Leica nový digitální dálkoměr M-D Typ 262 bez displeje (!)

Leica uvedla nový digitální dálkoměr, který nemá displej. Ano, je to stejný fotoaparát, jako současný top-model Leica M, ale chybí mu jakékoliv nastavení kromě času, clony a ISO a fotky uvidíte až doma. Zkrátka fotoaparát pro puristy a nostalgiky, ale jen pro ty majetné - je totiž dokonce dražší než současný model Leica M (Typ 262).

Označení „Typ 262“ nese už stávající model digitální Leicy M (neplést s jiným známým německým výrobkem s typovým číslem 262:-), novinka se jmenuje „M-D“ a jde o velmi podobný fotoaparát – 24MPx fullframe snímač, bajonet Leica M a manuální ostření přes průhledový hledáček s dálkoměrem. Liší se však v tom podstatném detailu, že nemá ani displej, ani žádné knoflíky, které běžně používáme k nastavování fotoaparátu či přehrávání snímků – má jen mechanický volič exp. časů, clonový kroužek na objektivu a na zádech mechanický volič ISO. Snímky se ukládají na kartu výhradně ve formátu .dng a uvidíte je až doma v počítači.

Můžete tak fotografovat stejně, jako s filmovým fotoaparátem, aniž byste si museli kupovat filmy. Zda je to ekonomicky výhodné nechám na vás –  evropská cena je £4650 a to by vám jistě nakoupilo poměrně velkou zásobu filmů i se zpracováním a naskenováním ve fotolabu:-)

Leica M-D Typ 262 však nabízí známé výhody digitálního záznamu, jako je průběžně volitelné ISO až do vysokých hodnot (ISO 6400 max.) a fotky rovnou v digitálním formátu.

Donutí vás však fotografovat trochu jinak a na snímky se chvíli těšit. Odpadá také zlozvyk kontroly každého snímku na displeji, kvůli kterému vám může jiný utéct.

Dalším rozdílem je použitý materiál – poctivá mosaz – a také chybějící červená tečka s logem Leicy. Fotoaparát má být totiž hlavně nenápadný a díky dokonalé iluzi starého filmového fotoaparátu také zlodějům-odolný. Aspoň proti těm, kteří nečtou fotografické magazíny.

(Leica si již předloni udělala cosi jako průzkum trhu se speciální edicí Leica M Edition 60, což byl rovněž digitální dálkoměr bez displeje, tedy v podstatě obdobný přístroj, jen v unikátním designu, s omezenou výrobní kapacitou 600 ks. a -samozřejmě- vyšší cenou £12000).

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Taky..
    Taky..
    29.04.2016 13:27

    Fuj, hrozný zlozvyk, prohlížet si vyfocené obrázky. Ještě tam měli dodělat páčku pro natažení nového snímku, aby to nesvádělo fotit moc rychle po sobě. A při překročení denního limitu 36 fotek vám to dá facku:)

  • Opicihlava
    Opicihlava
    29.04.2016 14:13

    Pro mě naprosto nepochopitelný nesmysl :) proč bych měl chtít fotit digitálem jak s analogem, to si pořídím rovnou analog, ne? dobrá absurdita...

  • Jakub Súkeník
    Jakub Súkeník
    Autor
    29.04.2016 15:24

    ...a to já bych si to koupil, být nechutně bohatý. Ale protože nejsem, zůstanu u digitální zrcadlovky s LCD a filmové bez LCD.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram