Test Minolta Dynax 5

V posledním testu jsme se věnovali jednooké zrcadlovce, dnes tomu nebude jinak. Redakčním testem tentokrát prošla Minolta. Možná již tušíte, že se jedná o nový model Dynax 5. Prostřednictvím bohaté obrazové přílohy s námi navštivte hrad Křivoklát a přečtěte si řadu zajímavých informací, které jsme o testovaném přístroji zjistili.

Minolta Dynax 5

Minolta Dynax 5

Výroba nové zrcadlovky Dynax 5 byla započata teprve v létě roku 2001. Dynax 5 na první pohled vypadá téměř stejně jako ostatní jednooké zrcadlovky její třídy, ale funkce a systém ovládání se v mnohém liší. Můžeme se jen domnívat, jaký bude mít úspěch. Ve Spojených státech se prodává pod modelovým označením Maxxum 5. V Čechách se prodává se setovým objektivem Minolta 28–80 mm za cenu 17 990,– Kč. Dovolíme si říci, že patří mezi ty přístroje, které budou jistě plně vyhovovat amatérským fotografům, kteří hledají jednoduché ovládání podobné kompaktním přístrojům, a zároveň pokročilejším fotografům, kteří ocení řadu nových i neobvyklých funkcí určených pro kreativní fotografování.

konstrukce

Dynax 5, 28-80 mm

V katalozích Minolty se dozvíte, že Dynax 5 patří mezi nejmenší jednooké zrcadlovky ve své kategorii na světě. Tvrzení přináší několik argumentů pro a proti. Velikost zrcadlovky totiž může hrát velkou roli při jejím výběru. Větší zrcadlovky mohou být na jednu stranu méně skladné, těžší ale naopak skýtají prostor pro pohodlné držení a jednoduché ovládání. Naopak hendikepem menších zrcadlovek mohou být jejich hůře ovladatelné funkce nebo méně pohodlné držení těla. V případě Dynaxu 5 se Minolta s tímto problémem vypořádala vcelku dobře. Komfort pohodlného držení může být zvýšen příidáním battery packu pro vyvážení přístroje.

vestavěný blesk

Povrchové úpravy jsou zpracovány kvalitně, povrch gripu je proveden tak, aby ruka po aparátu nesklouzávala. Většina prvků těla je vyrobena z plastu, výjimkou je kovový bajonet a závit pro stativ. Setový objektiv má bohužel objímku bajonetu plastovou, tudíž častou výměnou objektivů může dojít k rychlejšímu opotřebení jeho plastových částí v kombinaci s kovovým bajonetem těla. Výrobci nemuseli šetřit na použitém materiálu vedení filmu, které je také plastové. Uchycení gumové očnice je šikovně vyřešeno, po jejím odejmutí můžete použít jako nadstandardní výbavu zaostřovací lupu nebo úhlový hledáček. Zámek vestavěného blesku se nám zdál jako nejhůře zpracovaná část fotoaparátu. Blesk dobře nedosedal k tělu fotoaparátu a k jeho odklopení mohlo dojít i při lehkém zavadění o výklopnou část. Tělo mimo tento nedostatek působilo solidním dojmem. Pro pevnější držení fotoaparátu s delšími ohnisky objektivů a pro ekonomičtější provoz baterií doporučujeme použít battery pack BP 200, do kterého lze použít jak alkalické baterie typu AA, tak i dobíjecí NiMH akumulátory.

ovládání

pohled shora

Uživatel má dobrý přístup ke všem tlačítkům, kterými je Dynax 5 vybaven. Kvůli malé velikosti aparátu však není dost prostoru k pohodlnému položení palce pravé ruky. Palec totiž vždy směřuje k tlačítkům Spot nebo AF. Musíte si tak dávat pozor, abyste omylem tato dvě tlačítka nezmáčkli. Odlišení těchto dvou tlačítek vyžadovalo jistou dávku cviku. Nejvíce používanými ovládacími prvky jsou bezesporu spoušť a hlavní otočný přepínač. Spoušť je dobře dostupná, první poloha namáčknutí se od druhého zmáčknutí spouště liší dostatečnou tuhostí a proto nemůže běžně dojít k náhodnému exponování při prvním namáčknutí. Trochu složitější se nám zdálo nastavení jednotlivých funkcí fotoaparátu prostřednictvím otočného přepínače funkcí a ovládacího kolečka, kde musíte navíc stisknout tlačítko „func“ na programovém otočném kolečku. Tlačítko hloubky ostrosti je nejméně dostupnou funkcí. Pokud jste zvyklí ovládat objektiv fotoaparátu levou rukou, přičemž palec směřuje směrem dolů pod objektiv, budete mít určitě problém s jeho rychlou aktivací. Ovládání všech tlačítek vyžadovalo cvik, než jsme je začali používat automaticky. Přepínač manuálního ostření je umístěn na těle fotoaparátu blízko objektivu. K jeho aktivaci musíte stlačit posuvný přepínač směrem dolů. Na displeji fotoaparátu můžete poté vidět indikátor, zda je manuální ostření aktivní či nikoli. Bohužel zapůjčený přístroj měl poruchu této funkce. Manuální nastavení se nám podařilo zapnout až po několikanásobném zmáčknutí tlačítka. Naše domněnka, že se jedná o výrobní vadu, byla nakonec potvrzena technickým oddělením společnosti Minolta. U dalších zapůjčených přístrojů manuální ostření již bez problémů fungovalo. Uvolňovací tlačítko objektivu pracovalo plynule a umožňovalo rychlou výměnu objektivu. Pro ulehčení ovládání a nastavení některých funkcí podle svých potřeb slouží uživatelské prostředí – program „custom“. O jeho výhodách se ještě zmíníme v průběhu testu.

hledáček

hledáček - matnice

Matnice hledáčku je velmi jasná a zobrazuje 90% skutečného pole obrazu při použití objektivu 50mm zaostřeného na nekonečno. V zorném poli jsou zobrazena všechna ostřící pole, která jsou při aktivaci zdůrazněna luminiscenčními světloemitu-jícími diodami červené barvy. Zobrazení aktuálních ostřících zón je přehledné a nevyžaduje stálé sledování displeje hledáčku jako u cenově příbuzných modelů ostatních značek. Zaostřovací zóny jsou koncipovány do bodového, lokálního a širokého zaostřovacího pole. Přímo na matnici hledáčku je také zobrazen kruh pro oblast bodového měření jasu. Zelený LCD displej pro indikaci ostatních funkcí leží v dolní části hledáčku. Displej hledáčku zobrazuje indikátor synchronizace blesku s krátkými expozičními časy, indikátor bezdrátového ovládání blesku, zobrazení expozičního času a clony, světelnou váhu expozice, indikátor bodového měření jasu a aretace expozičních hodnot, indikátor korekce expozice, indikátor zaostření, vyobrazení aktuálních ostřících polí a indikátor blesku. V bohatém počtu zobrazovaných funkcí nám však chybělo klasické počítadlo exponovaných snímků, to je zobrazováno pouze na displeji v horní části fotoaparátu.

gumová očnice

Výměnná očnice je vyrobena z měkké gumy a umožňuje přiložení oka i s brýlemi bez jakýchkoliv problémů. Dioptrická korekce je pouze –1 dioptrie. Nadstandardní výbavou je korektor okuláru Eyepiece Corrector 1000, který umožňuje výběr celkem devíti korekčních čoček v rozsahu –4 až +3 dioptrií.

kompatibilita objektivů

Fotoaparát má bajonetový závit typu "A " a je kompatibilní se všemi objektivy Minolta AF. Nelze však použít starší objektivy řady MD a MC s manuálním zaostřováním.

autofokus

test v terénu

Sedmibodový autofokus nás překvapil velice rychlým zaostřováním. Podobně jako u proklamované velikosti i u autofokusu uvádí Minolta, že Dynax 5 disponuje nejrychlejším ostřením ve své třídě na světě. K objektivnímu porovnání rychlosti ostření bohužel nemáme technické vybavení. Obecně však lze říci, že fotoaparáty vybavené objektivy s vestavěnými ostřícími motorky (resp. hlavně motorky USM) budou vždy ostřit rychleji, než objektivy vybavené mechanickým přenosem kroutícího momentu motorku v těle fotoaparátu. Všech sedm ostřících snímačů je symetricky rozprostřeno v širokém ostřícím poli. Snímače jsou rozmístěny do kříže, přičemž šest tvoří lokální ostřící pole a sedmé je centrální ostřící zóna. Všechny zmíněné ostřící snímače jsou zobrazeny standardně nejen na vnitřním displeji v hledáčku, ale také přímo na matnici fotoaparátu, což umožňuje pohodlné sledování aktuálně zaostřených objektů. Aktivní ostřící body navíc svítí červenou barvou, což umožňují světloemitující diody na matnici. Ty se při aktivaci rozsvítí přibližně na jednu vteřinu. Dobu jejich rozsvícení lze přednastavit v uživatelském prostředí custom. Uvítali bychom větší rozmístění ostřících bodů od sebe, po celé ploše matnice, jejich kondenzace v centru pole je podle našeho názoru příliš velká.

tlačítka AF a SPOT

V programových režimech využívá Dynax 5 všech sedm ostřících snímačů. Aktivují se okamžitě po krátkém namáčknutí spouště. K jejich manuálnímu výběru slouží tlačítko AF, kterým společně s otočným volícím kolečkem vyberete libovolný ostřící bod. Tlačítko SPOT aktivuje pouze prostřední ostřící bod a zároveň dojde k aretaci naměřené expozice. Dynax 5 k přisvětlování využívá vestavěný blesk, který vydá několik krátkých záblesků potřebných pro správné zaostření. Funkce automatického přisvětlování je možné programově vypnout.

Autofokus pracuje celkem ve třech ostřících režimech. Kreativní programy využívají tzv. automatický autofokus, který sám vyhodnotí fotografovanou situaci a podle potřeby použije statické ostření (single servo) nebo průběžné ostření (continuous) pro pohybující se objekty. V kreativním režimu sport je k dispozici pouze kontinuální nastavení autofokusu. V manuálních režimech A, S, M a v režimu P máte možnost vybrat ostřící režim S (singleservo) pro statické ostření, C (continuous) pro průběžné ostření pohybujících se objektů nebo auto, který používá oba systémy automaticky. Manuální nastavení se vybírá prostřednictvím otočného voliče programů a hlavního otočného kolečka. V průběžném režimu C lze aretovat zaostření tlačítkem AF. V prostředí, kde je nedostatek světla, využívá fotoaparát přisvětlovacího zdroje.

Posledním možným nastavením je manuální zaostřování. To je k dispozici ve všech programových i kreativních režimech. Při manuálním ostření po krátkém namáčknutí spouště můžete kontrolovat správnost zaostření na displeji v hledáčku nebo využít zvukovou signalizaci. Při manuálním nastavení ostření fotoaparát používá integrální měření expozice se zdůrazněným středem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • mira_smira
    mira_smira
    03.02.2003 18:51

    Nevím si rady. V M nebo A režimu blikají při špatných světelných podmínkách obě malé šipky stupnice expozice v hledáčku (měření je mimo rozsah), zároveň ale když změním vhodným způsobem clonu nebo čas expozice, ukazuje se na stupnici jak moc jsem mimo (přeexpozice-podexpozice). To mi není jasné. Nemůže mi zároveň říkat že expozici nelze změřit a do toho ukazovat jak jsem daleko od naměřených hodnot... Fakt nechápu. V manuálu se píše pouze o blikajících šipkách. Na obrázku tam není onen ukazatel pohybující se po stupnici. Funguje můj Dynax 5 chybně? Díky za tipy.

  • VITA
    VITA
    27.04.2003 12:17

    Děkuji za test na jehož základě jsem se rozhodl pro koupi fotoaparátu MINOLTA Dynax 5. Jelikož s focením teprve začínám,tak si nevím rady s funkcí kterou tento fotoaparát má a to přesně s pokračováním focení, když vyfotím jen část filmu a film vytáhnu s fotoaparátu. Zkoušel jsem to a snímky které tam byli se znovu přefotili.
    Píšete>>> Uživatel si může také určit, zda se má film převinout celý do kazety nebo zda má malá část filmu zůstat venku. To je neocenitelná funkce pro ty, kteří často nafotí jen část filmu a poté musí vyměnit kazetu za jinou, avšak stále počítají s tím, že zbytek původního filmu ještě někdy doexponují. Vyhnou se tak nepříjemným peripetiím při vytahování filmu zpět z cívky složitými postupy.<<<
    Děkuji za odpověď.

  • Radek Mušálek
    Radek Mušálek
    18.06.2003 09:38

    Malý komentář k tomuto fotoaparátu. Mám jej už půl roku a opravdu si myslím, že je to jedna z nejlepších kamer v poměru cena/výkon. Volby jsem nelitoval ani chvilku.

  • Zlatko Štěpina
    Zlatko Štěpina
    18.06.2004 12:53

    Děkuji za test, který mne akorát dosvědčil, že nákupem tohoto fotoaparátu jsem neprohloupil. Mám ho cca 1/2 roku a zatím je v něčem stále "chytřejší" než já, ale vše chce čas. Nejen uživatelská obsluha s vyjímkou pár drobností (mám velké prsty a tak ovládání tlačítek SPOT a AF mi občas činí potíže), ale i fotografie jsou na vysoké úrovni.
    Po začátcích fotografování s bakelitovými hračkami SMENA a VILJA před téměř čtvrt stoletím, jsem posledních 20 let používal ZENIT 12S, se kterým jsem byl a i nadále v omezené míře (ve srovnání s M D5) jsem spokojen, je to úplně jiný pohled na svět fotografie. Po dokoupení dalších objektivů s větší ohnoskovou vzdáleností a přídavného blesku si myslím, že je to velice kvalitní zařízení pro (promiňte mi tento výraz) amatérskou fotografii na profesionální úrovni a další krok ke koupi profesionálního fotoaparátu.

  • msl
    msl
    06.09.2004 16:01

    >replay: mám D5 asi půl roku a tuto možnost jsem nevyužil, předpokládám ale, že kdybych to dělal, musel bych si pamatovat (v mém případě spíš napsat) počet exponovyných políček na původním filmu, převinout ho do kazety, a po novém založení nastavit na manuální expozici a příslušný počet políček exponovat "naprázdno", tedy s krytkou na objektivu a s objektivem "pod polštářem" -- fotoaparát nemá žádnou funkci, která by umožňovala to udělat jinak, alespoň jsem na nic chytřejšího nepřišel.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram