Samyang - nový objektiv 20mm F1.8 pro FF

Samyang uvedl čtvrtý z pěti nových objektivů (předchozí byly XEEN 135mm T2.2, AF 50mm F1.4 pro Sony, a 35mm F1.2 pro APS-C). Jde o fullframe manuální širokáč 20mm F1.8.

Další objektiv z řady „Samyang Blockbusterů“ předestaven (předchozí: XEEN 135mm T2.2, AF 50mm F1.4 pro Sony, a 35mm F1.2 pro APS-C) – 20mm F1.8.

Nový objektiv se bude nabízet pro zrcadlovky i bezzrcadlovky až s fullframe senzorem (Canon EOS, Nikon F, Pentax K, Sony ∝, Canon M, Fujifilm X, Samsung NX, Sony E, 4/3, m4/3). Zajímavá je podpora „mrtvého“ Olympus E-Systemu. Samyang je poslední, kdo ho podporuje; své uživatele tyto povedené zrcadlovky stále mají.

Nový objektiv je tvořen 13 členy ve 12 skupinách, z toho 2 asférické a 3 ELD, všechny ošetřeny antireflexními vrstvami Ultra Multi Coating.

To není úplně obvyklá skladba čoček laciného objektivu…

Cena bude na dosavadní poměry Samyangu možná relativně vyšší, celkově však díky manuální a z velké části plastové konstrukci však stále ještě nízká: 549€ za foto-verzi a 599€ za video-verzi s plynulým chodem clony a ozuby na prstenci clony i ostření.

Z dalších vlastností vypíchněme 7-lamelovou clonu, která lze zavřít až na F22, krátkou zaostřovací vzdálenost jen 0,2m a váhu 497g (pro EOS) a závit pro příslušenství 77mm.

MTF křivky:

Specifikace:

Verze pro video:

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram