Fotoaparát.cz

Sony NEX-5N

Dnes se mi do rukou dostal na test zajímavý fotoaparát. Není úplnou novinkou ve své třídě, spíš pokračovatelem i když s novými prvky, a tak jsem již věděl, že mám v rukou fotoaparát jedněmi velmi chválený a druhými velmi zatracovaný. O to více jsem byl na něj zvědav. Jedná se o zvláštní třídu kompaktů s možností výměny objektivů. Dnes je jím Sony NEX-5N.

Sony NEX-5N

Již samotné tělo budí u někoho nadšení a u jiných rozpaky. Je takové „nefotografické“. Není to ani „krabička na mýdlo“, jak se přezdívá plochým kompaktům, ani klasické prostorové tělo, jako u zrcadlovky. Tělo je z větší části ploché, ale má madlo pro lepší úchop pravou rukou. I tak, pokud by jste neměli nasazený objektiv, strčili byste fotoaparát, díky poměrně malým rozměrům, do náprsní kapsy. Sony NEX není jediný, který ve třídě kompaktů s výměnnými objektivy je. Podobné fotoaparáty dělá i Olympus v řadě PEN (čip CMOS, crop faktor 2), Panasonic v řadě Lumix DMC-GF1,2,3 (čip micro 4/3, crop faktor 2×), Samsung v řadě NX (čip CMOS, crop faktor 1,5×), Pentax Q (čip CMOS, crop 5,5×) a nově i Nikon svojí řadou J1 a v1 (čip CMOS, crop faktor 2,7×). Nakonec tak posledním z velkých výrobců fototechniky, který ještě podobnou řadu nevytvořil, zůstává Canon.

Sony u NEXu naštěstí neudělala to, co někteří jiní výrobci a nedala do těla fotoaparátu fyzicky maličký čip jako z kompaktu, který často trpí známými nevýhodami, jako třeba výraznějším šumem při vyšších ISO, ale dala do něj plnohodnotný čip ze zrcadlovky APS-C, což se odráží v kvalitě výstupních fotografií. V NEXu 5N je tak čip stejné velikosti a rozlišení, jako je u DSLR A580 či SLT A55 a A35.

Tělo fotoaparátu je malé, kompaktní a poměrně dobře padnoucí do ruky. Je tvořené většinou z kovu, nemá na první pohled mnoho ovládacích prvků, na horní straně je spoušť, pákový vypínač na zapnutí a vypnutí fotoaparátu, mikrofon, krytka připojení blesku nebo hledáčku a dvě tlačítka. Jedno na prohlížení snímků a druhé na záznam videa. Pákový vypínač jde poměrně ztuha a tak je trochu z podivem, proč tento prvek je z plastu, když všechny ostatní tlačítka jsou kovová. A když už jsem u té kritiky, také tlačítko záznamu videa nemá zrovna šťastné umístění. Je až na konci těla, takže jeho zmáčknutí je poněkud krkolomné.

Zepředu Zezadu
Horní strana Výklopné LCD

Na zadní straně, kromě velkého výklopného 3“ LCD, jsou na pravé straně umístěny dvě tlačítka, jedno na vstup do Menu a druhé pro nastavování parametrů zobrazených na LCD, a uprostřed je „vícefunkční“ ovladač skládající se z kruhového ovladače umožňujícího nastavování funkcí jak kruhovým pohybem, tak jako klasický ovladač ve čtyřech směrech, kdy je možné měnit zobrazení displeje, režim pohonu, případně korekci expozice a zobrazení více náhledů při prohlížení fotografií. I tento kruhový ovladač je plastové konstrukce a přitom by být nemusel. Uprostřed je pak tlačítko fungující většinou jako potvrzovací tlačítko pro nastavené hodnoty. Další možností nastavování, a to je novinkou tohoto přístroje, je dotykové ovládání přímo na LCD.

Jsem člověk spíše konzervativního pojetí pro ovládání fotoaparátu a tudíž ve mne nabídka dotykového ovládání mnoho důvěry nevzbuzovala. Skoro jsem i čekal, zdali se mezi základními ikonami neobjeví ikona sluchátka a fotoaparát mi tak nenabídne možnost telefonování :o). Když jsem však dotykové ovládání vyzkoušel, musel jsem brzy uznat (a vím, že teď budu od skalních fotografů pranýřován), že tento systém výrazně zrychlí ovládání fotoaparátu a velmi rychle se vám „vetře pod kůži“. Je návykový, takže místo přecvakávání několika tlačítek a posunování výběru v Menu, se vše nahradí několik „údery“ prstem po LCD. Pro rychlé změny v nastavení je to opravdu výborné, a pokud tento systém bude navíc spolehlivý a funkční po celou dobu životnosti fotoaparátu, pak nemám problém tento systém ovládání u takovýchto fotoaparátů přijmout.

Baterie a karta

Na levé straně fotoaparátu ještě najdete dvoje dvířka, jedny se standardním konektorem mini USB, pro export fotografií do počítače, a další skrývají konektor pro HDMI. Na spodní straně jsou klasicky dvířka zakrývající prostor pro baterii a paměťovou kartu. Uprostřed těla v ose bajonetu pro objektiv je umístěn standardní kovový závit pro upevnění na stativ.

Hledáček, LCD a „živý náhled“

Hledáček

Sice v nadpisu kapitoly zmiňuji hledáček, a tak si někdo může myslet, že jsem se zbláznil, protože NEX-5N žádný hledáček na těle nemá. Nemá, ale může mít. Bohužel ne v základním vybavení příslušenství, ale jako doplněk, jenž je nutný si samostatně koupit. Neměl jsem tu možnost jej vyzkoušet , takže jen krátce. Dle informací výrobce je přídavný hledáček s označením FDA-EVS1 typu XGA OLED TruFinder™ s rozlišením 2,36 MPix se 100% pokrytím obrazového pole, s rozsahem nastavení dioptrie od −4 do +1 se zobrazením všech informací. Hledáček je výklopný o 90° nahoru. ( Případnou kompatibilitu s dalšími fotoaparáty NEX je třeba si ověřit na stránkách výrobce ). Při použití s širokoúhlým objektivem 16mm/2,8 je možné použít i optický hledáček FDA-SV1.

Hledáček FDA-EVS1 Optický hledáček FDA-SV1

Hledáček se připojuje do konektoru po odklopení plastového krytu na horní straně fotoaparátu a chce to získat trošku zvyk trefit se a zašroubovat upevňujícím šroubem.. Hledáček je jistě fajn věc, škoda jen, že se upevňuje do stejného konektoru jako blesk, tudíž je použití obou naráz nemožné.

LCD

Výklopné LCD má velikost 3“ a tvoří podstatnou část zadní stěny. Je typu Displej Xtra Fine TruBlack s vysokým rozlišením 921kPix. Možnost vyklopení LCD je cca 45° dolů a cca 80°nahoru. Jeho zobrazení a velikost je dostatečné a kvalitně zobrazuje potřebné informace i fotografovaný předmět. Zobrazení informací je možné v mnoha režimech. Pokud vlastníte hledáček, můžete použít zobrazení informací „pro hledáček“, je to základní zobrazení podobné jako na jiných předchozích DSLR. Další možná zobrazení jsou již spojena s živým náhledem.

Zobrazení „na hledáček“ Grafické zobrazení
Zobrazení s funkcemi Zobrazení s velkým písmem
Zobrazení bez informací Zobrazení s histogramem

I při prohlížení vyfotografovaných snímků si stiskem tlačítka Disp., můžete vybrat z několika režimů zobrazení. Můžete si snímek zobrazit buď čistý, nebo s údaji o expozici, případně zobrazení s histogramem. Lze zobrazit 1 snímek, nebo až 12 náhledů najednou. Snímek lze zvětšit asi 15×.

Zobrazení bez informací Zobrazení s informacemi
Zobrazení s histogramem Zobrazení s 6 náhledy
Zobrazení s 12 náhledy Zvětšení

Při prohlížení můžete velmi dobře použít jak kruhový ovladač, tak dotykové ovládání. Dotykové ovládání je velmi rychlé, posunem prstu po LCD se posunuje obraz a dotykem prstu, na určité místo se to zvětší a vystředí na dotknuté místo. Je to velmi rychlé a příjemné.

Pokud si nevíte s nějakým fotografovaným tématem rady, fotoaparát má v sobě uloženy informace s popisem, jak které fotografie nejlépe pořídit. Nápověda je rozdělena barevně do 4 témat a to portréty, krajiny, noční záběry a macro.

Nápověda témat pro portréty Nápověda témat pro krajiny
Určité téma pro noční záběry Určité téma pro macro

Menu

Základní obrazovku Menu dostanete stiskem horního tlačítka nad kruhovým ovladačem. Tak jako při prohlížení i zde můžete používat pro pohyb v Menu místo tisknutí tlačítek dotykové ovládání. Vše je potřeba si vyzkoušet v ruce, nemá mnoho smyslu se zde o jednotlivých možnostech menu rozepisovat, bylo by to opisování Návodu. Je třeba si na rozdělení Menu trochu zvyknout. Základní nastavení, jako je priorita clony a času, případně plná automatika je v „režimu snímání“. Nastavení dalších funkcí najdete ve „Fotoaparátu“ (samospoušť, blesk MF, typ AF…) „velikost snímku“ (velikost, RAW,JPG, panorama…, velikost videa) a „Jas a barva“ (ISO, vyvážení bílé, měření expozice, korekce blesku,HDR…). Upřímně nevím co výrobce k rozdělení funkcí na tyto tři složky vedlo, ale bylo asi jediné co se mi na ovládání mnoho nelíbilo, protože občas člověk pátral, kde je možné určitou funkci vlastně nastavit… Zvláště když třeba nastavení blesku je ve složce „Fotoaparát“, ale třeba korekce blesku je v „Jas/barva“…

Základní Menu Rozbalené dílčí menu
Zobrazení s histogramem Zobrazení s 6 náhledy

Čip a ISO

Snímacím prvkem je čip CMOS Exmor™ APS HD s rozlišením 16Mpix (4912×3264 pixel), stejný jako je u SLT A55 nebo u A35. Velikost čipu je 23,5×15,7 mm (typ APS-C). Poměr stran je 3:2, ale lze přepnout na 16:9 (rozlišení 4912×2760 pixel). Čip je osazen pružně a kombinuje dvě technologie – stabilizaci obrazu a protiprachový systém. Optický stabilizátor obrazu Super SteadyShot INSIDE umožňuje využívat optické stabilizace v kombinaci s libovolným objektivem. Citlivost čipu lze nastavit v rozsahu 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800 a 25600 ISO. V následujících ukázkách vidíte, jak se hodnota ISO projeví na šumu u snímku v denním světle a večer.

ISO při denním světle ISO při nočním osvětlení

Řekl bych, že Sony udělalo velký pokrok v kvalitě šumu při vysokých ISO. V plném rozlišení má RAW i JPG snímek 4912×3264 pixel, což stačí na fotografii o rozměrech 42×28 cm v rozlišení 300dpi, případně 63×42 cm při rozlišení cca 200dpi. Kvalita JPG je rozlišena na 2 typy – jemná a standard. Kromě toho lze ještě využít kombinací RAW+JPG. Velikost snímku RAW je cca 16,5MB. Ukládat snímky lze na SD, SDHC, SDXC karty, Memory Stick PRO Duo a Memory Stick PRO-HG Duo (4GB, 8GB, 16GB a 32GB).

Režimy expozice a vyvážení bílé

Systém měření expozice je stejný jako u DSLR: inteligentní plná automatika, P – programová automatika, A – preference clony, S – preference času a M – manuál. Scénické režimy SCN: portrét, krajina, makro, sport, západ slunce, noční záběr a ručně držený soumrak. Expozimetr pracuje ve 3 režimech, 1200zónové maticové měření, se zvýrazněným středem a bodové. Korekci expozice lze nastavit v rozsahu +/-3 EV v krocích po 1/3 EV. Není třeba více rozebírat. Možnosti vyvážení bílé jsou stejné jako u dalších předchozích typů, zde není nutné se více rozepisovat. Více je možné si přečíst v technické specifikaci na stránkách Sony.

Volba scény Krajina Volba scény Macro
Volba měření expozice Korekce expozice

Snad jen znovu zopakovat, jak dobře a rychle se při nastavování využívá dotykové ovládání. Korekce expozice má přímou volbu na zadní straně na kruhovém voliči. Ve složce „jas/barva“ je možnost nastavení určitých efektů. Jedná se o efekty jako dětský fotoaparát (snímek s vinětací), popartové barvy, pasterizace, retro (sépiové zabarvení), částečná barva (nerozumím jejímu využití), Higt-key soft, černobílé s bohatými tóny a miniaturizace. Několik ukázek v následující tabulce.

Efekt dětského fotoaparátu Efekt jedné barvy
Efekt vysokého kontrastu Efekt bohatých tónů
Efekt soft Efekt miniatura

Snad jen jedna poznámka na závěr, tyto efekty se musí nastavit před expozicí, nelze je aplikovat na již exponované snímky. Další ukázka je funkce již známá HDR. Fotoaparát využívá pro HDR algoritmy pro kombinování a optimalizaci 3 následných snímků (vrstev). Výsledkem je jediný HDR snímek, snažící se napodobit přirozený rozsah odstínů lidského vidění. Lidově řečeno: po zmáčknutí spouště dojde k rychlým expozicím s různým nastavením a sečtení snímků do jednoho. Není tedy radno používat tuto funkci na velmi rychlé akce, kdy by došlo k posunutí objektu na dalším snímku.

Bez HDR Zapnuté HDR

Zaostřování a režimy snímání

Fotoaparát používá AF s 25 body pro rychlé a přesné zaostření. Pro případné tmavší scény použije přídavné osvětlení a to až do vzdálenosti 3m. Na výběr je režim snímání jednoho snímku či plynulé snímání. Vybrat je možné automatické AF, středové, či nastavitelný pevný bod na LCD. A jako třešinkou na dortu je možné opět využít dotykové ovládání. Lehkým dotykem na určitém místě LCD systém na toto místo zaostří a bude se ho držet, i když fotoaparátem budete pohybovat a měnit kompozici.

Výběr AF,MF Výběr AF
Výběr pevného bodu AF na LCD Výběr místa dotykem

Rozsah citlivosti je 0 až +20EV. Rychlost AF je slušná a závislá od objektivu. Přepínání AF, MF je bohužel uložené v Menu takže se k němu musíte proklikat. Systém pro MF je velmi dobře vybaven. Při MF ostření, když začnete otáčet ostřícím kroužkem na objektivu, se vám automaticky zvětší obraz na LCD 4,8× s možností ještě dále zvětšit na 9,5× pro snadnější a velmi přesné zaostření. Při namáčknutí spoustě se opět automaticky přepne do zobrazení celého snímku a vymůžete exponovat. Kromě jednotlivých snímků a stupňované expozice lze v režimu snímání exponovat i série s rychlostí až 10 snímků/s.

Tak jako u předchozích fotoaparátů, je možné využít funkci panorama, kdy fotoaparát snímá v rychlém sledu snímky a ve výsledku vytvoří jeden snímek. Velikost snímku: Běžný na šířku: 8192×1856 (135°/120°) / na výšku: 3872×2160 (101°/90°) Velikost snímku: Širokoúhlý na šířku: 12 416×1856 (202°/180°) / na výšku: 5536×2160 (142°/126°).

Výběr funkce panorama Zobrazení na LCD
Nápověda pro panoramu Nápověda pro panoramu

Bohužel však nemohu říci, že bych byl s kvalitou funkce panorama extra spokojen, jako třeba u nedávné A35. Snímky obsahovaly chyby při napojování, a to i když jsem umístil fotoaparát na stativ a vyrovnal horizont do vodorovné polohy. Také nelze nastavit clonu, čas ani ISO, pouze korekci expozice.

Panorama

Blesk

Jak už jsem se zmínil u hledáčku, tak i blesk se připojuje do konektoru na horní straně fotoaparátu, a proto je nelze použít současně. Na rozdíl od hledáčku je součástí základního vybavení fotoaparátu. Lze jen sklápět, aby nedošlo k jeho poškození. Blesk používá měření TTL a kompenzace je možná +/- 2,0 EV (kroky po 1/3 EV). Jeho směrné číslo je poněkud slabší, odpovídá asi hodnotě 7–8. Pracuje v režimech automatický, doplňkový, synchronizace na 1.lamelu a na 2.lamelu. Jeho doba nabíjení je cca 4s.

Blesk Blesk
F2,8 F3,5 F5,6
ISO100 1–2,5m 1–2m 1–1,25m
ISO3200 5,6–14m 4,5–11,2m 2,8–7m

Pokud by vám tento blesk, jehož dosah je v předchozí tabulce, nestačil, je možné dokoupit jako volitelné příslušenství blesk HVL-F20S se směrným číslem 20. Možná by stálo za zvážení pro výrobce, kdyby vyrobil redukci pro klasické blesky se standardní paticí Sony/Minolta.

Záznam videa

Záznam videa je možný ve dvou formátech a to mp4 v HD rozlišení (1440×1080) s 25sn./s. progresivní s přibližnou velikostí 12Mb/s. a nebo formát AVCHD v rozlišení full HD (1920×1080) s 50s n/s prokládaný s přibližnou velikostí 17Mb/s – 28Mb/s dle nastavení. Komprese videa H.264 nebo MPEG-4 AVC. Formát záznamu zvuku Dolby® Digital (AC-3) / MPEG-4 AAC-LC. Malá ukázka videa v rozlišení MP4, velikost cca 28MB. Použit byl objektiv Sony 18–55mm/3,5–5,6 OSS.

Zkušební video si můžete stáhnout zde.

Energie

Fotoaparát využívá dobíjecí baterii NP-FW50 s parametry: 7,2 V / 1020 mAh. Plně nabitá vydržela cca 400 snímků při použití „živého náhledu“. Záleží také na použitém objektivu a používání blesku. Zbývající výdrž baterie v procentech je zobrazena na zadním LCD.

Příslušenství

Na stránkách výrobce je možné se podívat na příslušenství, které se k systému NEX vyrábí. 6 objektivů s bajonetem E, mezi nejdůležitější příslušenství patří dva adaptéry pro použití objektivů Sony/Minolta s bajonetem A, jeden je pouze s MF ostřením, druhý umožňuje i AF ostření. Déle je tu externí mikrofon, externí blesk a různé druhy poutek a ochranných pouzder. Také se na internetu vyskytuje příslušenství od jiných výrobců, kteří pro NEX systém nabízejí např. podvodní pouzdra či redukce pro použití jiných objektivů jak současných výrobců, tak i třeba starého systému se závitem M42.

Objektivy bajonet E Redukce LA-EA1 a LA-EA2
Blesk HVL-F20S Mikrofon ECM-SST1
Pouzdro LCS-EB50 Pouzdro LCS-EL50

Závěr

Co říci na závěr. Nejdříve jsem byl nedůvěřivý, co že za kompakt to Sony udělal, ale postupně moje nedůvěra mizela a pokud si člověk zvykne na rozmístění ovládání funkcí, pak se mu fotoaparát odvděčí fotografiemi vynikající úrovně a kvality. Dotykové ovládání jednoznačně ukázalo svoje klady a komu se nelíbí, může používat klasický výběr tlačítky. Snad jen nemožnost použití hledáčku a zároveň blesku kazí jinak výborný dojem z tohoto fotoaparátu.

Klady Zápory
Kompaktní velikost Nemožnost použití hledáčku a blesku zároveň
Výborná obrazová kvalita Malý výkon jediného externího blesku
Dotykové ovládání Dražší příslušenství

Testovací snímky

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 18mm
čas: 1/250
clona: 14
ISO: 200

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 20mm
čas: 1/100
clona: 9
ISO: 200

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 30mm
čas: 1/1600
clona: 8
ISO: 1600

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 55mm
čas: 1/2000
clona: 9
ISO: 400

objektiv: sony 18–55mm/3,5–4,5 OSS
ohnisko: 39mm
čas: 1/800
clona: 5,6
ISO: 200