Samyang - první objektivy s AF: 14/2.8 a 50/1.4 pro FE - Aktualizace

Samyang je Korejský výrobce optiky známý především cenově dostupnými a přitom opticky poměrně kvalitními manuálními objektivy. Nyní vstoupil i do segmentu autofokusových objektivů s modely 14mm F2.8 ED AS IF UMC a 50mm F1.4 AS IF UMC. Oba jsou určeny pro bajonet Sony FE a pokryjí tedy fullframe snímač. Více v článku.

(aktualizace 15.9.2016 – doplněna dostupnost a ceny)

Autofokusové objektivy jsou pro Samyang úplnou novinkou, ale objektivy se stejnými hodnotami 14/2.8 a 50/1.4 již v jeho nabídce v manuálních verzích jsou. Jde však SLR objektivy a naopak novinky míří na bezzrcadlovky – jde tedy nejspíše i o nové optické designy (minimálně u 14/2.8 to tak vypadá už jen od pohledu).

Primárně jsou určeny pro fullframe zrcadlovky Sony FE (řada a7), ale použijete je i na APS-C modlech („tisícovkové“ Alphy a starší modely NEX). Zda budou i verze pro další bajonety (m4/3, Fuji X, EOS-M) výrobce zatím nekonkretizoval. Samyang je však znám podporou široké řady bajonetů, takže je i to možné.

Objektivy budou mít kovové tělo i bajonet a měly by dokázat využít PDAF snímače modelů s hybridním AF. Stativový závit je u obou stejný – 67mm. Zvlášťe u širokoúhlého objektivu je to dobrá zpráva – dosavadní čtrnáctka neměla závit vůbec. Tisková zpráva v tomto byla nejasná, ale začínají se objevovat informace, že 14 opět závit nemá. Uvidíme.

Aktualizace 15.8.2016: Závit na filtr nebude.

Na trhu by se měly objevit v červenci 2016 Aktualiza­ce níže.

Cena zatím není určena. Samyang patří k levnějším výrobcům, ale je otázkou, o kolik přidání AF k objektivům navýší cenu. Dá se odhadovat, že to nebude o málo.

Do doby uvedení na trh se snad objeví i více informací. Pokud jste netrpěliví,  sledujte stránky výrobce.

Aktualizace: FE 50/1.4 bude oficiálně uveden na trh – dostupnost od srpna 2016 za cenu 579 EUR.

Aktualizace č.2: FE 14/2.8 bude uveden na trh v průběhu září – doporučená cena 699 EUR.

Jde o poslední objektiv z akce „Samyang Blockbuster“

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram