Sony - nová bezzrcadlovka a6300

Sony představuje nástupce oblíbeného modelu a6000. Jmenuje se a6300 a byť ho na první pohled nepoznáte od stávajícího modelu, uvnitř došlo k řadě změn, některé jsou poměrně zásadní - třeba kontinuální snímání 8sn./s bez přerušení live-view, nebo nový AF pomocí detekce fázového posunu s 425 body. Ač se to nezdá, nový je i senzor, byť velikost a rozlišení zůstává - 24MPx APS-C. V souladu s moderním trendem nechybí 4K video.

Model a6000 je na trhu již docela dlouho (uveden v únoru 2014), ale protože patřil k nejoblíbenějším modelům výrobce, v Sony s nástupcem nijak nespěchali. Novinka Alpha a6300, uvedená po dvou letech, sází na jistotu a na formě modelu nic nemění – tělo je prakticky totožné. Mělo by však být odolnější (je celokovové).

Stejně tak se nemění filosofie modelu – co nejsvižnější fotoaparát v co nejmenším těle s důrazem i na kvalitní video. Zlepšil se tak v první řadě autofocus. Přináší nový PDAF systém (jak PDAF a hybridní AF bezzrcadlovek fun­guje najdete zde), který mimo jiné má umožnit používat objektivy systému A (původně Konica Minolta) s použitelnou rychlostí ostření. Má rovných 425 bodů.

Již a6000 zvládala sériové snímání 11 sn./s. To zůstává. Nový AF systém také slibuje lepší průběžné ostření při kontinuálním snímání (jak dobře uostří 11sn./s se necháme překvapit). Novinkou je ale režim 8sn./s burstu, který adresuje asi největší problém bezzrcadlovek v tomto směru – náhled v LCD/EVF tvoří obvykle jen série statických snímků, což způsobuje trhaný obraz a nesnadné sledování objektu. 8 sn./s režim s nepřerušeným live-view by toto měl napravit – hledáček se při snímku ztmaví jen na velmi krátkou dobu a mezi tím běží pohyblivý obraz – snahou je přiblížit se v tomto směru chování zrcadlovek, které díky optickému hledáčku a mechanickému zrcátku přesně tohle nabízejí.

Sony adresovalo i senzor „šestititisícovky“ – nový model dostane senzor vylepšený, byť rozlišení 24MPx zůstává shodné. Citlivost bude ISO 100–25600, v rozšířeném režimu 51200.

Co se dál zlepšilo, je hledáček. Jde o EVF s pokrytím 100% scény, 2 359 29­6 body a ekvivalentním zvětšením 0.7×. Měl by nabízet i mód 120fps zobrazení, které eliminuje zpoždění a trhání obrazu.

Co zůstává stejné je displej s úhlopříčkou 3", rozlišením 921 600 b­odů výklopný nahoru a dolu. Zůstává nedotykový.

Novinkou je však 4K video s bitrate 100 Mbps a snímkovou frekvencí až 30p, ve formátu X-AVC S (volitelně AVCHD či MPEG-4). Je samplované z celé šířky čipu (cca 20MPx → 8MPx). Samozřej­mostí jsou stereomikrofony a port na externí mikrofon.

Jedinou změnu, které si všimneme na první pohled, je nahrazení knoflíku „AE-L“ novou přepínací páčkou s tlačítkem převzatou z řady a7, která umožní přepínat funkcionalitu mezi AE-L a AF/MF.

Wi-fi a NFC zůstává.

Pokud se ptáte, co se nezlepšilo, je to absence dotykového ovládání (přitom a5100 ho má), stabilizace v těle také nepřišla (přitom a7 II ji má), dále GPS také zatím není.

Váha a rozměry jsou také stále stejné, ale to je naopak dobrá věc (120×67×49 mm, 404g).

Ohlášená cena je 1000 dolarů za tělo, na českou si počkáme.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram