Dnes se mi do rukou dostal na test zajímavý fotoaparát. Není úplnou novinkou ve své třídě, spíš pokračovatelem i když s novými prvky, a tak jsem již věděl, že mám v rukou fotoaparát jedněmi velmi chválený a druhými velmi zatracovaný. O to více jsem byl na něj zvědav. Jedná se o zvláštní třídu kompaktů s možností výměny objektivů. Dnes je jím Sony NEX-5N.

Energie

Fotoaparát využívá dobíjecí baterii NP-FW50 s parametry: 7,2 V / 1020 mAh. Plně nabitá vydržela cca 400 snímků při použití „živého náhledu“. Záleží také na použitém objektivu a používání blesku. Zbývající výdrž baterie v procentech je zobrazena na zadním LCD.

Příslušenství

Na stránkách výrobce je možné se podívat na příslušenství, které se k systému NEX vyrábí. 6 objektivů s bajonetem E, mezi nejdůležitější příslušenství patří dva adaptéry pro použití objektivů Sony/Minolta s bajonetem A, jeden je pouze s MF ostřením, druhý umožňuje i AF ostření. Déle je tu externí mikrofon, externí blesk a různé druhy poutek a ochranných pouzder. Také se na internetu vyskytuje příslušenství od jiných výrobců, kteří pro NEX systém nabízejí např. podvodní pouzdra či redukce pro použití jiných objektivů jak současných výrobců, tak i třeba starého systému se závitem M42.

Objektivy bajonet E Redukce LA-EA1 a LA-EA2
Blesk HVL-F20S Mikrofon ECM-SST1
Pouzdro LCS-EB50 Pouzdro LCS-EL50

Závěr

Co říci na závěr. Nejdříve jsem byl nedůvěřivý, co že za kompakt to Sony udělal, ale postupně moje nedůvěra mizela a pokud si člověk zvykne na rozmístění ovládání funkcí, pak se mu fotoaparát odvděčí fotografiemi vynikající úrovně a kvality. Dotykové ovládání jednoznačně ukázalo svoje klady a komu se nelíbí, může používat klasický výběr tlačítky. Snad jen nemožnost použití hledáčku a zároveň blesku kazí jinak výborný dojem z tohoto fotoaparátu.

Klady Zápory
Kompaktní velikost Nemožnost použití hledáčku a blesku zároveň
Výborná obrazová kvalita Malý výkon jediného externího blesku
Dotykové ovládání Dražší příslušenství

Testovací snímky

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 18mm
čas: 1/250
clona: 14
ISO: 200

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 20mm
čas: 1/100
clona: 9
ISO: 200

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 30mm
čas: 1/1600
clona: 8
ISO: 1600

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 55mm
čas: 1/2000
clona: 9
ISO: 400

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 39mm
čas: 1/800
clona: 5,6
ISO: 200

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Brabathor
    Brabathor
    25.11.2011 08:49

    to Petr Wroblowski - podle hodnocení Photozone sice nic moc,ale kterej širokáč je na tom serveru dobře hodnocen? ani L skla tam nemaj hodnocení, který si myslim zasloužej. Jestli si četl shrnutí, tak jim vadila neostrost krajů na otevřenou díru. upřímě řečeno, kterej blbec bude fotit krajinu na otevřenou díru? na otevřenou budu fotit živou fotku a tam si myslim todle vůbec nevadí. naopak si myslim,že má slušně zvládnutý zkreslení a ostrost je při zaclonění na 5,6 perfektní,což právě na tu krajinu už stačí... dle mýho slušnej objektiv, když víš jak a kdy ho používat...(a taky nezapomeň že stojí 6 tisíc novej, dá se sehnat i za 4 apůl u západních sousedů takže za tu cenu...)

  • Taffey
    Taffey
    27.11.2011 20:42

    Ale běžte, vy breptové. Objektivy můžu používat všechny s a-bajonetem. Stačí si koupit buď AF nebo MF redukci. NA běžné focení dovolených a podobně stačí ten seťák, na vážnější práci hodím áčko přes redukci. Vůbec nechápu, proč by měl být Nex jen pro cvakaly? Stejně většina lidí fotí furt stejně, i když je profík. Nastaví áčko nebo esko ne emko a jen kočíruje expozici. Na to nepozřebuju milion čudlíků na těle. Taky jsem měl podobný názor, přiznávám se k němu, ale po šesti letech používámí minolty D7D, která měla vemku skoro všechno, aby si vybral každý, jsem došel k závěru, že jsem používal tři čudlíky. Nastavení clony, korekci expozice a způsob měření. Nic jiného jsem nikdy nepoužil. NA těle nexe 5N jsou tři programovatelné čudlíky, kam si nastvím přesně to, co ke svému focení potřebuju. Nepotřebuju jezdit do menu jako idiot. Ono to ale chce si nejdřív nastudovat, co jaká mašinka umí a ne hned každé, kdo tuto mašinku má, považovat za cvakala. Víme?

  • Taffey
    Taffey
    27.11.2011 20:48

    Nehledě na to, že dobrých 90% všech dnešních moderních zrcadlovek, strčí Nex 5N, co se týče obrazové kvality, s přehledem do kapsy. Třeba co se týče šumu na vyšších citlivostech, věrnosti barev, barevné hloubce nebo třeba v pružnosti čipu. Nex 5N je ve většině parametrů na úrovni Sony A580 a to je, panečku, nějaká zrcadlovka. NAvíc nex 3 a 5 se s 5N nedají vůbec srovnávat. N5 je totálně vymakaná. Chápu, že se může někomu eklovat to ovládání, ale jak tu kdosi správně píše, na to se dá zvyknout.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    13.01.2012 06:39

    Tomáši, přes jednoduchou redukci lze používat všechna skla Minolta a Sony i dalších s tímto bajonetem Minolta-A.

  • david lehner
    david lehner
    12.10.2012 00:08

    Nex 5 jsem si koupil teprve pred nedavnem protoze me uz nebavilo tahat vsude muj batoh se zrcadlovkou a 8 kilo prislusenstvi a namuzu si tento fotacek vynachvalit. Jedinna nevyhoda je chybejici hledacek. Na nelogicke menu jsem si zvykl behem 14 dni.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram