Fujifilm představil bezzrcadlovku X-T2 s 4K videem

Fujifilm představuje novou bezzrcadlovku X-T2, která se zařadí na vrchol nabídky vedle dříve představeného X-Pro2 jako přístroj "SLR střihu". Má rovněž nový 24MPx senzor s hybridním AF, řadu vylepšení proti předchůdci a jako první fotoaparát řady "X" také 4K video.

Aktualizace se dočkal i harmonogram budoucích objektivů Fujinon.

Fujifilm X-T2

Novinka vypadá zvenku velmi podobně modelu X-T1, což je dobrá věc. Uvnitř se však udály poměrně zásadní změny.

Nejviditelnější novinkou je nový senzor – 24.3MP X-Trans CMOS III o velikosti APS-C (tedy stejný, jako u X-Pro 2). Je doplněn procesorem X-Processor Pro a samozřejmě disponuje pro výrobce charakteristickou vlastní barevnou maskou X-Trans. Předpoklady pro obrazovou kvalitu na špičce APS-C segmentu tedy má.

S novým senzorem a procesorem je také spojena druhá novinka, o které se bude hodně mluvit, a to je 4K video. Dosud bylo video jednou ze slabin systému, ačkoliv už předchozí model X-Pro2 se svým kvalitním Full HD videem znamenal velký krok kupředu. X-T2 je nyní tedy spíše skok: umí 3840×2160 30p video s bitratre až 100Mbps. Samozřejmě zvládá i Full HD / HD a to s vyšší frekvencí 60p. 4K video jde nahrávat až v 10 minutových jednotlivých závěrech, v nižším rozlišení pak i déle.

Vylepšený je i hybridní AF (více zde) a to nejen oproti předchůdci, ale i oproti X-Pro 2 (více CDAF bodů). Vylepšen je i algoritmus pro kontinuální ostření (což bývá slabší místo bezzrcadlovek proti zrcadlovkám). Stejně jako u X-Pro 2 můžete AF bod vybírat přímo joystickem na zadní straně přístroje, což bylo dosud vyhrazeno jen profi zrcadlovkám.

Časy expozice nyní jdou od 30s až do 1/8000s s mechanickou a 1/32000s s elektronickou závěrkou.

Sériové snímání umožní rychlost až do 8 sn./s.

Displej i hledáček mají shodné (tzn. vysoké) rozlišení jako u X-T1, ale displej jde nově vyklápět nejen nahoru a dolů, ale i vertikálně.

Přístroj je samozřejmě utěsněn proti vodě a prachu.

K přístroji přibylo i nové příslušenství v podobě vertikálního battery gripu (Vertical Power Booster) a nového blesku.

Grip kromě toho, že pojme dvě baterie a obsahuje vertikální ovladače, umí i zrychlit sériové snímání (na 11 sn./s) a zkrátit reakční čas závěrky. Zároveň s ním jde natáčet 4K video až 30 min.

Nový blesk se jmenuje EF-X500, má směrné číslo 50 a výklopnou hlavu.

Nová mapa objektivů

Do nového harmonogramu byly přidány tři nové objektivy: semi-širokoúhlý objektiv “XF23mmF2 R WR”, kompaktní střední teleobjektiv “XF50mmF2 R WR” a makro teleobjektiv “XF80mmF2.8 R LM OIS WR Macro” s 1:1 zvětšením. Rozšířená sestava tak nyní čítá 25 výměnných objektivů.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram