Fotografové používající techniku značky Nikon již dlouho očekávali nástupce populárního modelu D700. Nyní se konečně dočkali, přišel nový model D800. Asi největším překvapením je velmi vysoké rozlišení snímacího čipu, celých 36 Mpix. Ale to samozřejmě není všechno, více v obvyklém redakčním článku.

Funkce

Jak je již zjevné z velmi vysokého rozlišení, tak Nikon D800 není žádný reportážní nebo sportovní rychlík, ale je určen spíše pro krajinnou nebo studiovou fotografii. Tomu odpovídá spíše pomalejší sériové snímání 4 snímků za vteřinu v plném rozlišení. To ale neznamená, že je přístroj nějak ošizen, naopak – vylepšena byla samotná závěrka, která je nyní testována na 200.000 snímků. Použit je nejnovější obrazový procesor EXPEED 3 (starající se o 16-ti bitové zpracování obrazu) a výrazně vylepšený je také RGB senzor, který nyní obsahuje 91.000 pixelů a který zajišťuje měření expozice 3D colour matrix třetí generace. Senzor ale spolupracuje také při zaostřování a detekci motivu. Doplněno bylo také superrychlé rozhraní USB 3.0 a nechybí ani dvojice slotů pro paměťové karty. První je slot pro karty CF, včetně podpory UDMA. Druhým slotem je SD, podporující také nejnovější karty typu SDXC. Pro automatické zaostřování pak byl použit 51 bodový senzor (z toho 15 křížových), jak jej známe z předchozích modelů, jen s tím rozdílem, že u části zaostřovacích bodů byla výrazně zvýšena jejich citlivost a to až na samou hranici viditelnosti obrazu v hledáčku. To se potvrdilo i při samotném praktickém fotografování, kdy zvýšená citlivost byla opravdu znatelná zejména při slabém osvětlení i nižším kontrastu fotografovaných objektů.
Značná pozornost byla věnována také videozáznamům. Kromě časosběrného snímání zmíněného v předchozí kapitole bylo vylepšeno také několik doplňkových záležitostí. Například to, že fotoaparát snímá Full-HD video bez ohledu na to, zda je nasazen FX nebo DX objektiv. V nejvyšší kvalitě je pak záznam pořizován rychlostí 30 snímků za vteřinu. Doplněna byla také konektivita a video je možné ovládat přímo z počítače. Na těle fotoaparátu pak nechybí nejen konektor pro připojení externího mikrofonu ale také pro sluchátka, které spolu s rozšířeným menu nastavení zvuku jej umožňují dokonale vyladit.

Obrázek č. 29 - Výřezy záznamů videa formátů FX a DX Obrázek č. 30 - Menu nastavení zvuku
Obrázek č. 31 - Menu retušování Obrázek č. 32 - Virtuální horizont

Výrazně rozšířena byla také nabídka retušovacího menu, která nyní obsahuje (včetně úprav videa) celkem 19 různých, více či méně užitečných funkcí. Počínaje možností vyvolání RAWu přímo ve fotoaparátu, přes aplikaci různých barevných filtrových efektů až po korekce zkreslení objektivu, srovnání perspektivy nebo třeba efekty simulující kresbu tužkou, případně efekt miniatury. Určitě se najdou šťouralové, kteří některé efekty označí za laciné a patřící spíše do sféry levnějších fotoaparátů ale já osobně se domnívám, že je vždycky lepší, když nějaké ty funkce přebývají, než kdyby chyběly.
Velmi obsáhlá je také nabídka uživatelských funkcí, kde lze velmi detailně nastavit chování fotoaparátu v různých situacích a také značně upravit uživatelské menu nebo změnit, či upravit funkce jednotlivých ovládacích tlačítek a prvků, včetně dvojice neoznačených na přední stěně, kterým můžete přiřadit funkci téměř dle libosti, podle toho, co využíváte nejčastěji.

Obrázek č. 33 - Ukázka integrované funkce HDR

Další zajímavou funkcí je například možnost zvýšení dynamického rozsahu fotografie, které lze provést hned třemi různými způsoby přímo ve fotoaparátu. První možností je tradiční funkce Nikonu D-Lighting jako postproces v retušovacím menu. Druhou možností je již také celkem zažitá funkce Active D-Lighting, která se aktivuje ještě před pořízením fotografie. Třetí a nejzajímavější možností je integrovaná funkce HDR. Tu je také nutno aktivovat ještě před samotným fotografováním a má několik možností – buď jako jednosnímková (vhodná jen pro lehké prosvětlení stínů), nebo pomocí série snímků s volitelným prolnutím a vyhlazením, vhodná pro spíše razantnější rozšíření dynamického rozsahu. Na snímku č.33 je ukázka první možnosti – použití HDR jako jednosnímové, jen pro lehké projasnění stínů. Výsledek je příjemný, prosvětlení citlivé a hlavně věrohodně působící.

Příslušenství, cena a závěr

Další podstatnou kapitolou je příslušenství. V první řadě mě zaujala baterie fotoaparátu, kterou je EN-EL15, tedy stejná baterie, jako je třeba v podstatně menším Nikonu D7000. To mě opravdu překvapilo, protože rozdíl mezi těmito fotoaparáty je opravdu značný. Nicméně výrobce avizoval, že celý systém odladil i s ohledem na spotřebu a to především u samotného čipu, ale také třeba u obrazového procesoru. Praktické fotografování pak tento údaj potvrdilo, protože výdrž baterie byla opravdu velmi dobrá a po dobu, po kterou jsem s fotoaparátem pracoval, tak jsem nezaznamenal jediný problém a výdrž baterie je opravdu skvělá. Záměrně však neuvádím žádné konkrétní údaje, protože je to opravdu individuální záležitost podle toho, jak s fotoaparátem pracujete. Zhruba se dá říct, že na jednu baterii se dá v pohodě vydržet celý víkend. Opravdu ale záleží na konkrétním použití, protože při natáčení videa anebo dokonce využití časosběrného snímání spotřeba samozřejmě několikanásobně vzroste. Komu by však kapacita baterie nestačila, tak má samozřejmě možnost dokoupit si přídavný bateriový grip s vertikální spouští.

Obrázek č. 34 - Nikon D800 s přídavným bateriovým gripem Obrázek č. 35 - Nikon D800 s externím mikrofonem Nikon Me-1

Zajímavým příslušenstvím je také externí mikrofon Nikon Me-1, vhodný pro náročnější záznam stereofonního zvuku při natáčení videosekvencí. Lze jej pohodlně upevnit do sáněk pro blesk. Také s tímto mikrofonem jsem trošku experimentoval, sice nejsem expertem na audiotechniku, ale pár postřehů jsem přeci jen zaznamenal. Mikrofon je velmi citlivý a poměrně dost směrový, je proto potřeba se s ním trošku naučit pracovat. Zejména je nutné správně nastavit citlivost v menu fotoaparátu, protože vzhledem k vysoké citlivosti se mikrofon snadno zahltí. Pokud tedy budete natáčet jen trošku hlučnější scény, doporučuji citlivost nastavit na nejnižší hodnotu. Naopak při zaznamenávání tichých zvuků je až překvapivé, co všechno mikrofon dokáže zachytit. Samotný zvuk je pak poměrně dost kvalitní, takže na záznam ozvučených videosekvencí jej mohu jen doporučit. Pro opravdové zvukové znalce pak fotoaparát disponuje také konektorem pro sluchátka, kterými lze úroveň zvuku přímo sledovat. V nabídce Nikonu však zatím žádné nejsou, nicméně nabídka firem na audiozařízení je dostatečně bohatá.

Obrázek č. 36 - Objektiv AF-S Nikkor 24-120mm f/4 VR

Asi vůbec nejpodstatnějším příslušenstvím každé digitální zrcadlovky jsou objektivy. V případě Nikonu asi není moc o čem debatovat, protože nabídka objektivů je opravdu velká a jistě uspokojí prakticky každého. Nicméně asi nejpodstatnější je v tomto ohledu vybrat nějaký univerzální základní objektiv, pro nejčastější běžné fotografování. Vzhledem k vysokému rozlišení čipu je nutné vybrat nějaký opravdu kvalitní základní objektiv, který dokáže dostatečně vykreslit scénu. Možností je hned několik ale nejčastější volbou asi bude poměrně nový zoom AF-S 24–120mm f/4 VR (pozor na záměnu se starší verzí s f/3,5–5,6 která není tak kvalitní). Právě s tímto objektivem byla nafotografována většina ukázkových snímků v tomto článku. Snímky se mohou zdát mírně měkčí, protože fotoaparát ve výchozím, vyresetovaném stavu poměrně málo doostřuje. Nicméně výsledky tohoto objektivu jsou opravdu velmi dobré a jako základ jej lze rozhodně doporučit. Kvality objektivu si můžete prohlédnout také na výsledku laboratorních testů asociace DIWA na ukázkovém grafu č.23. Mechanicky je objektiv dostatečně robustní, disponuje interním ostřením a stabilizátorem obrazu VR druhé generace. Má také na bajonetu gumové těsnění proti vnikání prachu a vlhkosti. V ceně objektivu dostanete také tvarovanou sluneční clonu a měkký ochranný obal – pytlík. Cena objektivu je na současném trhu (04/2012) pod 28.000,– Kč včetně DPH, což lze označit za cenu přiměřenou.
A co cena samotného fotoaparátu Nikon D800? V současné době (04/2012) je cena samotného těla fotoaparátu zhruba do 68.000,– Kč včetně DPH. Cenově zvýhodněné sety bohužel zatím nejsou k dispozici, ale dá se předpokládat, že jistě brzy budou. Tuto cenu bych považoval za přiměřenou.

Co tedy říci závěrem? Dlouho očekávaný Nikon D800 překvapil velmi vysokým rozlišením, z čehož logicky plyne, že to není žádný superrychlý stroj (i když vysloveně pomalý také není), takže pro fotografování rychlých dějů, jako je sport nebo fotografii zvířat asi nebude úplně ideální (zejména pro ty nejnáročnější fotografy v tomto oboru), nicméně naopak třeba krajináři, fotografové architektury nebo studioví fotografové budou jistě vysokým rozlišením přímo nadšeni a nelze jinak, než jim jej doporučit. Přes veškerou snahu jsem na fotoaparátu neshledal žádné nedostatky, naopak lze tradičně vyzdvihnout špičkovou obrazovou kvalitu, velmi robustní mechanické provedení, ale také několik nových užitečných funkcí i širokou nabídku příslušenství.

Na stránkách českého zastoupení Nikon CZ s.r.o. najdete další, nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat na své jméno podle výrobního čísla, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    01.05.2012 21:41

    Lavička: U zadne DSLR Nikon nejsou v hledacku zobrazeny permanentne vsechny AF body. Vzdy jen jeden, nebo zadny (to v pripade automatickeho vyberu AF bodu).

  • JT
    JT
    02.05.2012 15:50

    Peter, trochu by som Ťa opravil. Napr. moja D90 zobrazuje všetkých 11 bodov a pri výbere bodu bod preblikne(v prítmí). DSLR Nikon s väčším počtom bodov samozrejme už nezobrazujú všetky, ale len aktívne.

  • Petr Vaculčík
    Petr Vaculčík
    02.05.2012 22:01

    Výborná mašinka, ale ta cena :-(

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    02.05.2012 22:07

    J_T: mas pravdu, nizsi trida ma tech 11 bodu zobrazenych stale. Dnes jsem si toho zrovna vsiml u D3100. Ale takova D7000 uz to ma jako profi tela s 51 AF body, tedy je zobrazeny jen vybrany jeden nebo zadny.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    07.05.2012 07:27

    Ondrej: Ultrazvukove cisteni funguje u vsech fotoaparatu vicemene stejne, spis se jen vloudila nejaka necistota pri castem meneni objektivu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram