Dnes se mi do rukou dostal na test zajímavý fotoaparát. Není úplnou novinkou ve své třídě, spíš pokračovatelem i když s novými prvky, a tak jsem již věděl, že mám v rukou fotoaparát jedněmi velmi chválený a druhými velmi zatracovaný. O to více jsem byl na něj zvědav. Jedná se o zvláštní třídu kompaktů s možností výměny objektivů. Dnes je jím Sony NEX-5N.

Zaostřování a režimy snímání

Fotoaparát používá AF s 25 body pro rychlé a přesné zaostření. Pro případné tmavší scény použije přídavné osvětlení a to až do vzdálenosti 3m. Na výběr je režim snímání jednoho snímku či plynulé snímání. Vybrat je možné automatické AF, středové, či nastavitelný pevný bod na LCD. A jako třešinkou na dortu je možné opět využít dotykové ovládání. Lehkým dotykem na určitém místě LCD systém na toto místo zaostří a bude se ho držet, i když fotoaparátem budete pohybovat a měnit kompozici.

Výběr AF,MF Výběr AF
Výběr pevného bodu AF na LCD Výběr místa dotykem

Rozsah citlivosti je 0 až +20EV. Rychlost AF je slušná a závislá od objektivu. Přepínání AF, MF je bohužel uložené v Menu takže se k němu musíte proklikat. Systém pro MF je velmi dobře vybaven. Při MF ostření, když začnete otáčet ostřícím kroužkem na objektivu, se vám automaticky zvětší obraz na LCD 4,8× s možností ještě dále zvětšit na 9,5× pro snadnější a velmi přesné zaostření. Při namáčknutí spoustě se opět automaticky přepne do zobrazení celého snímku a vymůžete exponovat. Kromě jednotlivých snímků a stupňované expozice lze v režimu snímání exponovat i série s rychlostí až 10 snímků/s.

Tak jako u předchozích fotoaparátů, je možné využít funkci panorama, kdy fotoaparát snímá v rychlém sledu snímky a ve výsledku vytvoří jeden snímek. Velikost snímku: Běžný na šířku: 8192×1856 (135°/120°) / na výšku: 3872×2160 (101°/90°) Velikost snímku: Širokoúhlý na šířku: 12 416×1856 (202°/180°) / na výšku: 5536×2160 (142°/126°).

Výběr funkce panorama Zobrazení na LCD
Nápověda pro panoramu Nápověda pro panoramu

Bohužel však nemohu říci, že bych byl s kvalitou funkce panorama extra spokojen, jako třeba u nedávné A35. Snímky obsahovaly chyby při napojování, a to i když jsem umístil fotoaparát na stativ a vyrovnal horizont do vodorovné polohy. Také nelze nastavit clonu, čas ani ISO, pouze korekci expozice.

Panorama

Blesk

Jak už jsem se zmínil u hledáčku, tak i blesk se připojuje do konektoru na horní straně fotoaparátu, a proto je nelze použít současně. Na rozdíl od hledáčku je součástí základního vybavení fotoaparátu. Lze jen sklápět, aby nedošlo k jeho poškození. Blesk používá měření TTL a kompenzace je možná +/- 2,0 EV (kroky po 1/3 EV). Jeho směrné číslo je poněkud slabší, odpovídá asi hodnotě 7–8. Pracuje v režimech automatický, doplňkový, synchronizace na 1.lamelu a na 2.lamelu. Jeho doba nabíjení je cca 4s.

Blesk Blesk
F2,8 F3,5 F5,6
ISO100 1–2,5m 1–2m 1–1,25m
ISO3200 5,6–14m 4,5–11,2m 2,8–7m

Pokud by vám tento blesk, jehož dosah je v předchozí tabulce, nestačil, je možné dokoupit jako volitelné příslušenství blesk HVL-F20S se směrným číslem 20. Možná by stálo za zvážení pro výrobce, kdyby vyrobil redukci pro klasické blesky se standardní paticí Sony/Minolta.

Záznam videa

Záznam videa je možný ve dvou formátech a to mp4 v HD rozlišení (1440×1080) s 25sn./s. progresivní s přibližnou velikostí 12Mb/s. a nebo formát AVCHD v rozlišení full HD (1920×1080) s 50s n/s prokládaný s přibližnou velikostí 17Mb/s – 28Mb/s dle nastavení. Komprese videa H.264 nebo MPEG-4 AVC. Formát záznamu zvuku Dolby® Digital (AC-3) / MPEG-4 AAC-LC. Malá ukázka videa v rozlišení MP4, velikost cca 28MB. Použit byl objektiv Sony 18–55mm/3,5–5,6 OSS.

Zkušební video si můžete stáhnout zde.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Brabathor
    Brabathor
    25.11.2011 08:49

    to Petr Wroblowski - podle hodnocení Photozone sice nic moc,ale kterej širokáč je na tom serveru dobře hodnocen? ani L skla tam nemaj hodnocení, který si myslim zasloužej. Jestli si četl shrnutí, tak jim vadila neostrost krajů na otevřenou díru. upřímě řečeno, kterej blbec bude fotit krajinu na otevřenou díru? na otevřenou budu fotit živou fotku a tam si myslim todle vůbec nevadí. naopak si myslim,že má slušně zvládnutý zkreslení a ostrost je při zaclonění na 5,6 perfektní,což právě na tu krajinu už stačí... dle mýho slušnej objektiv, když víš jak a kdy ho používat...(a taky nezapomeň že stojí 6 tisíc novej, dá se sehnat i za 4 apůl u západních sousedů takže za tu cenu...)

  • Taffey
    Taffey
    27.11.2011 20:42

    Ale běžte, vy breptové. Objektivy můžu používat všechny s a-bajonetem. Stačí si koupit buď AF nebo MF redukci. NA běžné focení dovolených a podobně stačí ten seťák, na vážnější práci hodím áčko přes redukci. Vůbec nechápu, proč by měl být Nex jen pro cvakaly? Stejně většina lidí fotí furt stejně, i když je profík. Nastaví áčko nebo esko ne emko a jen kočíruje expozici. Na to nepozřebuju milion čudlíků na těle. Taky jsem měl podobný názor, přiznávám se k němu, ale po šesti letech používámí minolty D7D, která měla vemku skoro všechno, aby si vybral každý, jsem došel k závěru, že jsem používal tři čudlíky. Nastavení clony, korekci expozice a způsob měření. Nic jiného jsem nikdy nepoužil. NA těle nexe 5N jsou tři programovatelné čudlíky, kam si nastvím přesně to, co ke svému focení potřebuju. Nepotřebuju jezdit do menu jako idiot. Ono to ale chce si nejdřív nastudovat, co jaká mašinka umí a ne hned každé, kdo tuto mašinku má, považovat za cvakala. Víme?

  • Taffey
    Taffey
    27.11.2011 20:48

    Nehledě na to, že dobrých 90% všech dnešních moderních zrcadlovek, strčí Nex 5N, co se týče obrazové kvality, s přehledem do kapsy. Třeba co se týče šumu na vyšších citlivostech, věrnosti barev, barevné hloubce nebo třeba v pružnosti čipu. Nex 5N je ve většině parametrů na úrovni Sony A580 a to je, panečku, nějaká zrcadlovka. NAvíc nex 3 a 5 se s 5N nedají vůbec srovnávat. N5 je totálně vymakaná. Chápu, že se může někomu eklovat to ovládání, ale jak tu kdosi správně píše, na to se dá zvyknout.

  • Karel Omes
    Karel Omes
    Autor
    13.01.2012 06:39

    Tomáši, přes jednoduchou redukci lze používat všechna skla Minolta a Sony i dalších s tímto bajonetem Minolta-A.

  • david lehner
    david lehner
    12.10.2012 00:08

    Nex 5 jsem si koupil teprve pred nedavnem protoze me uz nebavilo tahat vsude muj batoh se zrcadlovkou a 8 kilo prislusenstvi a namuzu si tento fotacek vynachvalit. Jedinna nevyhoda je chybejici hledacek. Na nelogicke menu jsem si zvykl behem 14 dni.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram