Sigma - unikátní bezzrcadlovky sd Quattro a sd Quattro H s SA bajonetem

Sigma vstupuje na kolbiště bezzrcadlovek s naprosto ojedinělými modely sd Quattro a sd Quattro H. Mají APS-C, respektive APS-H (1.3x) senzory typu Foveon, SLR bajonet Sigma SA, elektronický hledáček a futuristický design. 

Modely sd Quattro a sd Quattro H jsou netypické již svým designem – podívejte se níže na obrázky. Nazval bych jej bez váhání „futuristickým“ a stojí v přesné opozici dnes moderního retro designu:

Netypické jsou i používáním SLR bajoneru na bezzrcadlovce (Sigma SA mount), byť v tomto je předběhl Pentax s modelem K-01 z r. 2012 (a – jen tak pro zajímavost – prototypem K-mount bezzrcadlovky, který ukazoval za sklem v r. 1997!).

Typický není ani formát senzoru APS-H (1.3× crop), který používal svého času Canon, ale dnes ho jinak nepoužívá nikdo další. Druhá varianta pak má klasický APS-C.

Pro Sigmu jsou již tradičně typické ojedinělé senzory typu Foveon.

Jen pro osvěžení paměti – jde o senzory, které jsou vrstvené (mají fotodiody ve třech vrstvách pod sebou) a využívají faktu, že různé barvy světla pronikají jinak hluboko do křemíkového čipu (1. modrá, 2. zelená, 3. červená). Díky tomu má každý výsledný pixel obrazu za sebou 3 fotodiody a tudíž kompletní barevnou RGB informaci. Díky tomu nemusí docházet k interpolaci jako u klasických snímačů s Bayerovou maskou a fotka je ostřejší a má vyšší reálné rozlišení při stejném rozlišení nominálním.

Nová generace Foveonů (X3) to má ještě trochu komplikovanější – plné rozlišení má jen vrchní modrá vrstva, zbylé dvě mají rozlišení čtvrtinové (jeden zelený nebo červený pixel tak dodává informaci o barvě čtyřem modrým).

Nominální rozlišení snímačů je 19,6MPx pro APS-C a 25,5MPx pro APS-H. Sigma tvrdí, že to odpovídá až dvojnásobnému rozlišení „Bayerova“ snímače.

Nevýhodu tyto snímače mívají ve vyšším šumu. Zde jde ale o snímače nové (aspoň u APS-H verze), takže se nechme překvapit, zda Sigma problémy s nízkou citlivostí snímače vyřešila.

Fotoaparáty, jak už jsme řekli, mají zrcadlovkový bajonet, ale nemají zrcátko ani optický hledáček. V tom jsou podobné fotoaparátům SLT od Sony, které však zrcátko zachovávají alespoň pro ostření.

Sigma pak vsadila na hybridní ostření PDAF+CDAF přímo na čipu.

Hledáček je 100% EVF s 2.36 mil. bodů a zvětšením až 1.06×. Pro nás „levooké“ se zdá ale trochu nešikovně umístěn…

Kromě hledáčku tu najdeme hned dva displeje – ten hlavní s rozlišením 1.62 mil. bodů a doplňkový, menší, pro zobrazení informací.

Fotoaparáty zvládnou (aspoň na papíře) ISO v rozsahu 100–64200, časy 30s – 1/4000s, sériové snímání 3.6 (3.8 u verze H) fps a nemají video (jako žádný fotoaparát s Foveonem).

Z příslušenství je důležitý battery grip – jelikož bezzrcadlovky kolikrát rády „vysají“ baterku za pár hodin.

Galerie

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram