Test fotoaparátu Nikon Coolpix A

Kompaktní fotoaparát pro majitele zrcadlovek? Nikon Coolpix A by jím mohl být. Proč tomu tak je a čím se k zrcadlovkám blíží, se dočtete v následujícím testu.

Funkce a nastavení II

Při výběru scénických režimů se točí hlavním rolerem, který je pod palcem. Uvítal bych, kdyby ekvivalentní pohyb v nabídce umožnily „šipky“.

Funkce digitálního blesku Active D-Lighting dává výborné výsledky. Doporučuji nechat ji zapnutou v režimu Auto.

Předvolby zpracování barevnosti snímků Určení míry digitálního blesku

Redukce šumu je pro obě volby (dlouhé časy a pro vysoká ISO) v defaultním nastavení vypnutá. Ponechal bych je tak. Pro ISO do ISO3200 není šum podstatný, ale případný zásah „odšumovacích“ algoritmů začne ničit detaily. Samozřejmě pro záběry v délkách desítek vteřin je redukce pro dlouhé časy nutností, ale to nefotíme zřejmě stále, proto je doporučuji po použití zase vrátit na OFF (do jednotek vteřin).

Při prohlížení lze retušovat, resp. upravit fotografie v širokém rozsahu. Včetně zpracování RAW. Také je možné nejprve otevřít menu retušování a pak vybrat snímek pro úpravy.

A několik drobností. Nenašel jsem možnost zobrazit živý histogram. Nevyužívám jej, takže mi to nevadí. Při použití kompenzace expozice je její vliv na snímek vidět na LCD až po namáčknutí spouště (rozumný postup, ale je dobré to vědět).

Video

Zapnout režim videa se ukázalo býti oříškem. Hledal jsem vlastní páčku, čudlík… Ovšem je to možné pouze přes funkční tlačítko, nebo přes Info. Takže přepnutí do a z režimu videa není právě intuitivní a už vůbec ne okamžité. Ovšem zvykl jsem si. Video je však výborné. Možnosti nastavení jsou standardní (FullHD, stereo atp.). Ukázkové video si prohlédněte zde.

Obrazová kvalita

Základní deviza fotoaparátu. Jednoduše výsledky jsou skvělé. Samozřejmě, že to je především použitým čipem. Možná komplikace bude v použitém objektivu. Přesněji v jeho konstantní ohniskové vzdálenosti. Přepočet 28 mm při výborných f/2,8 jej předurčuje spíše pro krajinky, než pro, byť příležitostný, portrét. Kdo by o kvalitě výstupu do JPG pochyboval, bude ukládat do RAWu (14 bit!) a následně upravovat snímky sám. Míru šumu a zpracování posuďte dále.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram