Sony - nová SLT zrcadlovka a68

Sony představilo novou SLT (single-lens-translucent) zrcadlovku a68. Je to po delší době opět nový fotoaparát této řady a znamení, že A-mount je stále živý systém, i když se výrobce věnoval v poslední době hlavně bezzrcadlovkám. a68 přináší 24MPx APS-C senzor a AF systém s 79 ostřícími body, který zvládá tracking i při snímání 8fps.

Dobrá zpráva pro všechny uživatele systému A (Konica Minolta / Sony Alpha) – výrobce řadu SLT zrcadlovek neodepsal a dnes představil zrcadlovku nižší střední třídy a68 (ILCA-68).

Už to chvíli vypadalo, že se výrobce vydal cestou, jako dříve třeba Olympus: tzn. přejít kompletně na bezzrcadlovky a systém DSLR nechat postupně a nenápadně splynout se systémem bezzrcadlovek pomocí adaptérů na objektivy.

Nicméně nestalo se. Je tu Sony Alpha a68 a protože to je tělo amatérské, dá se předpokládat, že nebude poslední.

Co Sony Alpha a68 přináší?

V první řadě pokročilý AF modul.

Ten disponuje 79 AF body (stejně jako třeba a77 II) a ostří přes polopropustné zrcátko, které se nezvedá jako u klasických DSLR. Díky tomu funguje stejně jak při focení přes hledáček, tak při focení přes displej, kde klasické DSLR většinou ztrácejí dech (proč, se dočtete v tomto článku).

Z těchto 79 bodu je 15 křížových. Zvládat ostření by a68 měla i při –2 EV.

Sony říká tomuto systému „4D Focus“ a měl by být dostatečně rychlý pro kontinuální sledování („tracking“) při snímkové frekvenci 8 sn./s.

Srdcem přístroje je 24MPx senzor velikosti APS-C, který už pravděpodobně známe například z modelu a6000.

Tento senzor je znám dobrou citlivostí, což se pro SLT zrcadlovku hodí – daní za fenomenální AF ve své třídě je totiž ztráta 1/3 světla.

Na svět se skrz objektiv budeme dívat pomocí OLED elektronického hledáčku se 100% pokrytím, 0,88× zvětšením a rozlišením 1440000 bodů (opět by to mohl být ten z a6000). Dále zde máme výklopný displej o úhlopříčce 2,7" a rozlišení 460000 bodů (dnes již podprůměrné hodnoty, ale stačí).

V této třídě není příliš běžný - a tak velmi potěší – stavový displej na horní straně přístroje:

U zrcadlovek Sony je pak samozřejmostí vestavěná stabilizace v těle.

Rozsah časů závěrky je ve třídě obvyklých 30s – 1/4000s + B.

Potěší vestavěný blesk s GN 12.

Jak je na tom video?

Tak průměrně. Zvládá FullHD 60i /30p v 50Mbps XAVC formátu. K dispozici jsou stereomikrofony.

Vše se ukládá na SD / SDHC / SDXC nebo Memory Stick Pro Duo karty (1 slot).

Zda má přístroj Wi-Fi a NFC není zatím dohledatelné. Pokud se tím výrobce nechlubí, může to být znamení, že tato funkcionalita chybí. U Sony konkrétně by mi to však přišlo nepravděpodobné.

Zcela jistě však chybí GPS.

Přístroj nedisponuje environmentálním utěsněním.

Doplňme ještě, že model a68 sleduje filozofii výrobce, kdy u modelů nižších tříd používá plastové bajonety. Někdo by mohl ohrnovat nos, ale vězte, že se není čeho bát – přístroj je určen pro běžný provoz a při něm bajonetu nic nehrozí.

Tak co, líbí se vám? Za sebe mohu říci, že je to zjevně fotoaparát, který se snaží dostat výkon (polo)profesi­onálních zrcadlovek do amatérské třídy (AF, rozlišení…), což chválím. Na některých věcech se však vzhledem k ceně ušetřit muselo. Pokud je pro vás prioritou rychlost, pak to může být váš kandidát při výběru zrcadlovky za rozumný peníz.

Jak funguje systém SLT se podívejte zde (na obrázku NENÍ nová a68):

Technologie Translucent Mirror

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram