FotoTest: smartphone Samsung Galaxy S7

Fotomobily vzalo "na milost" kromě široké veřejnosti už i mnoho pokročilých fotografů - a není divu. Nejnovější vlajkové lodě nabídnou širokoúhlé pevné objektivy, dobrou světelnost, snadné sdílení fotek či třeba fotografování v RAW. A máte je u sebe téměř pořád. V redakčním testu jsme vyzkoušeli schopnosti modelu Samsung Galaxy S7. Dozvíte se, jak vypadá RAW z mobilu, nebo zda je mobilní 4K video skutečně 4K...

Závěr

Samsung Galaxy S7 se řadí na špičku současných smartphonů nejen výkonem, displejem či funkcemi, ale i zabudovaným fotoaparátem. Pokud vynecháme exoty jako Nokia Lumia 1020 nebo Panasonic CM-1, které se oba navíc už neprodávají (ale šlo nejspíše o dva z nejlépe fotících mobilů v historii), lze říci, že s Galaxy S7 máme v ruce opravdu top mobilní fotoaparát.

Pokud tedy koukáme na S7 optikou nabídky mobilních telefonů, bude výkon na pět hvězdiček z pěti: rozumné rozlišení na rozumně velkém snímači, povedený širokoúhlý světelný a stabilizovaný objektiv, snímání do RAW, režim „Pro“ s nastavením expozičních parametrů, spoustu režimů a funkcí pro hravé a 4K video k tomu.

Pokud se na obrazový výkon podíváme optikou „skutečných“ fotoaparátů, už zdánlivě tolik chválit nemůžeme. Galaxy S7 je maximálně někde na úrovni laciných kompaktů. na druhou stranu ale nabídne věci, které laciné kompakty nemají a smartphony ano – v první řadě konektivitu (fotky odešlete nebo nahrajete na internet raz dva), v druhé řadě kompaktnost (málokterý fotoaparát zasunete do kapsy od džínsů) a konkrétně v případě S7 už tolikrát zmíněný RAW. Díky němu dostanete z fotek prostě víc, než při snímání do JPG. Dokonce je to při nízkých citlivostech i celkem prezentovatelné.

Shrnutí: pokud je pro vás při výběru smartphonu důležitý výkon fotoaparátu, Galaxy S7 by měl patřit na přední příčky vašeho seznamu kandidátů. Chybu s ním neuděláte – naopak. Pokud ale chcete skutečný fotoaparát, stále ještě svých 20 tisíc utratíte lépe ve světě „opravdových fotoaparátů“ a dokud někdo neaktualizuje fyzikální zákony, zůstane to tak i do budoucna.

+  –
Dobrá obrazová kvalita snímků Malý senzor = dost šumu
Podpora RAW Odlesky na čočce
PDAF ostření („dual-pixel AF“) Video nemá detaily odpovídající nominálnímu roz­lišení
Perfektní displej Režim „Pro“ je nutné po spuštění aplikace zapnout (není výchozí)
Svižné reakce díky výkonnému HW Slabší dynamický rozsah
Slušné video Cena

Galerie snímků v plném rozlišení

Vše fotografováno do JPEG, najetí myší či rozkliknutí zobrazí expoziční parametry, možný druhý rozklik do plného rozlišení (12MPx).

Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/1844 s, ISO 40, kom. exp. 0, WB Automatick?

Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/2696 s, ISO 40, kom. exp. 0, WB Automatick? Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/6720 s, ISO 40, kom. exp. 0, WB Automatick?
Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/586 s, ISO 40, kom. exp. 0, WB Automatick? Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/3120 s, ISO 40, kom. exp. 0, WB Automatick?

Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/100 s, ISO 64, kom. exp. 0, WB Automatick?

Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/2192 s, ISO 40, kom. exp. 0, WB Automatick? Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/1096 s, ISO 40, kom. exp. 0, WB Automatick?
Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/50 s, ISO 200, kom. exp. 0, WB Automatick? Samsung Galaxy S7 SM-G930F,  F1.7, 1/25 s, ISO 250, kom. exp. 0, WB Automatick?
Samsung Galaxy S7 G930F 32GB lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram