Fotografové používající techniku značky Nikon již dlouho očekávali nástupce populárního modelu D700. Nyní se konečně dočkali, přišel nový model D800. Asi největším překvapením je velmi vysoké rozlišení snímacího čipu, celých 36 Mpix. Ale to samozřejmě není všechno, více v obvyklém redakčním článku.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

Obrázek č. 1 - Oficiální firemní snímek fotoaparátu Nikon D800 Obrázek č. 2 - Pohled na horní část fotoaparátu Nikon D800

Mechanické provedení těla fotoaparátu se drží tradic Nikonu v této kategorii. Tělo je kompletně provedeno z lehkých hořčíkových slitin a samozřejmě je také utěsněné proti vodě a prachu. Design je oproti předchůdci D700 výrazně zaoblenější a je také o 10% lehčí. Jinak se vzhledově drží firemní linie, tělo je tedy tradičně celočerné, jen s drobným červeným designovým prvkem u spouště. Jinak je celé řešení tlačítek i ovladačů velmi podobné předchozímu modelu, takže s přechodem na novější typ jistě nebude žádný problém. Subjektivně bych řekl, že úchopová část je trošku mohutnější než u předchůdce, takže se lépe drží a to především fotografům s velkou rukou.

Obrázek č. 3 - Levá strana fotoaparátu Nikon D800 Obrázek č. 4 - Pravá strana fotoaparátu Nikon D800
Obrázek č. 5 - Zadní stěna fotoaparátu Nikon D800 Obrázek č. 6 – Spodní strana fotoaparátu Nikon D800

Při prvním zběžném pohledu zaujme nový LCD monitor na zadní stěně fotoaparátu, jeho rozměr byl zvětšen na 3,2“ a jeho rozlišení je 921.000 obrazových bodů. Design menu zůstal prakticky stejný, tedy rozlišený podle témat barevně a samozřejmostí je dnes i plná lokalizace do češtiny. Také pozorovací úhly jsou skvělé a můžete fotoaparátem prakticky jakkoli otáčet a viditelnost údajů je pořád stejná. Zajímavý je také pohled do hledáčku, který je opravdu velký a technicky je řešen pentagonálním hranolem a zobrazuje 100% fotografované scény. Na matnici jsou zobrazeny zaostřovací body a uživatelsky je možné zobrazit i pomocnou mřížku pro fotografování architektury. A nejen to, přímo v hledáčku je možné zobrazit i dvouosý virtuální horizont, pomocí něhož lze přesně srovnat obraz, aniž by bylo nutné sundávat fotoaparát od oka.

Obrázek č. 7 - Pohled od hledáčku fotoaparátu Nikon D800 Obrázek č. 8 - LCD displej fotoaparátu Nikon D800
Obrázek č. 9 - Informace na LCD monitoru fotoaparátu Nikon D800 Obrázek č. 10 - Základní kovový korpus fotoaparátu Nikon D800

Obrázek č. 11 - Těsnění fotoaparátu Nikon D800 proti vodě a prachu

Na horní straně fotoaparátu je pak samozřejmostí LCD displej, který zobrazuje všechny potřebné údaje. Vedle něj u spouště pak přibylo i samostatné tlačítko pro spouštění nahrávání videozáznamu. Na přední stěně vedle bajonetu objektivu je pak dvojice funkčních tlačítek, jimž lze přiřadit téměř libovolnou funkci. Jinak zůstalo vše víceméně při starém, osvědčeném schématu řešení a rozmístění ovládacích prvků. Snad jen škoda, že kromě možnosti podsvícení LCD displeje, není instalováno také podsvícení ovládacích tlačítek.
Mechanické provedení, ergonomii i pohodlnost ovládání fotoaparátu Nikon D800 tak lze celkově hodnotit jako vynikající a po této stránce opravdu není co vytknout.

Obrázek č. 12 - Snímací čip CMOS fotoaparátu Nikon D800 Obrázek č. 13 - Základní deska fotoaparátu Nikon D800 s obrazovým procesorem EXPEED 3

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    01.05.2012 21:41

    Lavička: U zadne DSLR Nikon nejsou v hledacku zobrazeny permanentne vsechny AF body. Vzdy jen jeden, nebo zadny (to v pripade automatickeho vyberu AF bodu).

  • JT
    JT
    02.05.2012 15:50

    Peter, trochu by som Ťa opravil. Napr. moja D90 zobrazuje všetkých 11 bodov a pri výbere bodu bod preblikne(v prítmí). DSLR Nikon s väčším počtom bodov samozrejme už nezobrazujú všetky, ale len aktívne.

  • Petr Vaculčík
    Petr Vaculčík
    02.05.2012 22:01

    Výborná mašinka, ale ta cena :-(

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    02.05.2012 22:07

    J_T: mas pravdu, nizsi trida ma tech 11 bodu zobrazenych stale. Dnes jsem si toho zrovna vsiml u D3100. Ale takova D7000 uz to ma jako profi tela s 51 AF body, tedy je zobrazeny jen vybrany jeden nebo zadny.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    07.05.2012 07:27

    Ondrej: Ultrazvukove cisteni funguje u vsech fotoaparatu vicemene stejne, spis se jen vloudila nejaka necistota pri castem meneni objektivu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (8)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram