Jaká tiskárna tiskne levněji?

Spotřeba a cena inkoustu je jedním z nejdůležitějších parametrů, které určují cenu vámi doma vytisknuté fotografie. Mohl by to být jeden z nejdůležitějších parametrů, pro volbu tiskárny. Bohužel spotřebu inkoustu většinou žádný výrobce nikde moc neuvádí. Ono ji totiž není jednoduché jednoznačně určit, neboť ji ovlivňuje příliš mnoho různých parametrů. Článek je o tom, jak se spotřeba inkoustů měří a jak ji lze ovlivnit.

HP 1218-inkoustové kazety

Renomované zahraniční časopisy občas provádějí srovnávací testy nákladů na tisk pro vybrané fotografické tiskárny. Náklady na kvalitní testy jsou vysoké hlavně díky cenám inkoustových kazet a fotografických papírů. Aby výsledky byly vypovídající, musíte vyprázdnit několik kazet, na což spotřebujete velké množství papírů, které musí mít příslušnou kvalitu. Výsledky renomovaných zahraničních časopisů, které finanční prostředky mají, jsou přesto často velmi kontraverzní. Jen namátkou uvádím příklad: německé Color Foto uvádí nižší náklady tisku u HP PS 7350 ve srovnání s Epsonem SP 950. PC Professionell uvádí výsledek opačný. Výsledky prostě závisí na použité testovací metodě, kterou ovlivňuje mnohem více faktorů než jen stejný papír, inkoust a tiskárna.

Faktory ovlivňující náklady na tisk

Jednotlivé faktory lze rozdělit do 5ti skupin:
  • Inkousty a papíry
  • Tiskárna
  • Využití náplně
  • Testovací dokument a podmínky testu
  • Kvalita a technologie tisku
></div

Inkousty a papíry

Cena inkoustových náplní a papírů závisí na prodejci. Velkou výhodou je v tomto směru internet, kde můžete přímo porovnat ceny. Cenové rozdíly jsou větší hlavně u speciálních papírů, kterých je obrovské množství druhů a panuje proto zmatek. Díky tomu musíte být opatrní, zvláště když si chcete koupit něco do zásoby.

Canon-inkoustová patrona Lexmark-inkoustová patrona
Tetenal

Inkousty mají specifické fyzikálně chemické vlastnosti. Dá se předpokládat, že výrobce tiskárny bude dodávat inkousty, které jsou optimalizované pro svoji tiskárnu. Vedle originálních inkoustů najdete na trhu inkousty renomovaných firem (např. Tetenal) nebo i firem prodávající víceméně neznačkové inkousty. Takové inkousty bývají i několikanásobně levnější v porovnání s originálem. Kvalitu a stabilitu tisku pro zvolenou neznačkovou kombinaci tiskárna – papír – inkoust si však musíte vyzkoušet sami. U většiny domácích tiskáren se inkoustová náplň mění jako celá patrona a není to levná záležitost. Pro tiskárny a plottery určené hlavně pro DTP studia se prodávají speciální zásobníky na inkousty, které výrazně zlepší ekonomiku provozu hlavně tam, kde se hodně tiskne. Nebývají však univerzální. Např. pro zásobníky Tetenal výrobce uvádí, že jsou použitelné jen v kombinaci s piezoelektrickými tiskovými hlavami.

Papíry mají různou nasákavost a musíte podle ní nastavit rozlišení tisku. To samozřejmě určuje spotřebu inkoustu, neboť se snažíte zachovávat kvalitu a sytost barev.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Rudolf Stolař
    Rudolf Stolař
    13.06.2004 18:09

    Andrej: Samochvala to nezachrani, ten clanek fakt nestoji za nic. Kdyz na otazku <i>"Jaka tiskarna tiskne levneji?"</i> odpovida <i>"Porovnat to neni vubec jednoduche."</i>, tak je ztrata casu ho cist.

  • Martin Gajdos
    Martin Gajdos
    15.06.2004 14:35

    Nadpis clanku mal byt celkom iny pretoze je tu len uvedene ze je velmi tazke spravit tieto testy. Skor by som ho nazval: Problemy s testovanim tlaciarni a nie: Jaká tiskárna tiskne levněji? Je to proste zavadzajuce.

  • David Rezler
    David Rezler
    15.06.2004 17:10

    Už jen dvě strany tohoto článku mne varovali a pak ten obsah? To se nestydíte? Tohle by napsal i školáček!
    Příště si alespoň rozmyslete název, aby nebyl tak zavádějící

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    15.06.2004 20:32

    Souhlasím, že název článku úplně nesedí. Snažil jsme se ukázat na různé problémy spojené s testováním spotřeby. Cena tisku není jen cena papíru a inkoustu. Hodně lidí to takhle počítá a není to správně.
    To Bahara Jinak pokud jste odborníkem na tisk a jak říkáte jste odborně o několik tříd jinde, než tento článek, rádi s Vámi budeme spolupracovat. Ozvěte se mi prosím mejlem.

  • Ivo Ivin
    Ivo Ivin
    25.06.2004 14:33

    Clanek zklamal, nadpis o koze, zaver o voze. jinak Zinedi .. 5x to neni statistika a uz vubec ne presna. Musis mit aspon 6 "vzorku" abys mohl udelat aspon studentovo rozdeleni :o))

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram