Test Nikon D70 I. díl

Tak je konečně tady dlouho očekávaná cenově dostupná amatérská digitální zrcadlovka také od firmy Nikon. Podle očekávání je osazena podobným 6 megovým čipem standardního formátu Nikon DX jako starší poloprofesionální model D100, kterému je i celkovým designem dost podobná. Nové je i příslušenství v podobě objektivu s rozsahem 18-70mm (ekvivalent rozsahu 27-105mm pro kinofilm) a světelností 3,5-4,5, se kterým je prodávána v cenově zvýhodněném setu. Novinkou je pak také blesk nové generace SB-600. V prvním dílu testu se seznámíme s teoretickými informacemi, funkcemi, ovládáním a možnostmi příslušenství. Následná druhá část testu bude již zaměřena především na konkrétní praktické zkušenosti a bude doplněna zkušebními testovacími záběry a jejich výřezy z důležitých partií.

Příslušenství

Konektory pro připojení k PC nebo TV případně také pro externí zdroj napájení

Vzhledem k tomu, že D70 je klasickou zrcadlovkou, tak se nabízí celá rozsáhlá řada příslušenství. Napřed se ale podívejme na standardní součásti dodávky aparátu. Tělo je možno koupit samotné nebo ve zvýhodněných cenových setech s již zmíněným objektivem AF-S DX Nikkor 18–70mm/f 3,5–4,5 G IF-ED nebo s levnější variantou setového objektivu AF Nikkor 28–80mm/f 3,3–5,6 G nebo případně ještě v rozšířené verzi s teleobjektivem AF Nikkor 70–300mm/f 4–5,6 G.

Síťová nabíječka s vloženou baterií Baterie EN-EL 3 a vložka pro použití tří jednorázových baterií CR3

V balení najdeme dobíjecí Li-ion baterii EN-EL 3 včetně síťové nabíječky MH-18. Baterie je stejné konstrukce jako baterie v moderních mobilních telefonech a lze ji po počátečním naformátování dobíjet naprosto libovolně kdykoli bez nutnosti čekání na její úplně vybití, jako tomu bylo u starších dobíjecích článků. Vzhledem ke snížené spotřebě aparátu a velké kapacitě má tato baterie velmi solidní výdrž. Výrobce uvádí, že na jedno nabití je možno pořídit cca 2000 snímků. V případě nouze lze použít dodávaný adaptér MS-D70 na tři jednorázové baterie CR2, které se dají celkem běžně zakoupit v obchodech a nahradit jím standardní baterii.

Prostor pro vkládání paměťových karet s aretovaným krytem

Součástí dodávky je samozřejmě také dvojice kabelů. USB kabel pro připojení k počítači a video kabel, pro přehrávání snímků na běžném televizoru. Samozřejmostí jsou drobnosti jako široký popruh, krytka těla, krytka okuláru, praktická průhledná bezpečnostní krytka monitoru a v neposlední řadě CD se softwarem Nikon View, který umožňuje základní manipulaci, úpravy a archivaci snímků v počítači. Součástí dodávky už ale překvapivě není obvyklá paměťová karta nízké kapacity, vhodná alespoň pro vyzkoušení aparátu a zaznamenání několika snímků.

Volitelné příslušenství je velmi rozsáhlé. Začněme především nutností zakoupení zmíněné paměťové karty. Dále je to bezdrátové dálkové IR ovládání ML-L3, multifunkční nabíječka MH-19, síťový zdroj EH-5, náhradní baterie EN-EL 3, polotvrdé pouzdro CF-D70, blesky SB-600 nebo SB-800 a firemní software Nikon Capture, který je značně rozšířenou verzí standardně dodávaného Nikon View a obsahuje řadu velmi zajímavých a specifických funkcí. No a zapomenout nesmíme ani na objektivy Nikon (nebo i dalších výrobců), kterých je k dispozici obrovské množství. Podrobnější informace o objektivech ale i o samotném aparátu či příslušenství najdete na českých či evropských stránkách Nikon :

viz odkaz www.nikon.cz.

viz odkaz www.europe-nikon.com.

Pokud jste nebo budete majiteli některého aparátu či příslušenství, tak na českých stránkách Nikon s.r.o. si můžete svoji techniku zaregistrovat podle jména majitele a výrobního čísla a v případě krádeže či ztráty se v této databázi dá snadno ověřit původní majitel aparátu. Podle těchto údajů kontrolují aparáty i technici firemního servisu.

Závěrem se ještě podívejme na hlavní přednosti ale i zápory tohoto aparátu v přehledném seznamu :

Výhody : Nevýhody :
Excelentní vybavenost funkcemi Neměří expozici s manuálními objektivy
Vynikající obrazová kvalita Nekompatibilita se staršími blesky
Kvalitní mechanické provedení a ergonomie Nevyrábí se přídavný bateriový zdroj
Příznivá cena a zvýhodněné sety s objektivy Nemá černobílý režim
Rozsáhlé příslušenství a nabídka kvalitních objektivů  
></div

Cenové relace přístroje a nejdůležitějšího příslušenství dle doporučených prodejních cen výrobce (reálné ceny v obchodech bývají zpravidla o něco nižší) a aktuální nabídky v 04/2004 :

Nikon D70 38.990,– Kč
Nikon D70 + 18–70 47.990,– Kč
Nikon D70 + 28–80 39.990,– Kč
Nikon D70 + 28–80 + 70–300 42.990,– Kč
Náhradní Li-On baterie EN-EL3 1.490,– Kč
Bezdrátové IR dálkové ovládání ML-L3 487,– Kč
Blesk SB-600 10.990,– Kč
></div

Pokud vás zajímají konkrétní snímky pořízené tímto aparátem, tak je najdete v naší FotoGalerii zde.></div

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Kincl
    Tomáš Kincl
    13.08.2004 09:07

    Přiznám se, že mě to teochu zaráží, vydání D70 je poměrně důležitá událost a FA je snad poslední server, kde jsem si o ní ještě nic skoro nic nepřečetl. Doufám, že toto zpoždění bude vyváženo naprosto úchvatným obsahem:-)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.08.2004 09:15

    seth: Ano, uvedení D70 je poměrně důležitá událost a také jsme ji zveřejnili jako jedni z prvních již v lednu tohoto roku. Následoval I. díl testu a článek o uživatelkých křivkách. Celkem tedy 3 články a čtvrtý bude následovat. Zdá se ti to málo ?

  • Tomáš Kincl
    Tomáš Kincl
    15.08.2004 00:15

    Zdá se mi prodleva mezi prvním a druhým dílem recenze dlouhá, když je to tři nebo čtyři měsíce? Rozhodně ano.

  • Jan Komínek
    Jan Komínek
    15.08.2004 23:44

    Tak taky sem cekal dlouho na druhy dil,no po pravde uz sem nevydrzel dnes vecer sem obednal set s 18-70 a pripojim se do rady vlastniku.Hned bude mit krest v krkonosich,pak v anglii a nakonec holandsko pak si pobude zase chvili okolo domu.

  • Jan Komínek
    Jan Komínek
    16.08.2004 16:08

    Ma nekdo zkusenosti s pouzitim d70+ pretec cheetac 80x?a pripadne s tim novym bleskem od sigmy pro ni?DIkas

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (54)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram