Panasonic Lumix DMC-GX80: Malej, ale šikovnej!

Lumix GX80 je menší sourozenec modelu GX8. Nabídne sice "jen" 16MPx senzor, ovšem bez low-pass filtru. Hledáček není výklopný a displej není na kloubu, ale vyklápí se jen nahoru a dolů. Díky tomu však mohou být rozměry - a cena - daleko přívětivější. Přitom pokročilé funkce, jako duální stabilizace, 4K video a technologie ostření DFD nechybí.

Model GX-8, který jsme testovali posledně, navázal na povedenou GX-7 ve stylu „větší, vybavenější, dražší“, což může vyhovovat jednomu, ale nemusí vyhovovat druhému.

Panasonic to ví, proto připravil i verzi GX80 (GX-85 na některých trzích), která naopak navazuje na kompaktnost a rozumnou cenu modelu GX-7. Vybrat si tedy můžou obě skupiny zákazníků – ti, kdo vyžadují maximum výkonu a funkcí i ti, kteří preferují kompaktnost a nenápadnost.

Byť je GX80 papírově méně vybavená, než GX8, nechybí jí zase až tak moc – má starší 16MPx senzor (GX8 ma 20), ovšem bez low-pass filtru pro větší ostrost. Hledáček není výklopný a displej není na kloubu, ale vyklápí se jen nahoru a dolů. Chybí jí mechanická 1/8000s, nemá těsnění proti vodě a prachu, místo 12 fps snímá maximální rychlostí 8 fps a hledáček je, kromě toho, že je zabudován napevno, o něco menší.

Na druhou stranu, duální stabilizace (tedy v těle i v objektivu), 4K video (včetně funkce 4K Photo či Post Focus) a technologie ostření DFD (Depth-From-Defocus) nechybí.

GX80 dokonce přináší i některé své novinky – zejména přepracovanou závěrku, která by měla méně „kopat“, 5-osou stabilizaci (místo 4-osé), nový profil L.Monochrome či NFC (Wi-Fi mají oba modely).

Který model zvolit? Napovědět by vám mohla naše recenze:

Test fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-GX80

…pokračovat ve čtení

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram