně v několika prekérních sceneriích, jako je model mezi větvemi stromů a podobně. 

Co se hlučnosti týče, můžete to posoudit sami z přiloženého videa. V podstatě to neuslyšíte, také se zaměřte na hloubku ostrosti. Jen v rychlosti není video reprezentativní, protože jsem ho natáčel přes živý náhled. 

Závěr

Celkově se jedná o opravdu povedený objektiv – vesměs po všech stránkách. Snad jeho největším problémem je konkurence. Sigma 85mm f/1.4 ART a 135mm f/1.8 ART jsou opravdu vážní soupeři, kteří jsou hlavně o polovinu, respektive o méně než polovinu levnější. Opticky jsou přitom srovnatelní. 

Přesto má tento objektiv jisté kouzlo, které se nedá vyjádřit slovy a za 60 tisíc korun stojí. Když jsem Nikon 105mm f/1.4 viděl poprvé, pochyboval jsem, že by si svou cenu obhájil. Po dvou týdnech testování si tím ale jsem jistý. 

Dále jsme pro vás připravili ne­technický test Nikonu 105mm f/1.4E.

Přečtěte si i náš přehledný článek o nejlepších portrétních objektivech, které jsou právě na trhu. Naleznete v něm zajímavé tipy a možnosti výběru, o kterých jste ani nemuseli uvažovat. Můžete se podívat i na další recenze portrétních objektivů.

Za zapůjčení Nikkoru 105mm f/1.4E děkujeme společnosti Nikon.

Nikon 105mm f/1,4 AF-S E ED lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Sigma 135mm f/1,8 DG HSM ART Nikon lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>
Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art Nikon lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram